Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin a Biden se poprvé sešli: Obří manévry, bitka novinářů. A konec diplomatické války?

Aktualizováno -
16. června 2021
19:45
Autor: ČTK, for - 
16. června 2021
07:14

Americký prezident Joe Biden se dnes v Ženevě poprvé od svého nástupu do funkce setkal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Ten po skončení  summitu na tiskové konferenci oznámil, že se dohodl s Bidenem na návratu ruského velvyslance do Washingtonu a amerického ambasadora do Moskvy. Tón jednání s šéfem Bílého domu označil za konstruktivní, nikoli nepřátelský. Summit provází mimořádná opatření. USA a Rusko musí „určitá základní pravidla cesty“, řekl pak Biden. Podle něj se mluvilo i o návrhu, aby jisté druhy klíčové infrastruktury byly mimo dosah kybernetických útoků. Summit provázela mimořádná opatření.

Biden se setkal s Putinem na závěr své první zahraniční cesty od nástupu do funkce.

Úvodní vystoupení amerického prezidenta a šéfa Kremlu před zástupci médií na dnešní ženevské schůzce mělo podle vyjádření novinářů obou zemí a Bílého domu chaotický průběh. Reportéři se po příjezdu lídrů do vily La Grange překřikovali a doslova bojovali o místo nejen mezi sebou, ale i se členy ruské ochranky.

Mluvčí amerického prezidenta pak zpochybňovala tvrzení, že Biden souhlasně kýval hlavou na dotaz, zda ruské hlavě státu důvěřuje.

Oba prezidenti si na začátku odpoledne nejdříve u vchodu do historické vily na břehu Ženevského jezera potřásli rukama a po „celkem trapné“ chvilce se odebrali dovnitř, popisuje začátek setkání zpravodajka britské stanice BBC. Biden s Putinem pak usedli v bohatě zdobené knihovně za přítomnosti svých ministrů zahraničí, kam byli na chvíli vpuštěni i zástupci médií.

„Oba muži seděli s kamennými tvářemi a v tichosti, zatímco zástupci zpravodajských médií se přetlačovali, aby se dostali dovnitř,“ shrnul tuto část schůzky deník The New York Times (NYT). 

Konec diplomatické války?

Jediným konkrétním výsledkem je tak návrat diplomacie do relativně normálních kolejí. Oba velvyslanci byli začátkem roku povoláni ke konzultacím v důsledku rostoucího napětí ve vztazích mezi USA a Ruskem. „Vracejí se na místo své služby. Kdy se tak stane, je ryze technickou otázkou,“ prohlásil Putin.

Oba velvyslanci, ruský Anatolij Antonov a americký John Sullivan, se podle agentury TASS účastnili dnešní druhé části americko-ruského summitu, ve které se k prezidentům připojily jejich delegace.

Šéf Kremlu dále oznámil, že Moskva a Washington zahájí jednání o možných změnách nedávno prodloužené smlouvy Nový START o kontrole jaderných zbraní.

Konzultace podle něj obě země zahájí také na téma kybernetické bezpečnosti. V této souvislosti Putin prohlásil, že „největší počet kybernetických útoků na světě pochází z prostoru Spojených států“. Washington naopak dlouhodobě z hackerských útoků proti USA viní Rusko.

Americký prezident se na úvod své tiskové konference dotkl také tématu kontroly zbraní. Dva lídři se podle něj v této věci dostali ke konkrétním bodům a dohodli se na spuštění „bilaterálního dialogu o stabilitě“. USA a Rusko by měly být schopny spolupracovat v oblastech, kde mají společné zájmy a vzájemné vztahy by měly být stabilní a předvídatelné, uvedl Biden.

Ruský prezident Vladimir Putin. Ruský prezident Vladimir Putin. | Reuters

Rusko nedávno zařadilo USA spolu s Českem jako jediné dva státy na seznam zemí, které nepovažuje za přátelské, a Moskva i Washington hovoří o tom, že jejich vztahy jsou na bodu mrazu. Nedávno si Američané a Rusové vzájemně vyhostili některé diplomaty a velvyslanci USA i Ruska byli povoláni do svých vlastí ke konzultacím.

Spojené státy také uvalily sankce na vysoké ruské činitele kvůli řadě sporů, jež se týkají ruské anexe Krymu z roku 2014, obvinění ze zasahování do amerických voleb, či rozsáhlých kybernetických útoků proti americkým firmám a úřadům, za nimiž podle Washingtonu stojí hackeři spojení s Moskvou. Ta obvinění odmítá a tvrdí, že Západem zmítá protiruská hysterie.

Bílý dům oznámil, že Biden po setkání s Putinem na tiskové konferenci promluví sám. Samostatnou tiskovou konferenci uspořádá také Putin. Podle analytiků chce Biden ukázat Putinovi pevný postoj, na rozdíl od svého předchůdce Donalda Trumpa. Ten se po summitu s Putinem v Helsinkách v roce 2018 rozhodl pro společnou tiskovou konferenci, na níž zpochybnil důvěryhodnost amerických tajných služeb a ocenil ruského lídra.

800 členů delegace, 3000 novinářů

Setkání prezidentů Spojených států a Ruska v ženevské vile La Grange proměnilo švýcarské město na břehu jezera v rušné mraveniště s tisícovkami policistů, vojáků, diplomatů a novinářů. Na letišti už přistály hned dva americké prezidentské speciály Air Force One, v doprovodu vlastních zásobovacích cisteren, přílet ruské delegace se očekává po poledni.

