Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trumpův guvernér chce omezit možnost volit. Sporný zákon už leží u soudu

Autor: ČTK - 
7. září 2021
21:12

Guvernér amerického státu Texas Greg Abbott v úterý svým podpisem dokončil snahu místních republikánů, tedy prosadit zpřísnění volebních pravidel, které kopíruje iniciativy v jiných republikány ovládaných státech. Nový zákon mimo jiné zakazuje hlasování z auta či 24hodinový provoz volebních místností. Jeho strůjci jej prezentují jako opatření namířené proti volebním podvodům, oponenti za ním vidí snahu ztížit hlasování příslušníkům skupin nakloněných Demokratické straně a obracejí se na soudy.

Poslední krok v legislativním procesu přišel týden poté, co návrh definitivně dokončil cestu státním parlamentem. Ten volební restrikce schválil až při letošní druhé mimořádné schůzi. Demokratičtí zákonodárci proces o několik týdnů zdrželi, když těsně před koncem řádné schůze opustili Sněmovnu reprezentantů a následně blokovali usnášeníschopnost komory i při první schůzi mimořádné.

Nakonec ale nezabránili zákazu volit z okénka auta nebo zřizovat volební místa, jež mají otevřeno 24 hodin. Přijatá reforma kromě toho zpřísňuje požadavky spojené s korespondenčním hlasováním a brání úřadům v rozesílání nevyžádaných žádostí o poštovní hlasovací lístek. Dále posiluje pozici stranických volebních pozorovatelů a zužuje seznam těch, kdo mohou pomáhat voličům se zdravotním postižením či jazykovou bariérou, píše agentura Reuters.

Účelová opatření kvůli volbám?

Nová opatření v Texasu zapadají do širší kampaně republikánských zákonodárců, kteří napříč Spojenými státy ve jménu „volební integrity“ prosazují nebo prosadili restriktivní úpravy v návaznosti na loňské volby poznamenané nepodloženými tvrzeními o podvodech. Podle výzkumného ústavu Brennan Center for Justice od voleb zavedlo nejméně 18 států nové hlasovací restrikce. Jsou mezi nimi i Florida, Georgia a Arizona.

Demokratičtí politici, ale i řada aktivistů, akademiků a dalších komentátorů považují tyto kroky za kampaň namířenou proti skupinám voličů, které spíše podporují demokraty. V případě texaského zákona oponenti se zahájením právních kroků nečekali na guvernérův podpis, píše agentura AP. Americká unie občanských práv (ACLU) a různé skupiny hájící práva menšin už minulý týden u federálního soudu podaly oddělené žaloby, které viní texaské republikány z porušení federálního volebního práva a vědomé diskriminace menšin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi