Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Moderátorka po rozhovoru s mluvčím Tálibánu utekla z Afghánistánu. A promluvila o strachu

Autor: Darina Jíchová - 
30. srpna 2021
13:25

Jméno mladé afghánské moderátorky Behešty Arghandové (24) zůstane zřejmě navždy spjato s převratem v zemi, kdy na počátku srpna převzalo kontrolu nad vládou radikální islamistické hnutí Tálibán. Byla to právě novinářka stanice TOLO, která živě zpovídala zástupce Tálibánu. Dva dny na to zase přinesla rozhovor s aktivistkou Malálou Júsufzajovou, kterou se Tálibán před lety pokusil zabít. Bylo to vůbec poprvé, kdy Júsufzajová vystoupila v afghánské televizi. Nyní je však Arghandová na útěku ze země, uvedla stanice CNN.

Arghandová musela přerušit svou novinářskou kariéru, rozhodla se totiž opustit zemi. Vysvětlila, že čelí stejnému nebezpečí jako mnoho jejích kolegů a jako miliony Afghánců. Novinářka byla v kontaktu s reportéry stanice CNN přes aplikaci WhatsApp a vypověděla, co zažila během posledních dvou napjatých týdnů. „Opustila jsem Afghánistán, protože se jako miliony dalších bojím Tálibánu,“ uvedla.

Podnikatel Sád Mohsení, majitel stanice TOLO, doplnil, že její situace plně vystihuje dění v Afghánistánu. „Téměř všichni naši známí reportéři a novináři odešli ze země,“ sdělil Mohsení pro CNN a dodal: „Pracujeme jako šílení, abychom je nahradili novými lidmi. Máme před sebou dvojnásobnou výzvu, zaprvé se snažíme naše lidi, kteří jsou v nebezpečí, dostat ze země, za druhé se snažíme udržet vysílání v chodu.“

Novinářka: Udělala jsem to pro ženy

O tom, že bude novinářkou, se Arghandová rozhodla ještě na základní škole, když ji při vyučování učitelka požádala, aby před třídou přečetla noviny. „Byla jsem jako moderátorka ve zprávách,“ zavzpomínala pro CNN. Žurnalistiku vystudovala na Univerzitě v Kábulu, pracovala pro několik agentur i v rádiu, ke stanici TOLO se přidala počátkem léta.

„Pracovala jsem tady měsíc a 20 dní a pak přišel Tálibán,“ svěřila se novinářka. V úterý 17. srpna udělala rozhovor se zástupcem, „mluvčím“, Tálibánu. „To bylo vůbec poprvé v afghánské historii, kdy se zástupce Tálibánu objevil živě ve studii tváří v tvář ženě, moderátorce,“ okomentoval Mohsení, domnívá se, že se hnutí světu snaží ukázat „modernější stránku“.

„Rozhovor byl složitý, ale přistoupila jsem na to, že to udělám. Udělala jsem to pro afghánské ženy,“ reagovala Arghandová. „Řekla jsem si: Jedna z nás musí začít, když budeme sedět doma a nechodit do kanceláří, budou tvrdit, že my, ženy, nechceme pracovat. Tak jsem si řekla, že pracovat budu,“ uvedla novinářka. „Řekla jsem zástupci Tálibánu, že chceme svá práva, že chceme pracovat, že chceme a musíme být součástí společnosti, že je to naše právo,“ zrekapitulovala rozhovor Arghandová.

Afghánka je otevřena návratu do země

Denně se objevují nové zprávy o tom, jak se Tálibán zaměřuje na média a novináře. Arghandová jako protipól rozhovoru s Tálibánem udělala rovněž interview s Júsufzajovou, nositelkou Nobelovy ceny míru a aktivistkou za lidská a hlavně ženská práva. Od mala byla velmi aktivní a prosazovala, že dívky mají mít rovnocenné právo na vzdělání, proto se ji v roce 2012 Tálibán pokusil zabít, atentát nebyl úspěšný a Júsufzajová se z těžkého zranění zotavila.

Arghandová po rozhovoru s aktivistkou požádala o pomoc, několik dní na to nastoupila do evakuačního letu katarské armády. Ze země utekla i s rodinou. „Pokud Tálibán dodrží, co slíbil, zástupci hnutí mluvili o amnestiích a situace se zlepší, pokud budu vědět, že mi nehrozí nebezpečí, vrátím se a budu znovu pracovat pro svou zemi a lid,“ uzavřela Arghandová.

Video  Afghánský exministr v Německu rozváží pizzu: Policie tu není zkorumpovaná, cení  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi