Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Střelba na ruské univerzitě: Nejméně 6 mrtvých, studenti prchali okny, útočník zemřel?

Aktualizováno -
20. září 2021
15:05
Autor: ČTK, simao, Darina Jíchová - 
20. září 2021
09:43

Nejméně šest mrtvých si vyžádala dnešní střelba na Permské státní univerzitě, informují tiskové agentury s odvoláním na ruské ministerstvo zdravotnictví. Vyšetřovací výbor dříve uvedl, že na místě zůstalo osm mrtvých. Další tři desítky lidí jsou podle úřadů zraněny. V univerzitním areálu střílel útočník, jehož vyšetřovací výbor identifikoval jako studenta této školy. Policie ho podle ruských médií zadržela. Při zatýkání se bránil a byl zraněn, píše agentura TASS. Jeho motiv je zatím nejasný. Informace o stavu střelce jsou nejednotné, podle některých médií zemřel při převozu do nemocnice nebo při operaci, podle jiných je na jednotce intenzivní péče.

Na univerzitě v ruském Permu došlo ke střelbě. Útočník podle prvních informací patrně zabil několik lidí. Na twitteru se již objevilo i video z místa, které zachycuje útěk zoufalých lidí z budovy univerzity - studentů, kteří skákali v přízemí z oken a prchali pryč. Agentura Reuters s odvoláním na ruský vyšetřovací výbor uvádí, že si útok vyžádal šest mrtvých.

Další z videí pak zachytilo údajného střelce z univerzity:

V pondělí vstoupil neznámý člověk do jedné z budov univerzity a zahájil palbu střelnou zbraní,“ popsal pro agenturu TASS jeden ze zdrojů. „Někteří studenti se před útočníkem zavřeli v posluchárnách, jiní vyskakovali z okna,“ dodal. „Neznámý člověk pronikl na půdu univerzity a začal střílet na studenty a učitele. Jsou tam mrtví a ranění,“ sdělil agentuře Interfax její zdroj. 

Tisková kancelář samotné univerzity nejdříve mluvila o 4 zraněných, nicméně agentura TASS s odkazem na ministerstvo zdravotnictví informuje již o 19 zraněných. Studenti z části univerzity byli evakuováni. Město Perm na východě evropské části Ruské federace je vzdálené asi 1100 kilometrů od Moskvy.

Střelba na Permské státní univerzitě v Rusku, (20.09.2021). Útoční se při zatčení bránil a byl zraněn. Střelba na Permské státní univerzitě v Rusku, (20.09.2021). Útoční se při zatčení bránil a byl zraněn. | Profimedia.cz

Informace o počtu obětí se podle různých zdrojů liší a zatím není jasné, kolik je na místě zraněných. Regionální ministerstvo zdravotnictví, které informuje o 19 poraněných, už dříve sdělilo, že ne všechna zranění jsou střelná. Některá si podle něj způsobili studenti, když ve snaze uprchnout skákali z oken.

„Asi v jedenáct dopoledne (8:00 SEČ) vstoupil člověk se zbraní do areálu univerzity. Střílet začal už na ulici,“ doplnila tisková služba. Zpráva o střelbě se objevila na sociální sítí VKontakte ve skupině Permské státní univerzity. „Pokud jste nyní na univerzitě a pokud jste ve třídě, zkuste zevnitř zabarikádovat v posluchárně a zůstat na místě,“ uvádí varování.

Vyučující: Studenti křičeli hrůzou

„Pokud jste na akademické půdě mimo budovu, opusťte oblast, pokud je to možné, Pokud se na univerzitu teprve chystáte, nechoďte sem,“ pokračuje upozornění.

Jeden z profesorů, Ivan Pečiščev, sdělil stanici BBC, že při cestě na přednášku viděl studenty vybíhat z budovy nebo skákat z oken. „Vyskakovali z oken, někteří křičeli hrůzou,“ uvedl profesor. „Jeden z nich mi pak řekl, že se na univerzitě střílí. Slyšel jsem rány, pak se všichni začali rozutíkat na všechny strany. Pokračoval jsem do druhé budovy za svými studenty, ale pořád jsem slyšel výstřely,“ Pečiščev pro BBC vysvětlil, že kampus má 10 budov.

V kampusu univerzity bylo v době střelby kolem 3 tisíc lidí, oznámila tisková kancelář Permské státní univerzity. „Studenti a zaměstnanci školy byli povětšinou evakuováni, řada z nich se nachází v zabezpečených učebnách v jiných budovách univerzity,“ dodala tisková kancelář.

Ministr: Útok vyvolává nové otázky

K dnešní střelbě v Permu se vyjádřil i Valerij Falkov, ministr vědy a vysokého školství Ruské federace. „Strašná tragédie, ke které došlo na univerzitě v Permu, vyvolává otázku o potřebě dodatečných bezpečnostních kontrolních opatření na vysokých školách v Rusku,“ řekl v rozhovoru pro Ura.ru.

Střelba na ruských školách

Letos na jaře došlo k tragédii v ruské Kazani, kde bývalý student Ilnaz Guljavijev rozpoutal peklo. Při jeho útoku zahynulo devět lidí, včetně sedmi žáků, a více než 20 osob utrpělo zranění. Pachatel se ke zločinu přiznal.

Podle videa, které zveřejnil ruský informační kanál Mash, kráčel maskovaný útočník ke škole se zbraní v rukou, aniž ji schovával. Ochranka ve škole již několik let nebyla, pouze tlačítko, kterým se signalizuje nebezpečí. Střelec použil stejnou brokovnici jako osmnáctiletý student školy, který v roce 2018 usmrtil 20 lidí v Kerči na anektovaném Krymu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lomikel ( 20. září 2021 14:52 )

Perm sice je v Rusku, ale ten střílející magor, alespoň podle jména Rus nebyl. Nejspíš Kavkazan, Dagestánec, či Turkotatar ze Střední Asie.....

provokaterka ( 20. září 2021 12:29 )

V Rusku to bude za chvíli horší než v americe.

hahans ( 20. září 2021 12:16 )

Berou si příklad v USA. Ani na Breivika nemají !

KuSuS ( 20. září 2021 11:33 )

To se divím že to vytasili do světa.

Zobrazit celou diskusi