Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masakr na univerzitě v Permu: Děsivá slova 18letého vraha! Proč kvůli dětem změnil plány?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. září 2021
14:09

Šest mrtvých si vyžádala střelba na Permské státní univerzitě, jak informovaly tiskové agentury s odvoláním na ruský vyšetřovací výbor. Útok si vyžádal i další zraněné. V univerzitním areálu střílel útočník, jehož vyšetřovací výbor později identifikoval jako studenta této školy, podle ruských médií jde o osmnáctiletého Timura Běkmansurova. Policie ho podle ruských médií zadržela. Tisková služba univerzity agentuře Reuters dříve řekla, že byl zabit. Na snímcích ze zásahu se objevil zraněný, střelec ležel v tratolišti krve s obvazy na končetinách. Liší se informace o jeho stavu, některá média píší, že zemřel při převozu do nemocnice nebo při operaci, jiná, že je na jednotce intenzivní péče.

Střelec před útokem na svých sociálních sítích sdílel fotku a svůj manifest. Na záběru byl v černém se zbraní v ruce a náboji na vestě. Napsal, že se nehlásí k žádné teroristické organizaci. Ve svém příspěvku mimo jiné vysvětlil, jak se mu podařilo získat zbrojní pas, jak úspěšně prošel psychiatrickými testy. Dodal také, proč si vybral právě Permskou státní univerzitu.

„Škola udělala před 4 lety závažnou chybu,“ tvrdí útočník ve svém statusu. „Nicméně jak dlouho se znám, vím, že jsem vždycky přemýšlel o smrti. Nevím, kolik lidí můžu zabít, ale udělám všechno proto, abych jich s sebou vzal co nejvíc,“ napsal mladík.

Původě si prý za cíl útoku vybral svou bývalou školu, což si však měl rozmyslet s ohledem na to, že „děti tam nemají moc cest, kterými by se útěkem zachránily“. Kampus Permské státní univerzity se mu líbil svou rozlohou i polohou. „Kdybych to neudělal teď, stejně bych v budoucnu někoho zabil,“ dodal.

„To, co se stalo, není teroristický útok, alespoň ne z právního hlediska. Nepatřím k extrémistickému hnutí, nejsem věřící ani apolitický. Nikdo nevěděl, co chystám, všechno jsem provedl sám,“ tvrdí ve svém příspěvku.

„Nenávidím se, ale chci ublížit každému, kdo mi stojí v cestě. Zvonění je ještě silnější, jako by mou hlavu svíral svěrák. Neopouští mě pocit, že všechno kolem je jen sen. Nevidím důvod psát něco dalšího. Nakonec můžu říct, že nejsem ani první ani poslední. Nezachrání vás ani zákaz zbraní, zabijí vás auta, bomby, nože, všechno, co přijde pod ruku. Vyvrhelové jako já zničí všechno kolem vás,“ napsal střelec.

„Není to nejhorší místo na smrt“

„Už jsem o tom dlouho přemýšlel, roky plynuly a já si uvědomil, že nastal čas provést to, o čem jsem snil. Základní škola byla dost nepříjemným místem na to, abych v ní strávil posledních 10 minut svého života, no, dětičky tam nemají mnoho cest k záchraně,“ pokračoval tím, kdy si poprvé všiml kampusu Permské státní univerzity, kterou si nakonec vybral za cíl.

„Poprvé jsem si školy všiml, když jsem chodil do deváté třídy, líbilo se mi velké množství budov a podle toho vlastně i studentů. Prostředí vypadá lépe než shnilé chruščovky (poz. red. paneláková sídliště)  v okolí. Není to nejhorší místo na smrt,“ dodal útočník.

„Komunikace s lidmi pro mě byla vždycky složitá, jejich emoce nesrozumitelné. Všechno kolem vypadá uměle, jako ve snu. Jako bych dění sledoval pohledem třetí osoby. Každý den je jen opakováním toho předešlého, vše začíná zvoněním v hlavě. Mám tajemství, už od základní školy rád ubližuju lidem. Utrpení a strach, co se jim zračily ve tváři, byly emoce, které jsem chápal. Byly to upřímné emoce,“ přiznal střelec.

„Musel jsem potlačovat touhu ničit všechno kolem sebe, ale uvědomil jsem si, že takhle nemůžu žít. Kdybych to neudělal teď, v budoucnu jistě někoho zabiju. Nešlo mě zastavit. Řekl jsem si, že je jedno koho a jakým způsobem zabiju. Tento den bude nejbohatším v mém životě, budu ho prožívat tak silně, jak mnozí neprožijí celé životy. Nevím, kolik lidí můžu zabít, ale bude jich co nejvíc,“ uvedl mladík.

