Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další Trumpova kandidatura? „Zastaví mě jen stopka od lékaře,“ prohlásil na mítinku

Autor: Darina Jíchová - 
26. září 2021
14:17

Exprezident Spojených států Donald Trump se o víkendu sešel se svými příznivci na mítinku ve státě Georgie. Už v pátek pro ně měl pozitivní zprávu týkající se jeho možné kandidatury v roce 2024. Trump se nechal slyšet, že v jeho boji o Bílý dům ho může zastavit jen lékař. Na setkání v Georgii nechal v hledišti 13 volných míst, Trump vysvětlil, že jsou pro 13 vojáků, kteří zemřeli během atentátu na kábulské letiště, kde pomáhali s evakuacemi z Afghánistánu, uvedl list Daily Mail.

„Pouze vážné zdravotní potíže mi v tom můžou zabránit,“ prohlásil Trump k dotazům na jeho kandidaturu v roce 2024. „Takové věci se stanou, ale cítím se dost dobře,“ dodal. Jeho výrok dál živí spekulace, které se šíří mezi republikány, a to že se Trump skutečně znovu zapojí do boje o Bílý dům.

Jeho nejnovější prohlášení pochází z rozhovoru pro zpravodajský web Real America's Voice, jeho reportéry zajímalo, co by Trumpovi mohlo překazit kandidování. Exprezident odpověděl, že jedině varování lékaře. „Hm, asi varování lékaře, nebo něco podobného,“ řekl jim Trump. Exprezident se se svými ambicemi vrátit se do čela americké vlády netají, nicméně zatím úplně stoprocentně nepotvrdil, zda kandidovat bude. Podle politologů však vše nasvědčuje tomu, že ano.

Na sobotním mítinku Trump podpořil tři republikány, kteří se ucházejí o nominaci pro tzv. midtern volby, tedy volby v polovině funkčního období prezidenta. Jedná se o někdejší hvězdu amerického fotbalu Herschela Walkera, který chce vyzvat na souboj dlouholetého demokratického senátora Raphaela Warnocka. Dále pak kongresmana Jodyho Hicea, trojici Trumpových „vyvolených“ doplňuje senátor Burt Jones.

Během mítinku v Georgii se věnoval migrační krizi na jihu země, kterou označil za „invazi“. Trump si Georgii vybral záměrně, právě toto byl stát, který rozhodoval volby. Georgie sice „zmodrala“, demokrat Joe Biden zde však vyhrál pouze s těsným rozdílem 0,3 procenta. Exprezident Trump a řada jeho příznivců dodnes plně odmítá uznat porážku a mluví o „ukradených“ nebo „zfalšovaných“ volbách.

Na mítinku vystoupil i hrdina z Afghánistánu

Na mítink dorazily podle odhadů tisíce lidí, dali o sobě vědě ale i Bidenovi fanoušci. Nad místem setkání létalo práškovací letadlo s probidenovskými hesly. Trump si rovněž pozval vojáka, který platí nejen v USA, ale i ve světě za jakousi celebritu. Snímek toho, jak od zoufalých afghánských rodičů přebírá jejich dítě a zvedá ho přes ostnatý drát letištní zdi, obletěl celý svět.

Drama na letišti v Kábulu: Vojáci zachraňují i miminka Drama na letišti v Kábulu: Vojáci zachraňují i miminka | Reuters

„Byla to jedna z nejúžasnějších a největších věcí, které jsem v životě udělal,“ prohlásil desátník Hunter Clark.

„Chtěl bych vám všem poděkovat za vaši podporu, hodně to pro mě znamená, jsem tak šťastný, že už jsem doma,“ dodal Clark, dav mu za zády mohutně skandoval „USA!“. Voják při svém krátkém projevu jen stěží zadržoval slzy.

Trump kritizoval Bidena kvůli migraci

K tématu Afghánistánu a evakuace se v městě Perry, kde se mítink konal, vrátil Trump hned několikrát. Asi největší připomínkou bylo 13 prázdných míst v hledišti. Během svého projevu Trump zkritizoval Bidenův postup během evakuací z Afghánistánu. Vadí mu především nedostatečné bezpečnostní prověrky uprchlíků. „Vyprazdňují vězení přímo do naší země. Přicházejí sem lidé, které tu nechceme,“ reagoval Trump na migranty nejen z Afghánistánu, ale i ze Střední a Jižní Ameriky.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům  - Reuters
Video se připravuje ...

slafa ( 26. září 2021 17:55 )

Hlavne bude muset vyresit ockovani na vyhlazeni lidstva. http­s://ww­w.bit­chute­.com/v­ideo/G­2eHftf­DeXN9/

Zobrazit celou diskusi