Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Volební drama: Vítězem v Německu Scholz, ale... Merkelová povládne až do Vánoc?

Aktualizováno -
27. září 2021
14:35
Autor: ČTK, simao, mav - 
26. září 2021
09:33

Německé volby vyhráli sociální demokraté. Olaf Scholz tak předčil lídra CDU/CSU Armina Lascheta, který vzkazuje: Scholz není žádný král. Nyní se rozbíhá složité povolební vyjednávání. A politologové očekávají, že nebude krátké. Scholz by rád Merkelovou vystřídal v kancléřském křesle ještě před letošními Vánoci. Panují však i pochybnosti, zda se v Německu nová vláda stihne do té doby domluvit.

Nedělní parlamentní volby v Německu vyhráli sociální demokraté (SPD) vedení kancléřským kandidátem Olafem Scholzem, kteří získali 25,7 procenta hlasů.

Konzervativní unie CDU/CSU Armina Lascheta skončila druhá s 24,1 procenta hlasů, což je nejhorší výsledek v poválečných dějinách Německa. O kancléřský úřad po odcházející Angele Merkelové se přihlásili jak Scholz, tak Laschet. Na svou stranu ovšem musí získat Zelené a liberální svobodné demokraty (FDP). Volební účast činila 76,6 procenta, v roce 2017 byla 76,2 procenta.

Osm stran v Bundestagu

V příštím Spolkovém sněmu, který bude mít 735 křesel, nebude sedm politických stran jako dosud, ale osm. Vedle SPD, Zelených (14,8 procenta), FDP (11,5 procenta) a koaliční CDU/CSU to budou ještě protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD, 10,3 procenta) a postkomunistická Levice (4,9 procenta), která sice nepřekonala nezbytnou pětiprocentní hranici, ale díky přímým mandátům poslance získala. Po takřka sedmdesáti letech má jeden mandát dánská menšina zastupovaná Jihošlesvickým svazem voličů (SSW).

Domluví se před Vánocemi? Scholz by rád

Voliči podle Scholze jasně rozhodli, že CDU/CSU chtějí v opozici a že vládnout by měla SPD s FDP a Zelenými, neboť tato trojice oproti volbám v roce 2017 dosáhla lepších výsledků. S FDP a Zelenými se chce sociální demokrat rychle dohodnout na vládě, jež se má věnovat sociálním a ekologickým otázkám, které Německo kvůli energetické a průmyslové transformaci čekají.

„Moje představa je, že budeme velmi rychlí a že výsledku dosáhneme před Vánocemi, pokud možno,“ řekl Scholz. Jenže je otázkou, zda se mu toto přání skutečně splní. A zda na konci roku nebude stále ještě kancléřkou dosluhující Angela Merkelová, která vedla Německo 16 let.

SPD první ve 12 ze 16 zemí

Scholzova SPD vyhrála v nedělních parlamentních volbách ve dvanácti z celkem šestnácti německých spolkových zemí.

Naopak Křesťanskodemokratická unie (CDU) zvítězila jen v jediné. Křesťansko-sociální unie (CSU), která je bavorskou sestrou CDU, zvítězila v Bavorsku s 31,7 procentem hlasů, což je její nejhorší výsledek od roku 1949.

V Sasku a Durynsku se nejsilnější politickou stranou stala AfD, která bývá označována za populistickou až krajně pravicovou. V obou těchto spolkových zemích získala zhruba čtvrtinu hlasů. V Braniborsku a Meklenbursku-Předním Pomořansku, dalších dvou zemích bývalé Německé demokratické republiky (NDR), skončila AfD na druhém místě.

Zelení a FDP rozhodujícím faktorem

Evropský tisk dnes o volbách, které po 16 letech ukončily éru kancléřky Merkelové, napsal, že Německo nyní čekají náročná a dlouhá koaliční vyjednávání, ve kterých budou mít navrch menší strany které obsadily třetí a čtvrté místo: Zelení a FDP. To bylo dnes téma i v německém tisku, podle kterého Německo nynější situaci ještě nezažilo.

„Skutečně to vypadá tak, že než začne ostré jednání, tak budeme mít liberálně-zelený blok, který přijde s nějakými požadavky. A z velké části to budou právě oni, kdo rozhodne, kdo bude stát v čele budoucí německé vlády,“ řekl ČTK politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu.

„Osobně si myslím, že kancléřem bude nominant SPD Olaf Scholz, protože sociální demokraté (jako jedni z mála v dnešní EU) dokázali vyhrát volby a posílili,“ uvedl dnes politolog z Masarykovy univerzity v Brně Petr Kaniok.

Video  Přivítání německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na Pražském hradě. (26.8.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Gratulovali Kulhánek i Babiš

Ať již bude kancléřem kdokoli, podle českých politiků to výraznější změny ve vztahu k Česku nepřinese. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) věří po vítězství německé sociální demokracie v další posilování strategického partnerství v obchodu, vědě, dopravě, bezpečnosti a v Evropské unii. Také premiér Andrej Babiš (ANO) se těší na pokračování spolupráce.

S gratulací německé sociální demokracii pak přispěchal i šéf ČSSD Jan Hamáček.

Dopady na vztahy s Českem?

„Pokud jde o Česko – ale obecně o celý středoevropský region – jeho pozice bude každopádně složitější a nová německá vláda nebude trpět žádným sentimentem, který někdy u Angely Merkelové probleskával,“ uvedl politolog Kaniok s odkazem na vazby nynější kancléřky k Česku, která zde nějakou dobu pobývala. Německá politika se podle odborníka nyní bude spíše orientovat na západní státy typu Francie.

Mrklas však připomíná, že zatímco má kancléřka k Česku blízko, její partnerství s ČR provázely i některé spory - například kvůli migrační krizi či odklonu Německa od jaderné energie, kterou naopak ČR prosazuje. „Myslím, že pokračování česko-německých vztahů neprojde žádným zásadnějším zlomem, protože to jsou věci, které z té politiky nezmizí. Teď je otázka, jak se jich dál zhostí nový kancléř a nový ministr zahraničních věcí,“ dodal Mrklas.

Dění kolem německých voleb jsme na Blesk.cz sledovali online:

Volby v Německu 2021
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
0:51
27. 9. 2021

„Úkol je zformovat federální vládu, která zkombinuje sociální spravedlnost, hospodářský zdravý rozum a ochranu klimatu a posílí roli Německa v Evropě i ve světě. To Olaf Scholz dokáže,“ tweetuje jeho stranický kolega a ministr zahraničí Heiko Maas.

0:45
27. 9. 2021

Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je označována za populistickou až krajně pravicovou, se stala ve spolkové zemi Durynsko nejsilnější politickou stranou. Podle předběžných konečných výsledků získala 24 procent hlasů. Na druhém místě skončila SPD s 23,4 procenta hlasů a třetí je CDU s 16,9 procenta hlasů.

Durynskou organizaci AfD tamní tajná služba považuje za extremistickou, i tak ale v letošních parlamentních volbách v této spolkové zemi zaznamenala strana výrazný úspěch. Aktuální výsledek překonal i zisk ze zemských voleb v roce 2019, kdy AfD získala 23,4 procenta hlasů.

V Durynsku mohlo v neděli hlasovat 1,7 milionu lidí, nakonec zde volilo 1,3 milionu lidí, tedy 74,9 %. AfD získala přes 303 000 hlasů.

0:41
27. 9. 2021

Průběžně aktualizované odhady televizí ARD a ZDF jsou si stále bližší.

Strana        ARD    ZDF

SPD           25,8 %  26 %  
CDU/CSU 24,1 %  24,2 %
Zelení       14,6 %  14,3 %
FDP           11,5 %  11,5 %
AfD            10,5 %  10,6 %
Linke         4,9 %    5 %

0:36
27. 9. 2021

Dalším z ministrů CDU, kteří se do Bundestagu nedostanou přímo, je Julia Klöcknerová z resortu zemědělství. V Kreuznachu (Porýní-Falc) ji o čtyři procentní body poráží socialista Joe Weingarten.

Julia Klöcknerová přímý mandát nezískala.
0:32
27. 9. 2021

Sečteny jsou už tři čtvrtiny volebních obvodů.

0:28
27. 9. 2021

„Napjatě očekáváme výsledky,“ tweetuje německá ambasáda v Praze. „To je pro nás však jen první poločas – pokračovat se bude 8. a 9. října v Česku."