„Jen málo z vás si zaslouží existovat. Prošli jste si množstvím ideologií, vytvořili jste řadu filozofických teorií, ale nic z toho nezmění vaši ohavnou povahu. Jste chamtiví, sobečtí, zbabělí a zlí, přestože si myslíte, že jste lepší než všichni ostatní tvorové,“ zakončil útočník.

Mluvčí Národní gardy tisku potvrdil, že střelec skutečně zbrojní pas získal legální cestou. „Strašná tragédie, ke které došlo na univerzitě v Permu, vyvolává otázku o potřebě dodatečných bezpečnostních kontrolních opatření na vysokých školách v Rusku,“ řekl v rozhovoru pro Ura.ru Valerij Falkov, ministr vědy a vysokého školství Ruské federace.

Děsivé případy střelby na ruských školách

Střeleb ve škole v Rusku přibývá, a to přestože v zemi platí vcelku přísný zákon o kontrole držení zbraní. V květnu zemřelo devět lidí, z toho sedm dětí, při střelbě ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu.

Nejvíce dětí ve škole bylo zabito při třídenním obsazení školy v severoosetském městě Beslan na začátku září roku 2004, které provedla skupina asi 30 teroristů. Skončilo smrtí 334 lidí z řad rukojmích, včetně 186 dětí, po útoku ruských jednotek. Ozbrojenci, kteří byli až na jednoho zabiti, tehdy zadržovali ve škole 1200 rukojmích.

Nejhorší útok v evropských školách, který provedl ozbrojený jedinec, si v říjnu 2018 vyžádal na odborném učilišti v Kerči na anektovaném Krymu 19 obětí. Student čtvrtého ročníku odborného učiliště v Kerči Vladislav Rosljakov vstoupil do školy s puškou, vystřílel všechny náboje, odpálil výbušné zařízení umístěné ve školní jídelně a sám se zastřelil.

Devět obětí si vyžádala střelba ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu v květnu 2021, o život přišlo sedm dětí, učitelka a další zaměstnankyně školy. Pachatelem byl bývalý žák, kterého policie po činu zadržela.

Státní smutek po střelbě ve škole v ruské Kazani (12.05.2021) Státní smutek po střelbě ve škole v ruské Kazani (12.05.2021) | Reuters

Střelci na školách v Evropě

Evropa za posledních 25 let zažila hned několik masových střeleb, v březnu 1996 ve škole ve skotském Dunblane zastřelil třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku. Po činu spáchal sebevraždu.

V dubnu 2002 na gymnáziu v durynském Erfurtu zabil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí, z toho 13 dospělých pracovníků školy, převážně učitele, dále dva školáky a jednoho policistu, následně zabil i sebe.

V březnu 2009 si řádění střelce, jenž zabíjel při vyučování na střední škole v západoněmeckém Winnendenu, vyžádalo 16 mrtvých. Sedmnáctiletý pachatel zastřelil 15 osob, z toho devět školáků a tři učitelky. Po přestřelce s policií se zastřelil otcovou zbraní.

Masakry na školách se nevyhýbají ani severu Evropy. V listopadu 2007 student Pekka-Eric Auvinen zastřelil osm lidí a pak sebe na střední škole v jihofinské Tuusule. Střelec na YouTube na svůj čin předem upozornil. V září 2008 došlo k dalšímu útoku ve Finsku. Matti Juhani Saari zastřelil na střední škole v Kauhajoki na jihozápadě Finska deset spolužáků a několik těžce zranil. Pak obrátil zbraň proti sobě a po převozu do nemocnice zemřel.

doktormediciny ( 20. září 2021 19:19 )

Domnivam se, tze je odbornik v uplne jinne oblasti, nez je psychologie, psychiatrie a pod. Samotrejme z vteto oblasti ma nejake znalosti..Ne ovsem v kriminaliistice..

sasa-tu ( 20. září 2021 18:08 )

Masakr jako v AMERICE

sorgedoktor ( 20. září 2021 17:39 )

Ono s tim psychicky vyrovnany, o tom bych dosrt pochyboval.Lide co jdou vrazdit bez jasneho motivu maji bud onemcneni typu psychosy, nebo tezke psychopatie....

Zobrazit celou diskusi