Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Volební drama: Vítězem v Německu Scholz, ale... Merkelová povládne až do Vánoc?

Aktualizováno -
27. září 2021
14:35
Autor: ČTK, simao, mav - 
26. září 2021
09:33

Německé volby vyhráli sociální demokraté. Olaf Scholz tak předčil lídra CDU/CSU Armina Lascheta, který vzkazuje: Scholz není žádný král. Nyní se rozbíhá složité povolební vyjednávání. A politologové očekávají, že nebude krátké. Scholz by rád Merkelovou vystřídal v kancléřském křesle ještě před letošními Vánoci. Panují však i pochybnosti, zda se v Německu nová vláda stihne do té doby domluvit.

Nedělní parlamentní volby v Německu vyhráli sociální demokraté (SPD) vedení kancléřským kandidátem Olafem Scholzem, kteří získali 25,7 procenta hlasů.

Konzervativní unie CDU/CSU Armina Lascheta skončila druhá s 24,1 procenta hlasů, což je nejhorší výsledek v poválečných dějinách Německa. O kancléřský úřad po odcházející Angele Merkelové se přihlásili jak Scholz, tak Laschet. Na svou stranu ovšem musí získat Zelené a liberální svobodné demokraty (FDP). Volební účast činila 76,6 procenta, v roce 2017 byla 76,2 procenta.

Osm stran v Bundestagu

V příštím Spolkovém sněmu, který bude mít 735 křesel, nebude sedm politických stran jako dosud, ale osm. Vedle SPD, Zelených (14,8 procenta), FDP (11,5 procenta) a koaliční CDU/CSU to budou ještě protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD, 10,3 procenta) a postkomunistická Levice (4,9 procenta), která sice nepřekonala nezbytnou pětiprocentní hranici, ale díky přímým mandátům poslance získala. Po takřka sedmdesáti letech má jeden mandát dánská menšina zastupovaná Jihošlesvickým svazem voličů (SSW).

Domluví se před Vánocemi? Scholz by rád

Voliči podle Scholze jasně rozhodli, že CDU/CSU chtějí v opozici a že vládnout by měla SPD s FDP a Zelenými, neboť tato trojice oproti volbám v roce 2017 dosáhla lepších výsledků. S FDP a Zelenými se chce sociální demokrat rychle dohodnout na vládě, jež se má věnovat sociálním a ekologickým otázkám, které Německo kvůli energetické a průmyslové transformaci čekají.

„Moje představa je, že budeme velmi rychlí a že výsledku dosáhneme před Vánocemi, pokud možno,“ řekl Scholz. Jenže je otázkou, zda se mu toto přání skutečně splní. A zda na konci roku nebude stále ještě kancléřkou dosluhující Angela Merkelová, která vedla Německo 16 let.

SPD první ve 12 ze 16 zemí

Scholzova SPD vyhrála v nedělních parlamentních volbách ve dvanácti z celkem šestnácti německých spolkových zemí.

Naopak Křesťanskodemokratická unie (CDU) zvítězila jen v jediné. Křesťansko-sociální unie (CSU), která je bavorskou sestrou CDU, zvítězila v Bavorsku s 31,7 procentem hlasů, což je její nejhorší výsledek od roku 1949.

V Sasku a Durynsku se nejsilnější politickou stranou stala AfD, která bývá označována za populistickou až krajně pravicovou. V obou těchto spolkových zemích získala zhruba čtvrtinu hlasů. V Braniborsku a Meklenbursku-Předním Pomořansku, dalších dvou zemích bývalé Německé demokratické republiky (NDR), skončila AfD na druhém místě.

Zelení a FDP rozhodujícím faktorem

Evropský tisk dnes o volbách, které po 16 letech ukončily éru kancléřky Merkelové, napsal, že Německo nyní čekají náročná a dlouhá koaliční vyjednávání, ve kterých budou mít navrch menší strany které obsadily třetí a čtvrté místo: Zelení a FDP. To bylo dnes téma i v německém tisku, podle kterého Německo nynější situaci ještě nezažilo.

„Skutečně to vypadá tak, že než začne ostré jednání, tak budeme mít liberálně-zelený blok, který přijde s nějakými požadavky. A z velké části to budou právě oni, kdo rozhodne, kdo bude stát v čele budoucí německé vlády,“ řekl ČTK politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu.

„Osobně si myslím, že kancléřem bude nominant SPD Olaf Scholz, protože sociální demokraté (jako jedni z mála v dnešní EU) dokázali vyhrát volby a posílili,“ uvedl dnes politolog z Masarykovy univerzity v Brně Petr Kaniok.

Video  Přivítání německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na Pražském hradě. (26.8.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Gratulovali Kulhánek i Babiš

Ať již bude kancléřem kdokoli, podle českých politiků to výraznější změny ve vztahu k Česku nepřinese. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) věří po vítězství německé sociální demokracie v další posilování strategického partnerství v obchodu, vědě, dopravě, bezpečnosti a v Evropské unii. Také premiér Andrej Babiš (ANO) se těší na pokračování spolupráce.

S gratulací německé sociální demokracii pak přispěchal i šéf ČSSD Jan Hamáček.

Dopady na vztahy s Českem?

„Pokud jde o Česko – ale obecně o celý středoevropský region – jeho pozice bude každopádně složitější a nová německá vláda nebude trpět žádným sentimentem, který někdy u Angely Merkelové probleskával,“ uvedl politolog Kaniok s odkazem na vazby nynější kancléřky k Česku, která zde nějakou dobu pobývala. Německá politika se podle odborníka nyní bude spíše orientovat na západní státy typu Francie.

Mrklas však připomíná, že zatímco má kancléřka k Česku blízko, její partnerství s ČR provázely i některé spory - například kvůli migrační krizi či odklonu Německa od jaderné energie, kterou naopak ČR prosazuje. „Myslím, že pokračování česko-německých vztahů neprojde žádným zásadnějším zlomem, protože to jsou věci, které z té politiky nezmizí. Teď je otázka, jak se jich dál zhostí nový kancléř a nový ministr zahraničních věcí,“ dodal Mrklas.

Dění kolem německých voleb jsme na Blesk.cz sledovali online:

Volby v Německu 2021
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
14:50
27. 9. 2021
!

Děkujeme Vám tímto za sledování našeho online přenosu z německých voleb. Stane se Olaf Scholz (SPD) kancléřem a nástupce v úřady odcházející Angely Merkelové? Další dění kolem domlouvání koalice v Německu budeme sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

Vítěz německých voleb 2021 Olaf Scholz, lídr SPD (27.9.2021) Vítěz německých voleb 2021 Olaf Scholz, lídr SPD (27.9.2021)
14:44
27. 9. 2021

Podoba příští vládní koalice v Německu, kde vyhráli volby sociální demokraté (SPD), je zatím otevřená a bude předmětem dlouhých vyjednávání, uvedl dnes na dotaz ČTK politolog z Masarykovy univerzity v Brně Petr Kaniok. „Osobně si myslím, že kancléřem bude nominant SPD Olaf Scholz, protože sociální demokraté (jako jedni z mála v dnešní EU) dokázali vyhrát volby a posílili,“ uvedl Kaniok.

14:33
27. 9. 2021

Lídr CDU/CSU Laschet je připraven jednat o vládní koalici se Zelenými a liberálními svobodnými demokraty (FDP). Prohlásil to na dnešní tiskové konferenci po jednání stranických špiček.

„Vláda pod vedením unie je tím nejlepším pro naši zem,“ řekl Laschet. V prohlášení k novinářům zmírnil svůj nedělní postoj, kterým si stejně jako Scholz kancléřství nárokoval. Uvedl, že těsný výsledek bez výrazné převahy jedné ze stran neumožňuje, aby si unie a SPD kancléřství pro sebe vyhradily.

„Kancléřem bude ten, kdo si ve Spolkovém sněmu zajistí většinu,“ řekl Laschet. „Tak to předpokládá ústava a to je také praxí od založení spolkové republiky,“ uvedl Laschet, podle kterého není Scholz žádným králem voleb.

Armin Laschet, lídr CDU/CSU, na povolební tiskovce (27.9.2021) Armin Laschet, lídr CDU/CSU, na povolební tiskovce (27.9.2021)
13:52
27. 9. 2021

Unie CDU/CSU nebude podle bavorského premiéra Södera trvat na vládě se Zelenými a liberály za každou cenu, trvá na bezpečnosti a nezvyšování daní.

Bavorský premiér Markus Söder
13:28
27. 9. 2021

Ani další místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO) neočekává velké změny vůči České republice, z hlediska politiky EU ale bude záležet na roli Zelených.

„Předpokládám, že Německo začne klást větší důraz na zelenou politiku, a pokud dostanou Zelení více prostoru, tak očekávám, že nově vzniklá koalice může tlačit tuto politiku do popředí aktivistickým způsobem, tedy za každou cenu,“ napsal ČTK.

13:05
27. 9. 2021

Poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL) uvedl, že končící kancléřka Angela Merkelová si zaslouží velké uznání. Její práce a státnické postoje se podle něj nepochybně dočkají ocenění i později. Zásadní změnu v německé politice neočekává a věří, že i vztahy mezi ČR a Německem zůstanou „výborné, jako jsou nyní“.

12:37
27. 9. 2021

Srdečně gratuluji Olafu Scholzovi a SPD k volebnímu vítězství a přeji mnoho sil do koaličních vyjednávání. Německo je náš blízký partner a já se těším na novou spolkovou vládu a pokračování naší skvělé spolupráce na bilaterální úrovni a v EU,“ uvedl na sociální platformě Twitter český předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

12:20
27. 9. 2021
!

Němci se v nedělních parlamentních volbách jasně vyslovili pro vládu sociální demokracie (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP). Na tiskové konferenci to po dnešním stranickém jednání prohlásil kancléřský kandidát SPD Olaf Scholz. Řekl také, že chce se Zelenými a FDP v jednáních rychle postupovat, aby mohla být dohoda hotová do Vánoc.

Ministr financí a kandidát na německého kancléře Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) Olaf Scholz
11:48
27. 9. 2021

Německo zůstane po nedělních volbách stabilní demokracií bez ohledu na to, zda odcházející kancléřku Angelu Merkelovou vystřídá její kolega z konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet, nebo kancléřský kandidát vítězných sociálních demokratů (SPD) Olaf Scholz, napsal dnes slovenský list Sme.

Podle Denníku N bude novým šéfem spolkového kabinetu zřejmě Scholz, kterého list označil za muže, jenž v kampani vsadil na jistotu a zkušenosti. Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok si přeje, aby němečtí politici rychle dospěli k dohodě na vytvoření stabilní vlády.

11:33
27. 9. 2021

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti) očekává složité povolební vyjednávání. Podle předsedy STAN Víta Rakušana je jisté, že v Německu budou vládnout demokraté a pravé i levé extrémy oslabují. Politici to dnes sdělili ČTK. Neočekávají zároveň větší změny ve vztahu k ČR.

11:01
27. 9. 2021

Nadcházející složitá koaliční jednání jsou hlavním tématem dnešních komentářů německých novin, podle kterých Německo takovou situaci ještě nezažilo. Z nedělních parlamentních voleb totiž nevzešel žádný dominantní vítěz, který by po 16 letech nahradil kancléřku Angelu Merkelovou.

Hlasování sice vyhrála sociální demokracie (SPD) kancléřského kandidáta Olafa Scholze, lídr těsně druhé konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet chce ale o křeslo šéfa příští německé vlády usilovat také.

10:42
27. 9. 2021

Jako začátek období nejistoty po stabilní éře kancléřky Angely Merkelové vidí západoevropská média nedělní německé parlamentní volby, z nichž nevzešlo jasné jméno budoucího šéfa vlády. Francouzské či belgické deníky předvídají dlouhá povolební vyjednávání, na jejichž konci čeká zemi výrazně proevropská vláda. Komentátoři si všímají i neúspěchu krajně pravicových a levicových stran v době vzestupu xenofobních a populistických formací v jiných zemích.

10:32
27. 9. 2021

„Gratuluji německé sociální demokracii SPD k vítězství ve volbách. Teď začnou povolební vyjednávaní. Ať už v Berlíně vznikne jakákoliv vláda, je důležité, abychom si rozuměli a uměli společně pracovat ve prospěch našich dvou zemí a Evropy,“ napsal na Twitteru ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). Dodal, že za poslední roky se vztahy mezi Českem a Německem skvěle vyvíjely a nikdy nebyly lepší. Doufá, že to bude pokračovat.

10:14
27. 9. 2021

Německé akcie dnes po zahájení obchodování vystoupaly na desetidenní maximum. Výsledek německých parlamentních voleb vyloučil možnost, že se zformuje čistě levicová koalice. Obecně evropské trhy těží z růstu ceny ropy, který tlačí vzhůru i akcie ropných společností. Euro na výsledek voleb v největší evropské ekonomice příliš nereagovalo.

10:00
27. 9. 2021

O křeslo ve Spolkovém sněmu se v nedělních volbách v Německu ucházela řada známých a vlivných politiků a také osobností s vazbami na Česko a Slovensko, ne každému se ale podařilo uspět. 

Svůj přímý mandát ztratil například vládní zmocněnec pro nové spolkové země Marco Wanderwitz z CDU, kterého porazil Mike Moncsek z protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Do Spolkového sněmu se za CDU nedostal ani bývalý šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen, který k nelibosti své strany kritizuje migrační politiku jako příliš otevřenou. 

Do sněmu se ze Saska nedostali také poslanec za Zelené Wolfgang Wetzel ze Cvikova (Zwickau) a jeho stranická kolegyně Annett Jagielaová z hornolužického Zhořelce (Görlitz). Wetzel se angažuje v česko-německé spolupráci a Jagielaová žila v Praze, kde v letech 2004 až 2005 studovala na Karlově univerzitě.

9:49
27. 9. 2021

Lídr SPD Olaf Scholz dnes dopoledne uvedl, že je vítězem voleb a má tudíž mandát k sestavení nové vlády. Informovala o tom agentura Reuters. O možnosti vlády s CDU nehovořil.

9:35
27. 9. 2021

Německo zůstane po nedělních volbách stabilní demokracií bez ohledu na to, zda odcházející kancléřku Angelu Merkelovou vystřídá její kolega z konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet, nebo kancléřský kandidát vítězných sociálních demokratů (SPD) Olaf Scholz, napsal dnes slovenský list Sme. Podle Denníku N bude novým šéfem spolkového kabinetu zřejmě Scholz, kterého list označil na muže, jenž v kampani vsadil na jistotu a zkušenosti.

9:15
27. 9. 2021

Kancléřka Angela Merkelová a lídr CDU Armin Laschet jsou již na cestě na jednání vedení strany, budou diskutovat o výsledcích voleb. A své prohře.

Kancléřka Angela Merkelová na cestě na jednání vedení CDU o výsledku německých voleb (27.9.2021) Lídr CDU Armin Laschet na cestě na jednání vedení strany o výsledku německých voleb (27.9.2021)
8:59
27. 9. 2021

Sociální demokracie (SPD) vyhrála v nedělních parlamentních volbách ve dvanácti z celkem šestnácti německých spolkových zemích. Naopak Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové zvítězila jen v jediné spolkové zemi. Sasko a Durynsko ovládla protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

8:49
27. 9. 2021

Vrcholní představitelé stran se dnes budou radit o výsledcích nedělních voleb do Spolkového sněmu i o možných koalicích. Budoucí německá vláda bude s největší pravděpodobností složená ze tří formací. Otevřené zůstává, zda bude kancléřem vítěz voleb Scholz, nebo druhý Laschet. Záležet bude na tom, kdo z nich na svou stranu získá Zelené a FDP. Zelení před hlasováním hovořili o blízkosti k SPD, naopak FDP se klonila spíše k unii. 

8:23
27. 9. 2021

Poprvé po téměř sedmdesáti letech bude mít svého zástupce v německém Spolkovém sněmu dánská menšina. V nedělních parlamentních volbách získal jedno křeslo zástupce Jihošlesvického svazu voličů (SSW), který v celoněmeckých volbách uspěl naposledy v roce 1949. Menšinové strany mají v Německu zvláštní podmínky pro úspěch ve volbách. V příštím Spolkovém sněmu tak nebude zastoupeno sedm politických stran jako dosud, ale osm.