0:26
27. 9. 2021

Stejně je na tom i Helge Braun, dosavadní ministr bez portfeje a šéf úřadu kancléřky, kandidující za hesenský Gießen. Od roku 2009 přitom vždy získal přímý mandát.

0:25
27. 9. 2021

Ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová z CDU nezíská přímý poslanecký mandát, voliči v Saarbrückenu dali přednost rivalce Josefine Ortlebové (SPD). „AKK“ byla přitom ještě loni lídryní CDU, než ji nahradil Armin Laschet. Do Bundestagu se pravděpodobně dostane díky tzv. druhým hlasům, je jedničkou stranické kandidátky v Sársku.

Annegret Kramp-Karrenbauerová. Annegret Kramp-Karrenbauerová s Angelou Merkelovou u přísahy vojáků.
0:17
27. 9. 2021

Vedení Zelených zatím hodlá naslouchat představitelům SPD i CDU/CSU, jejich mládežnické křídlo má však jasno, že do vlády chtějí se sociálními demokraty: „Má generace potřebuje silnou vládu usilující o ochranu klimatu a sociální spravedlnost,“ uvedla ve stanovisku předsedkyně mladých zelených Anna Petersová.

0:13
27. 9. 2021

„Scholz a Laschet bojují o kancléřství. Ale kdo povede novou vládu, rozhodnou dva menší koaliční partneři,“ píše v editoriálu šéfredaktor Spiegelu Steffen Klusmann.

23:59
26. 9. 2021

Hříšný tanec ve volebním štábu Zelených: „I've Had The Time Of My Life“ rozhýbalo diskotéku.

23:56
26. 9. 2021

„Německo přijalo mnoho uprchlíků – samozřejmě i se všemi problémy – a ve volební kampani řeší především budoucnost země a planety. Česko přijímá uprchlíků minimum, ale téma je strašákem kampaně,“ napsal na Twitter bývalý český europoslanec Petr Ježek.

23:48
26. 9. 2021

Postkomunistická Levice podle odhadů ARD nezdolala pětiprocentní hranici do německého parlamentu. Poslance ale získá díky přímým mandátům.

23:40
26. 9. 2021

Večerní nálada ve volebních štábech: Zelení tančí, sociální demokraté jásají a také už jim hraje kapela. U Die Linke je prázdno.

Nadšení u SPD. Ve štábu Die Linke mejdan skončil. U Zelených se tančí.
23:33
26. 9. 2021

Sečteno už je 156 z 299 volebních obvodů.

23:29
26. 9. 2021

Poslanecké křeslo po Angele Merkelové CDU ztratila. Přímý mandát v obvodě Vorpommern-Rügen – Vorpommern-Greifswald I (Meklenbursko-Přední Pomořansko) získá Anna Kassautzkiová z SPD, která má krátce před sečtením všech hlasů 24,4 % z nich. Náhrada za Angelu Merkelovou, Georg Günther, dostal 20,6 %. Kancléřka zde získala své poslanecké křeslo osmkrát, nepřetržitě od roku 1990. Naposledy dostala 44 % hlasů z obvodu.

Georg Günther po Merkelové poslanecké křeslo nezdědí.
23:10
26. 9. 2021
!

Sečtena je už třetina volebních obvodů.

23:09
26. 9. 2021

I kdyby postkomunistická Die Linke nepřekonala celostátně 5% hranici, do Bundestagu se dostane. Tři levicoví veteráni Sören Pellmann (Lipsko) a Gregor Gysi a Gesine Lötzschová (oba z východní části Berlína) vyhráli přímé mandáty, složitosti volebního systému by pak měly dostat do parlamentu i další jejich kolegy. 

23:04
26. 9. 2021

Předseda Bundestagu Wolfgang Schäuble (79) s přehledem obhájil svůj mandát v Offenburgu v Bádensku-Württembersku. V prosinci příštího roku by tak mohl oslavit půlstoletí v parlamentu.

Wolfgang Schäuble je poslancem od roku 1972. Wolfgang Schäuble je poslancem od roku 1972.
22:56
26. 9. 2021

„Nejdůležitější otázkou teď je, co udělají zelení, s až 15 % hlasů,“ komentuje pro BBC profesor Johannes Orphal z Technické univerzity Karslruhe. „Liberální FDP bude také nezbytná pro absolutní většinu v Bundestagu. A tak můžeme očekávat nové iniciativy pro rychlejší a obecnější klimatickou politiku. Liberálové zajistí, že finanční stabilita a další hospodářské aspekty budou v těchto iniciativách zachovány. Díváme se na novou éru německé klimatické politiky se zajímavou rovnováhou ekologických a ekonomických cílů.“

22:38
26. 9. 2021

Podle projekcí by se do Bundestagu mohla vrátit strana SSW zastupující dánskou a frískou menšinu ve Šlesvicku-Holštýnsku. Má výjimku z volebních pravidel, nemusí překonat celoněmeckou 5% hranici. Posledních šedesát let ale strana ani nestavěla kandidáta a soustředila se na zemské a lokální volby, píše Spiegel. Vedle šesti stran s desítkami mandátů tak může v Bundestagu zasednout i jeden poslanec sedmé strany.

22:32
26. 9. 2021

V Sasku to vypadá na vítězství Alternativy pro Německo, aktuálně to vypadá na 30,4 % hlasu a velký náskok před CDU, informuje Bild.

22:24
26. 9. 2021

Prognózy ve 22:10 (ARD):

CDU/CSU: 24.3 %
SPD: 25.9 %
Zelení: 14.5 %
FDP: 11.5 %
Die Linke: 5.0 %
AfD: 10.5 %

21:58
26. 9. 2021

Olaf Scholz neporazil Annalenu Baerbockovou jen v souboji lídrů stran SPD a zelených, ale také v přímé bitvě o poslanecký mandát v Postupimi. Po sečtení víc než 90 % hlasů má Scholz 34 %, rivalka 19 %. Baerbocková se i tak stane poslankyní kvůli hybridnímu volebnímu systému.

Německé volby 2021: Lídr SPD Scholz voil v Postupimi (26.9.2021)
21:35
26. 9. 2021

Zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku vyhrála podle prvních odhadů přesvědčivě sociální demokracie dosavadní premiérky Manuely Schwesigové.

Manuela Schwesigová (SPD), premiérka v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Manuela Schwesigová (SPD), premiérka v Meklenbursku-Předním Pomořansku.
21:35
26. 9. 2021

Regionální volby v Berlíně, které se konaly spolu se spolkovými, skončily podle odhadů těsně. O první místo svádí boj zelení a sociální demokraté.

Volby v Berlíně. Volby v Berlíně.
21:25
26. 9. 2021

„Sloní kulatý stůl“ skončil. „Byl velmi poučný: doklad žluto-zeleného sblížení, poraženě vypadající Laschet a skoro už kancléř Scholz,“ komentuje Sebastian Fischer ze Spiegelu. „Lindner a Baerbocková zformulovali svůj požadavek jasně: Bez nás se nic neobejde,“ dodal jeho kolega Oliver Trenkamp.

21:17
26. 9. 2021

Křesťansko-sociální unie (CSU), největší politická síla v Bavorsku a tradiční sesterská strana Křesťanskodemokratické unie (CDU), zřejmě těsně překonala pětiprocentní hranici pro vstup do Spolkového sněmu. Vyplývá to z odhadů televizní a rozhlasové společnosti Bayerischer Rundfunk (BR). I kdyby strana bavorského premiéra hranici nezdolala, do Spolkového sněmu by se i tak díky přímým poslaneckým mandátům dostala.

Odhad BR udává, že pro CSU v Bavorsku hlasovalo 32,8 procenta voličů. Aby CSU, která působí výhradně v Bavorsku, na spolkové úrovni překonala pětiprocentní hranici, bylo podle analýz nutné získat asi 31 nebo 32 procent hlasů.

Lídři CSU a CDU, Markus Söder a Armin Laschet. Předseda CSU Markus Söder.
21:06
26. 9. 2021

Oficiálně volby skončily v 18:00, například v berlínské čtvrti Pankow ale poslední volič svůj hlas odevzdal kolem 18.45 a ve čtvrti Wilmersdorf dokonce až kolem 19.30.

U mnoha volebních místností v hlavním městě se tvořily dlouhé fronty. Problémy působil nedostatek volebních lístků v některých místnostech, mohly být na vině i dopravní komplikace kvůli berlínskému maratonu. Některé volební místnosti dostaly volební lístky, které patřily jinému obvodu.

