Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Návrat děsivých praktik Tálibánu: Mrtvolu pověsili na jeřáb v centru města!

Aktualizováno -
25. září 2021
16:35
Autor: ČTK, sova - 
25. září 2021
14:07

Tálibán pověsil na hlavním náměstí v západoafghánském městě Herát mrtvé tělo na jeřáb, oznámila agentura AP s odvoláním na svědka. Signalizuje to návrat některých metod, k nimž se islamistické hnutí uchylovalo v minulosti, poznamenala agentura.

Muž, jenž provozuje na náměstí lékárnu, agentuře AP popsal, že na místo byla přinesena čtyři těla, z nichž tři skončila vystavená na dalších náměstích ve městě. Tálibové podle něj lidem sdělili, že čtveřice se podílela na únosu a policie je zabila. Tálibán se zatím oficiálně nevyjádřil.

Místní policejní velitel, kterého dosadil Tálibán, později uvedl, že čtveřice zemřela při přestřelce s táliby při vysvobozování uneseného muže a jeho syna. Při boji podle něj únosci zranili jednoho člena Tálibánu a civilistu. Unesené se prý povedlo osvobodit.

Jednooký Turábí: Sekání rukou bude pokračovat

Tálibán přitom pokračuje v tvrdém postupu proti lidem, kteří se prohřeší proti pravidlům, která zavádí.

Núruddín Turábí - jeden ze zakladatelů radikálního islamistického hnutí a hlavní zastánce přísného výkladu islámského práva v době, kdy Tálibán vládl v Afghánistánu poprvé, řekl tento týden agentuře AP, že uskupení hodlá opět provádět popravy a utínat ruce. Podle jeho slov se to ale možná nebude dít veřejně jako v minulosti.

„Nikdo nám nebude říkat, jaké by měly být naše zákony. Budeme se řídit islámem a tím, co je v koránu,“ varoval jednooký a jednonohý zakladatel Tálibánu.

Tálibán otočil?

Od chvíle, kdy Tálibán v polovině srpna převzal kontrolu na asijskou zemi, mnozí Afghánci i svět s obavami sledují, zda tálibové obnoví tvrdou vládu z druhé poloviny 90. let, kdy hnutí Afghánistán spravovalo poprvé. Vůdci radikálního uskupení zůstávají zakořeněni v hluboce konzervativním a tvrdém světonázoru, ačkoliv přijímají technologické změny jako jsou mobilní telefony, poznamenala AP.

Představitelé Tálibánu dříve prohlásili, že nebudou opakovat fundamentalistickou politiku předchozí vlády svého hnutí.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 25. září 2021 19:01 )

Ty jsi prostě "d*e*b*i*l*". Jasně, že se ve válkách zabíjí lidi, ale tam se to děje běžně na ulici, denně...lidi ani netuší, na "koho to dnes padne"....jsou jako urvaní z řětězu a ještě si to fotí a natáčí, mají v hlavě vybrakováno....A jasně, že ty všechno víš a znáš a že existují tajné služby, kteří likvidují lidi na příkaz mocných, a i když tam jsou taky mrtví, tak to přeci nemůžeš srovnávat s denními masakry Talibánu, se vzpamatuj, ty "p*a­*k*o*­....­..sou­druhu

Zdenek ( 25. září 2021 18:10 )

CSSR - Ceskoslovensko 20.stoleti - TELA NEVYDAVAT - Poprava jako trest pro odpůrce komunistického režimu i výstraha následovatelům, tak vypadaly politické procesy 50. let. Demonstrace třídní nenávisti a msta komunistických pohlavárů vůči těm, kteří měli jiný politický názor, šla až za hrob. Nestačilo znemožnit blízkým obětí účast na pohřbu, ale nehumánním způsobem se zacházelo i s ostatky popravených a zemřelých.

Dokument „Těla nevydávat“ odhaluje tyto nehumánní praktiky jako velkou, centrálně řízenou akci komunistické moci, vedenou z obavy před symbolem, kterým by se mohli popravení stát pro žijící spoluobčany. Věznice Pankrác nebyla jen obyčejným vězením, mučírnou a popravištěm, ale též „skladištěm ostatků“, vězením pro desítky a možná i stovky uren. Ty byly po desetiletí ukrývány před veřejností i pozůstalými rodinnými příslušníky. Někteří z nich se o místě, kde byl pochován jejich příbuzný, dozvěděli až díky výzkumu, který předcházel natočení tohoto filmu. Dokument sleduje pátrání po osudu těla Milady Horákové, popravené 27. června 1950 v Praze na Pankráci. Za tím účelem provedli lékaři a antropologové exhumaci hrobu, označeného několika nezávislými prameny za místo, kde měly ostatky Dr. Horákové spočinout. Kosterní pozůstatky z označených hrobů byly podrobeny antropologickému a genetickému výzkumu, aby mohla být určena jejich pravost.

Stále bude mnoho ostatků obětí komunistického režimu, jejichž identitu nikdy nezjistíme. Kdyby se ozvali ti, kteří s nimi manipulovali, mnozí zesnulí by se určitě ještě dočkali důstojnějšího posmrtného osudu.

Zdenek ( 25. září 2021 17:57 )

Staroměstská exekuce ze dne 21. června 1621, známá také jako „poprava 27 českých pánů“....

++ Zbylých jedenáct hlav zde viselo až do vpádu saského vojska v listopadu 1631....
++ Dvanáct hlav Mydlář uložil do železných košů a bidly je připevnil na Staroměstskou mosteckou věž. Lebka Jáchyma Ondřeje Šlika na četné prosby jeho vdovy, hraběnky Šlikové, mohla být sňata již v květnu 1622......


Exekuce tří pánů, sedmi rytířů a 17 měšťanů podle historiků upevnila vládu Habsburků na českém trůně a odradila potenciální opozici od jakékoli formy odboje. Dlouhodobými důsledky stavovského povstání, Bílé hory i popravy byla dědičná držba české královské koruny v rukou Habsburků dalších téměř 300 let či rekatolizace spojená s emigrantskou vlnou. Po bitvě na Bílé hoře a exekuci na Staroměstském náměstí odešla ze země velká část šlechty a městské inteligence a nekatolická náboženství byla postavena mimo zákon...

pazak ( 25. září 2021 17:15 )

Pitomá politika USA...nechali nas Stali­novi,­Kore­a,Vi­etnam­,Afga­nistan­...a ČinA nakonec??.

brnoivo ( 25. září 2021 15:28 )

Zobrazit celou diskusi