8:09
27. 9. 2021

Dnešní dopoledne a poledne se bude nést hlavně v duchu tiskovek jednotlivých stran. Zde je jejich přesný harmonogram:

10:30 TK postkomunistické Levice.

11:00 TK sociálních demokratů (SPD).

po 11:30 prohlášení liberálů (FDP).

13:00 TK protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

13:00 TK Křesťansko-sociální unie (CSU) s bavorským premiérem Markusem Söderem.

13:30 TK Křesťanskodemokratické unie (CDU) s kancléřským kandidátem unie CDU/CSU Arminem Laschetem.

14:15 TK Zelených s kancléřskou kandidátkou Annalenou Baerbockovou.

7:57
27. 9. 2021

Jak bude vypadat rozdělení mandátů v německém parlamentu? Výrazně si pohorší CDU, naopak SPD si přičte 53 míst.

 CDU 151 -49
 SPD 206 +53
 AfD 83 -11
 FDP 92 +12
 DIE LINKE 39 -30
 GRÜNE 118 +51
 CSU 45 -1
 SSW 1 +1
7:24
27. 9. 2021

„Jedinou vládní konstelaci, při níž by se dva pravděpodobné ‚jazýčky na vahách‘ Zelení a FDP nepodílely na příští německé vládě, představuje vznik velké koalice mezi SPD a CDU/CSU. Levice ani Alternativa pro Německo se do vlády takřka jistě nedostanou. V Německu volby tedy podle všeho vyhrál politický střed,“ míní ekonom Lukáš Kovanda.

6:51
27. 9. 2021

Štábem vítězné SPD se celou noc nesly úsměvy.

Zástupci německých SPD oslavují vítězství (27.9.2021) Zástupci německých SPD oslavují vítězství (27.9.2021)
6:31
27. 9. 2021

Očekává se, že vrcholní představitelé stran se budou dnes radit o výsledcích nedělních voleb do Spolkového sněmu i o možných koalicích. Budoucí německá vláda bude s největší pravděpodobností složená ze tří formací. Otevřené zůstává, kdo bude kancléřem.

Nárok na funkci kancléře vznesl jak lídr SPD Olaf Scholz, tak předseda CDU Armin Laschet. Oba chtějí jednat o koalici se Zelenými a FDP.

Předseda FDP Christian Lindner už v neděli večer navrhl, aby nejprve k jednacímu stolu usedly obě menší strany a ujasnily si své priority.

5:20
27. 9. 2021
!

Dobré ráno, máme tu potvrzené výsledky. Německé parlamentní volby vyhráli sociální demokraté (SPD), kteří v nedělním hlasování získali podle předběžných výsledků 25,7 procenta hlasů. Na druhé příčce skončila konzervativní unie CDU/CSU se ziskem 24,1 procenta hlasů, což představuje po 16 letech vlád kancléřky Angely Merkelové rekordní minimum, napsala agentura DPA.

Zelení se 14,8 procenty na třetí příčce naopak dosáhli historického maxima. Následují s liberální svobodní demokraté (FDP) s 11,5 procenty. Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) s 10,3 procenty klesla z třetího místa, na kterém byla před čtyřmi lety, na páté místo. Postkomunistická Levice obdržela 4,9 procenta hlasů.

2:17
27. 9. 2021

Vážení čtenáři, online přenos se na krátký čas odmlčí, pokračovat bude zase brzy ráno. To už by měly být sečteny všechny volební obvody, od přesných výsledků se bude odvíjet i počet poslaneckých křesel a další důležité skutečnosti. 

2:16
27. 9. 2021

Je sečteno 281 z 299 volebních obvodů. Volební úřad zatím uvádí zvlášť výsledky prvních hlasů (pro kandidáty) a druhých hlasů (pro strany).

Strana     Prvních  Druhých hlasů

SPD          26,4 %  25,8 %  
CDU/CSU 22,7  %  19 %
Zelení       13,5 %  14,3 %
FDP          8,8 %  11,6 %
AfD           10,3 %  10,5 %
Linke         4,6 %    4,6 %

2:14
27. 9. 2021

CSU má ve spolkových volbách druhý nejhorší výsledek od roku 1949: Po sečtení všech 46 bavorských obvodů získala 31,7 % hlasů pro stranické kandidátky. Oproti předchozím volbám jde o ztrátu 7,1 procentního bodu.

1:25
27. 9. 2021

V Hesensku a Bavorsku získali poprvé Zelení přímé mandáty: Omid Nouripour (46) ve Frankfurtu a Jamila Schäferová (28) v Mnichově.

1:16
27. 9. 2021

AfD je nejsilnější stranou i v Sasku, kde podle předběžných výsledků dostala 24,6 procenta hlasů. Na druhém místě skončila sociální demokracie (SPD), která si s 19,3 procenty hlasů výrazně polepšila. 

1:06
27. 9. 2021

Zelení směřují k nové kapitole svých dějin. Sice se nevyplnily jejich odvážnější naděje, když jim průzkumy přisuzovaly až 28 % hlasů a první místo, i tak zatím nikdy nešli do vlády s tak silným mandátem. Překonají věhlas svého matadora Joschky Fischera, který býval ministrem zahraničí a vicekancléřem ve vládách Gerharda Schrödera?

1:03
27. 9. 2021

Předseda FDP Christian Lindner navrhl Zeleným, aby nejprve k jednacímu stolu usedly obě menší strany a ujasnily si své priority. A pak až jednaly jak s SPD, tak CDU/CSU o možné koalici.

1:03
27. 9. 2021

Během dne strany a jejich volební lídři chystají tiskové konference k výsledku voleb. V 11:00 vystoupí vítězní sociální demokraté, na 13:00 chystá tiskovou konferenci CDU.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lucie13 ( 27. září 2021 10:14 )

Ano a v Rakousku to neni o tic lepsi, somalsky muslim zabil 2 zeny ve Vidni, nemel legalni pobyt a i tak mel socialni byt a davky v Linz Urfahr a takovych pripadu je hodne, stejne jako traumatizovani afgansti dorostenci, kteri zdrogovali, skupinove znasilnili a zabitou 13 letou Rakusanku pohodili na zastavce ve Vidni.

Jenze vysledky voleb jak v Rakousku tak i v Nemecku v tomhle asi nic nezmeni, budou se zabyvat CO2 a zakazou pro plebejce vse a sami si budou dale letat soukromymi letadly. Vzdyt i ten rok corony a omezeni to jejich globalni otepleni a katastrofy nezastavil...

lucie13 ( 27. září 2021 10:09 )

Merkelova byla na pocatku kariery i proti migrantum a pak v prubehu sve kariery udela vse pro to skvele obohaceni.

Volby v Hornim Rakousku vyhrala sice ÖVP (oficialne nechteji poustet Afgance do zeme, po tech vrazdach a znasilnenich na mistnich rakouskych zenach, ale budou to jen sliby). Pres 7% ziskala nova strana MFG, jejimz hlavnim politickym tematem byl protest proti povinnemu corona ockovani. I kdyz fakticky jsou lide k ockovani nuceni jak v Nemecku tak i v Rakousku, aby nebyli hrozba pro naockovane kolegy. A dobry for je v Rakousku, kdy chteji chranit neockovane tim, ze je nikam nepusti proto mohla ziskat tolik hlasu nova strana, jejiz hlavni moto je protest proti povinnemu ockovani.

krapotkin ( 26. září 2021 18:59 )

Kdyby vypadla před 10 lety, bylo by to pozdě, ale ona se držela zuby nehty u koryta dál. Adolf se snažil o čisté Německo a ona ho totálně zasvinila a celou Evropu s ním.

sasa-tu ( 26. září 2021 17:43 )

Führer bába už napáchala dost škod.

ondrej hovadik ( 26. září 2021 13:10 )

Všichni kritici Merkelové nesahají po kotníky.👍

Zobrazit celou diskusi