Je pravidlem nechat hlasovat všechny, kteří se dostaví do oficiálního uzavření volební místnosti a zařadí se do fronty. „Osobám, které se dostaví po vypršení lhůty, je třeba zabránit v odevzdání hlasu,“ uvedla dnes na twitteru volební komise.

21:04
26. 9. 2021

U prvovoličů vyhráli liberálové, těsně následovaní zelenými, informuje Tagesschau.

21:00
26. 9. 2021

„Zformujeme koalici z demokratického srdce politiky, nebudeme potřebovat skupiny na okrajích, což je dobrá zpráva,“ pronesl ve „sloní debatě“ šéf FDP Christian Lindner. Okrajovými skupinami myslel postkomunistickou Die Linke a pravicově populistickou AfD.

Christian Lindner, šéf FDP.
20:58
26. 9. 2021

Německé volby jsou nejtěsnější od roku 2002, kdy SPD i CDU/CSU získaly 38,5 % hlasu, připomíná portál Euronews.

20:51
26. 9. 2021

Jak ukazuje průzkum ZDF, čím starší voliči, tím spíše hlasují pro CDU/CSU a SPD. A přesně naopak to platí pro Zelené a FDP.

20:49
26. 9. 2021

„Příští vláda musí být ekologičtější,“ pronesl v TV debatě lídr FDP Christian Lindner. „Výsledek Zelených se musí brát v potaz.“ Obě strany se teď podle Spiegelu sbližují; nejspíš spolu zasednou ve vládě.

20:39
26. 9. 2021

„Osoba, která se stane kancléřem, musí sjednotit strany, ne vždycky zformovala vládu strana, která měla nejvíc hlasů,“ pronesl na „sloní debatě“ Armin Laschet který se chce stát kancléřem za konzervativce. „Musíme najít co možná nejvíc společného.“

Armin Laschet (CDU) o volební noci. Povolební "sloní debata" stranických lídrů.

lucie13 ( 27. září 2021 10:14 )

Ano a v Rakousku to neni o tic lepsi, somalsky muslim zabil 2 zeny ve Vidni, nemel legalni pobyt a i tak mel socialni byt a davky v Linz Urfahr a takovych pripadu je hodne, stejne jako traumatizovani afgansti dorostenci, kteri zdrogovali, skupinove znasilnili a zabitou 13 letou Rakusanku pohodili na zastavce ve Vidni.

Jenze vysledky voleb jak v Rakousku tak i v Nemecku v tomhle asi nic nezmeni, budou se zabyvat CO2 a zakazou pro plebejce vse a sami si budou dale letat soukromymi letadly. Vzdyt i ten rok corony a omezeni to jejich globalni otepleni a katastrofy nezastavil...

lucie13 ( 27. září 2021 10:09 )

Merkelova byla na pocatku kariery i proti migrantum a pak v prubehu sve kariery udela vse pro to skvele obohaceni.

Volby v Hornim Rakousku vyhrala sice ÖVP (oficialne nechteji poustet Afgance do zeme, po tech vrazdach a znasilnenich na mistnich rakouskych zenach, ale budou to jen sliby). Pres 7% ziskala nova strana MFG, jejimz hlavnim politickym tematem byl protest proti povinnemu corona ockovani. I kdyz fakticky jsou lide k ockovani nuceni jak v Nemecku tak i v Rakousku, aby nebyli hrozba pro naockovane kolegy. A dobry for je v Rakousku, kdy chteji chranit neockovane tim, ze je nikam nepusti proto mohla ziskat tolik hlasu nova strana, jejiz hlavni moto je protest proti povinnemu ockovani.

krapotkin ( 26. září 2021 18:59 )

Kdyby vypadla před 10 lety, bylo by to pozdě, ale ona se držela zuby nehty u koryta dál. Adolf se snažil o čisté Německo a ona ho totálně zasvinila a celou Evropu s ním.

sasa-tu ( 26. září 2021 17:43 )

Führer bába už napáchala dost škod.

ondrej hovadik ( 26. září 2021 13:10 )

Všichni kritici Merkelové nesahají po kotníky.👍

Zobrazit celou diskusi