Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Británie by mohla čelit dalšímu teroru. Ministr obrany Tálibánu zahrozil útokem nových dronů

Autor: tsv - 
12. září 2021
22:35

Britský ministr obrany se nebojí do Afghánistánu vyslat nové armádní drony. Tálibánu slibuje útok v případě, že nedodrží slib a nezabrání aktivitě teroristů. Bezpečnostní služba MI5 varuje, že Spojené království nadále čelí hrozbě teroristických útoků. Podle ředitele by mohla evakuace z Afghánistánu i pandemie způsobit další vyhrocení situace. Napsal o tom web DailyMail.

Ministr obrany Ben Wallace vzkázal Tálibánu, že Velká Británie je připravena v případě potřeby využít drony nové generace, takzvaný model „Protector“ – tedy ochránce. Pokud by Tálibán odvracel zrak od útoků teroristů, o nebezpečné cíle by se podle Wallace postaraly právě drony.

Wallace vyjádřil obavy z toho, že odchod zemí NATO z Afghánistánu by mohl do budoucna inspirovat k útoku další teroristické organizace včetně Islámského státu. Dodal, že v souladu s mezinárodním zákonem má Británie právo se bránit, kdyby k takovému scénáři mělo dojít.

„Udělám všechno, co budu muset, abych zachránil životy britských občanů, naše zájmy a naše spojence v případě, že o to budeme požádáni. Ať už to nastane kdykoli,“ řekl Wallace deníku The Times.

Ministerstvo obrany objednalo 16 nových dronů z řady Protector, od roku 2023 je má skladovat na vojenské základně královského letectva v Lincolnshiru. Bez zbraní drony uletí až 5 000 námořních mil (9 260 km) a ve vzduchu vydrží až 40 hodin. Je tak třikrát výkonnější než jeho předchůdce „Reaper“.

„Zatím se bát nemusíme“

Wallace během svého prohlášení uklidňoval, že v tuto chvíli Británii žádné útoky z Afghánistánu pravděpodobně nehrozí. Varoval ale před zhoršujícím se stavem v Tálibánem ovládané zemi. „Více chudoby obvykle vede k větší nejistotě,“ řekl.

„Rozhodně si všímáme skupiny lidí, která má dostatečné znalosti k tomu, aby zorganizovala teroristické útoky, a vidíme lidi, kteří se na nich mezi sebou snaží do budoucna domluvit,“ informoval Wallace.

O potenciálních útocích v  Británii hovořil i generál poručík královského letectva Sir Mike Wigston. „Jsou tu teroristé, kteří jsou ochotní páchat ohavnosti v ulicích Spojeného království, a my musíme být připraveni se s nimi vypořádat po boku našich spojenců,“ apeloval Wigston.

MI5 varuje nejen před islamisty

Během pandemie se bezpečnostní služba MI5 musela potýkat s šesti pokusy o teroristický útok. Za poslední čtyři roky počet takových pokusů vystoupal na 31. Ředitel služby Ken McCallum varoval, že chaotický úprk z Afghánistánu by mohl teroristy povzbudit k dalším akcím.

Podle McCalluma riziko terorismu v Británii setrvává a nemělo by se ignorovat. „Před námi leží světové úsilí porazit extremismus a chránit před terorismem, je to opravdový problém. Během posledních čtyř let moje organizace ve spolupráci s policií přerušila 31 pokusů o útok. Číslo zahrnuje převážně plány islamistů, ale roste i počet pokusů páchaných pravicovými teroristy,“ řekl McCallum.

„Není pochyb o tom, že události v Afghánistánu povzbudí některé další extremisty, je tedy potřeba se zaměřit právě na tato rizika, na která se spolu s dalšími hrozbami soustředí MI5,“ dodal McCallum.

Ředitel bezpečnostní služby varoval, že ačkoli organizace útoků teroristických organizací vyžaduje čas, k jejich motivaci může dojít během chvilky. „V posledních 20 letech jsme čelili jedné vlně terorismu za druhou, kdy se extremisté za sebou snažili zanechat masové obětiště. To je děsivá realita, která je ale na druhou stranu extrémně motivující pro mou organizaci,“ sdělil McCallum.

„Příprava útoků zabere čas a naše dvacetiletá snaha zmírnit teroristickou hrozbu z Afghánistánu byla dosud velice úspěšná,“ zakončil.

Video  Arabista Pelikán o obavách z velké migrační vlny i Tálibánu: Zbraně USA prodají komukoliv!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi