Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američané uctili oběti teroru v Kábulu. „Poslal ho na smrt,“ opřela se matka vojáka do Bidena

Autor: Darina Jíchová - 
30. srpna 2021
10:40

Ostatky 13 amerických vojáků, kteří zemřeli při útocích na kábulské letiště 26. srpna, byly převezeny do Spojených států. Na základně Dover v Delaware na ně čekal prezident Joe Biden s manželkou Jill. Vojákům se dostalo důstojného převozu a uvítání padlých hrdinů, po celých USA vznikly memoriály, kam lidé přicházeli zapalovat svíčky a nosili květiny. Jedna z matek zabitých vojáků neunesla svůj zármutek a v interview s tiskem zaútočila na Bidena, podle ní poslal jejího syna na smrt, informoval list Daily Mail.

Prezident Biden se klaněl rakvím s těly amerických vojáků, ocenil jejich statečnost, nesobeckost a obětavost. „Pomohli dostat do bezpečí více než 100 tisíc lidí,“ uvedl Biden. Pentagon následně oznámil, že v Kábulu byla zahájena poslední fáze oficiálního stažení amerických jednotek, ty by měly Afghánistán opustit do 31. srpna, tím skončí i evakuace Afghánců.

Transport padlých Američanů po teroru v Afghánistánu (27. 8. 2021) Transport padlých Američanů po teroru v Afghánistánu (27. 8. 2021) | Reuters

V Delaware se rovněž konal ceremoniál k uctění padlých vojáků, rakve 11 mužů a 2 žen sloužících v armádě byly překryty americkou vlajkou, na řadě z nich se objevily dojemné vzkazy. Při utocích v Afghánistánu zemřeli:  Max Soviak, Ryan Knauss, Hunter Lopez, Rylee McCollum, David Lee Espinoza, Kareem Nikoui, Jared Schmitz, Daegan Page, Taylor Hoover, Humberto Sanchez, Johanny Rosariová, Dylan Merola a Nicole Geeová.

V USA zavládl smutek, soukromé tryzny se konaly po celé zemi, lidé se scházeli před domy zabitých vojáků, aby vzdali čest jejich památce. Prezident a první dáma se v neděli dopoledne sešli s rodinami obětí. Následně v doprovodu ministra obrany Lloyda Austina a armádních velitelů se Bidenovi pomodlili u rakví vojáků, prezident vojáky označil za hrdiny.

Rodiče: Zabil naše děti

Pozůstalí stáli mimo záběry kamer, jejich přítomnost ale byla patrná hlavně ve chvíli, kdy se rakve začaly vynášet ven. Vojenskou základnou se ozýval nářek příbuzných.

Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill uctili památku 13 vojáků zabitých v Afghánistánu. Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill uctili památku 13 vojáků zabitých v Afghánistánu. | Reuters

„Můj syn byl jeden z padlých vojáků,“ uvedla Kathy McCollumová, mluvila o dvacetiletém Ryleem McCollumovi. „Byl připraven se vrátit domů z Jordánska, kde sloužil. Chtěl být s manželkou a vidět narození svého syna. Ten neschopný, dementní s*áč ho poslal na smrt,“ řekla zdrcená matka. „Probudila jsem se ve čtyři ráno, u dveří stáli dva mariňáci, kteří mi přišli říct, že můj syn je mrtvý,“ popsala okamžik, kdy se dozvěděla o synově smrti.

McCollumová patří asi mezi nejvýřečnější členku rodin zabitých vojáků, Bidena rozhodně nešetří. Nelíbilo se jí ani to, že spíš rozebírá diplomatické vztahy s Tálibánem, než aby se omluvil za to, jak zklamal své vojáky. „Můj syn je mrtvý a já chci, aby všichni demokrati, kteří pro něj legálně nebo podvodem volili u voleb, věděli, že zabili mého syna,“ prohlásila Američanka.

I otec Kareema Nikouia viní ze ztráty syna americkou vládu. „Poslali tam mého syna jako vojenského úředníka. Z jeho smrti viním naše armádní velitele a Bidena, který se k němu obrátil zády, taková je pravda,“ uvedl Steve Nikoui.

Video  Zoufalství v Kábulu, dav si předává dítě  - Twitter
Video se připravuje ...

wilddog ( 30. srpna 2021 18:29 )

Sice chapu zoufalstvi té matky, ale že z toho udělá republikanskou politiku? Její syn nebyl základák, voják z donucení, ale profesionální voják, ktery delal svou práci s vedomim nejakeho rizika. Kdyby pracoval treba v McDonaldu, tak by ho tam zamestnavatel urcite neposlal

Zobrazit celou diskusi