Podle švýcarského listu Le Temps se o bezpečnost prezidentů Bidena a Putina a asi 800 členů obou zahraničních delegací bude starat přes 3500 příslušníků bezpečnostních složek, dění sledují tři tisícovky novinářů. Pro obyvatele tradičně neutrálního Švýcarska vrcholná schůzka představuje zejména uzavření oblíbeného městského parku a výrazné dopravní komplikace.

Ženeva je zvyklá na návštěvy hlav států z celého světa, dnešní akce je ale podle stanice RTS bezpečnostní a logistickou výzvou. Místní policie požádala obyvatele města, aby omezili cesty po Ženevě, nejezdili auty a pokud možno pracovali z domova. Pokud se opravdu potřebují vypravit do centra, mají k tomu využít městskou hromadnou dopravu. Kvůli dopravním komplikacím vznikla speciální telefonní informační linka. Do některých částí města se dnes lidé dostanou jen s potvrzením, že tam bydlí.

„Švýcaři jsou neutrální, takže nám je svým způsobem jedno, na čem se prezidenti Biden a Putin dohodnou. Víme, že se zde sejdou, ale politický dopad to na nás nemá. Je jasné, že Biden je jiný než byl Donald Trump a Putin už jiný nebude. Je to spíš zajímavost, něco jako návštěva ZOO. Místní to vnímají jako zmatky a omezení ve městě a nechápou, proč se politické jednání neuskuteční v sídle OSN jako jindy a proč musí zabrat zrovna největší park ve městě,“ uvedl mladý obyvatel Ženevy oslovený ČTK.

Manévry i na letišti

Vedle centra města zažívá největší manévry mezinárodní letiště v Ženevě, které za rok 2019 hostilo celkem 4800 návštěv se speciálním protokolem. Dnešní opatření jsou podle listu Le Temps ještě rozsáhlejší než při návštěvě papeže v roce 2018. Z bezpečnostních důvodů amerického prezidenta doprovází dva identické letouny, oba s označením Air Force One. Ovšem Joe Biden cestuje na palubě jen jednoho z nich, předem se neví kterého. Je to také jediný stroj na světě, který nikdy nečerpá pohonné hmoty z místních zdrojů a Američané palivo vždy přivezou vlastní, předem zkontrolované. Vybavení ruské delegace, včetně šestimetrové neprůstřelné prezidentské limuzíny, dopraví na místo čtyřmotorový nákladní letoun Iljušin Il-76 a další čtyři stroje. Putin cestuje z jihoruského Soči na palubě svého speciálu Iljušin Il-96-300PU.

Švýcarské vzdušné síly monitorují letecký prostor do vzdálenosti 50 kilometrů od letiště a do výšky šesti kilometrů. Z hotelu Intencontinental, kde Joe Biden po dva dny bydlí, se na místo jednání přesune vrtulníkem Marine One. Zbytek delegace pojede v konvoji přes most, prostor střeží švýcarská vodní policie. Přilehlé oblasti města jsou uzavřené už od čtyř hodin ráno, přestože jednání začne až krátce po poledni. Do zajištění bezpečnosti se zapojí 2000 příslušníků kantonální policie, což je podle stanice RTS 95 procent příslušníků místní policie. Posílí je ještě 900 policistů z jiných částí země a tisícovka vojáků.

Úvodní vystoupení amerického prezidenta Joea Bidena a šéfa Kremlu Vladimira Putina před zástupci médií na dnešní ženevské schůzce mělo podle vyjádření novinářů obou zemí a Bílého domu chaotický průběh. Reportéři se po příjezdu lídrů do vily La Grange překřikovali a doslova bojovali o místo nejen mezi sebou, ale i se členy ruské ochranky. Mluvčí amerického prezidenta pak zpochybňovala tvrzení, že Biden souhlasně kýval hlavou na dotaz, zda ruské hlavě státu důvěřuje.

V podvečer budou mít prezidenti Biden a Putin oddělené tiskové konference. Bezpečnostní omezení v Ženevě skončí až po odletu obou státníků ze země.

Velkoryse navržená vila La Grange se stejnojmenným parkem ve francouzském stylu je umístěna v centru Ženevy na vyvýšenině nad Ženevským jezerem. Památkově chráněnou vilu ve druhé polovině 18. století navrhl architekt Jean-Louis Bovet, původně sloužila jako letní sídlo rodiny Lullinových a naházela se na tehdejším okraji města. Poslední majitelé vilu, včetně rozsáhlé knihovny, v roce 1917 věnovali městu, které ji dnes využívá k reprezentačním účelům i prohlídkám pro veřejnost.

Video  Vladimir Putin svírá pevnou rukou Rusko: Věznění kritiků, vraždy a mizení odpůrců  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 17. června 2021 11:13 )

Hnupe,,,velmoc nekseftuje se syrec­kama,­,,pod­vlikac­kama,­,,na­to jsou zemicky jako je Malaisie ci Cesko!

wenzel trousil ( 17. června 2021 11:10 )

Putin na tiskovce ukazal jak silny a sebevedomi clovek a vudce sebevedome zeme on je..Ikdyz hebrejsti "Experti" v CT budou tvrdit pravy opak....A suchar Joe,,,pravy opak...Zeman proti nemu Jura!

sarina ( 17. června 2021 05:38 )

levice nějak sis to popletl co má Biden s Putinem společné s kojenci v Česku, měli by nám pomoct?

prudentiacz ( 16. června 2021 23:55 )

příteli, v tom celém je nejdůležitější otázka, kde byla Žukovova armáda 22. června 1941. až to zjistíte, asi svůj historický výklad budete nucen poněkud upravit.

prudentiacz ( 16. června 2021 23:50 )

Ještě, že jste studoval diplomacii a můžete nám tady veškeré dění dokonale osvětlit.

Zobrazit celou diskusi