Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Nepochopitelná krutost.“ Pohraničníci na migranty vyrazili na koni a s „bičem“ v ruce

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. září 2021
16:10

Americké úřady v pondělí pokračovaly v zásahu proti táboru migrantů na jihu Texasu, kde se v posledních dnech sešlo přes 10 tisíc lidí. Podle agentury Reuters stovky běženců odešly zpět do Mexika, američtí činitelé zase uvedli, že tábor u města Del Rio už opustilo přes 6000 lidí. Probíhající operace zahrnuje okamžité vyhošťování migrantů zpět do vlasti i zásah pohraničníků na koních, který vyvolal kritiku.

Rozsáhlý tábor, který vznikl pod přeshraničním mostem přes řeku Rio Grande, je nejnovější ukázkou dlouhotrvajících problémů u americko-mexické hranice, kam každoročně přichází zástupy běženců prchajících před chudobou, násilím či živelními pohromami v domovských zemích. V tomto případě pochází většina příchozích z Haiti, což je jedna z nejchudších zemí světa, kterou aktuálně zmítá politická krize. Karibský stát kromě toho nedávno zasáhlo ničivé zemětřesení.

Na jihu USA pokračuje zásah proti táboru migrantů, nejméně stovky jej opustily. Na jihu USA pokračuje zásah proti táboru migrantů, nejméně stovky jej opustily. | Reuters

Americký ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas situaci u Del Rio označil za srdcervoucí, tvrdý postup proti migrantům ale hájil. „Přijdete-li do USA nelegálně, budete vráceni. Vaše cesta nebude úspěšná a ohrozíte tím svůj život i životy vaší rodiny,“ citovala ministra agentura AP. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti podle Mayorkase vyslalo do Del Ria 600 svých zaměstnanců a požádalo o asistenci ministerstvo obrany.

Haiťané věřili, že je USA zpátky nepošlou

„Nemůžou nás poslat zpět na Haiti, protože všichni vědí, jak to tam teď vypadá,“ řekl v neděli Reuters jeden z migrantů. Ovšem přesně to se nyní děje, neboť americká vláda začala vypravovat deportační lety do haitské metropole Port-au-Prince. V neděli odletěly první tři a podle informací AP plánují Američané do středy navýšit jejich počet na sedm denně. Mayorkas uvedl, že americké úřady dospěly k závěru, že Haiti je schopno migranty „bezpečně“ přijímat.

Při hrozící deportaci do vlasti mnozí haitští běženci v pondělí tábor pod hraničním mostem opouštěli sami a vraceli se do Mexika, píše Reuters. Kolik migrantů na břehu Rio Grande zůstávalo, nebylo příliš jasné, AP nicméně i večer psala o tisících lidí.

Zpátky do Mexika je strážnici hnali na koních

Nedaleko tábora v neděli zasahovali i pohraničníci na koních, kteří se střetli s davem migrantů, vracejících se zřejmě z Mexika na druhý břeh s jídlem a dalšími potřebami. Pohraniční stráž je zaháněla zpět do vody a snažila se jim zastoupit cestu dál na americké území. „Jdeme! Okamžitě vypadněte! Zpátky do Mexika!“ křičel jeden z jezdců na běžence podle reportérky listu El Paso Times.

Ta také uvedla, že se agent „výhrůžně“ oháněl „bičem“. O biči hovořil také fotograf agentury AFP Paul Ratje, jehož snímek pohraničníka s jedním z migrantů vyvolal vlnu kritiky. Jezdec v kovbojské čepici na něm drží muže tmavé pleti za tričko, zatímco u hlavy koně vlaje řemen otěže, který někteří komentátoři označovali za bič.

„Nepochopitelná krutost,“ okomentoval snímek kongresman Demokratické strany Mondaire Jones. K věci se vyjádřila i mluvčí Bílého domu Jen Psakiová, která scény ze zásahu označila za strašné. „Některé ty záběry jsem viděla. Neznám celý kontext. Nedovedu si představit, v jakém kontextu by to bylo namístě,“ uvedla na dnešním brífinku.

Ministr Mayorkas řekl, že se událostí bude zabývat. On i velitel pohraniční stráže Raul Ortiz nicméně vyjádřili názor, že snímky z nedělního zásahu neukazují nic zjevně špatného. Podle Mayorkase pohraničníci nepoužívají k ovládání koňů biče, nýbrž dlouhé otěže.

Video  Pašeráci na hranicích USA přehodili děti přes zeď.  - Facebook/U.S. Customs and Border Protection
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tara-Tara ( 21. září 2021 19:17 )

jak je toto jen možné ?????? Celý svět by chtěli školit, jak se ma chovat, konkrétně nás, jak k našim drahým opáleným občanům a najednou toto.....

Zobrazit celou diskusi