Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tálibán jmenoval náměstky, ženy v kabinetu chybí. Studentky dál do škol nesmí

Autor: ČTK - 
21. září 2021
12:07

Islamistické hnutí Tálibán jmenovalo náměstky ministrů nové afghánské vlády, kterou vytvořilo poté, co se v polovině srpna ujalo v Afghánistánu moci. Stejně jako mezi ministry není ani mezi jejich náměstky žádná žena, informovala v úterý agentura AP. Seznam nově jmenovaných činitelů představil na tiskové konferenci mluvčí vlády Zabíhulláh Mudžáhid.

Tálibán po obsazení země slíbil, že bude respektovat ženská práva a že vytvoří vládu za účasti mnoha stran. Předem ale uvedl, že v jeho kabinetu nebudou ženy zastávat ministerské pozice, což se při jmenování také potvrdilo. Složení nové afghánské vlády vyvolalo ostrou mezinárodní kritiku i proto, že všichni ministři jsou členové Tálibánu, z nichž mnozí se nacházejí na sankčním seznamu OSN.

Tálibán vládu prezentoval jako přechodnou, neuvedl ale, jestli někdy v budoucnu hodlá v zemi uspořádat volby. V reakci na otázky v úterý Mudžáhid podle AP složení kabinetu hájil, přičemž prohlásil, že mezi náměstky ministrů jsou i zástupci etnických menšin, včetně Hazárů. Ti na rozdíl od sunnitského Tálibánu vyznávají šíitskou větev islámu a v minulosti byli hnutím krutě pronásledování. Mudžáhid také řekl, že ženy by do vlády mohly být zařazeny později.

Vzdělávání žen je v Afghánistánu ohroženo

Podle agentury AP je po jmenování ministerských náměstků patrné, že Tálibán se nenechal nijak ovlivnit kritickými reakcemi ze světa a pokračuje v tvrdé linii, která charakterizovala jeho první vládu v letech 1996 až 2001.

Tehdy ženy nemohly až na výjimky pracovat a vzdělávat se, musely nosit oděv zahalující celé tělo a domov směly opouštět jen v doprovodu mužského příbuzného.

Mluvčí Tálibánu Mudžáhid v úterý slíbil, že dívkám navštěvujícím druhý stupeň základních škol a studentkám středních škol bude „co nejdříve“ umožněn návrat do školních lavic. Od soboty byla výuka obnovena pro chlapce v této věkové kategorii, o dívkách ale Tálibán mlčel, což vzbudilo obavy o budoucnost ženského vzdělání v Afghánistánu.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi