Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženě ISIS ustřelil kus tváře: Polykala vlastní zuby a hrála mrtvou. Zázrakem přežila

Autor: sova - 
10. září 2021
05:00

Pátek 13. listopadu 2015. Tu noc v Paříži zemřelo 130 lidí a přes čtyři stovky dalších bylo zraněno. Za otřesným masakrem stála skupina džihádistických teroristů, kteří provedli celkem šest útoků střelnými zbraněmi a čtyři sebevražedné bombové útoky. Nejvíce obětí si vyžádal útok na koncertní sál Bataclan na Voltairově bulváru v centru města. Pro francouzskou televizní stanici France 24 otevřeně promluvila o svém zážitku z klubu přeživší žena jménem Gaëlle, které kvůli vážným zraněním lékaři museli mimo jiné transplantovat téměř polovinu obličeje.

„Mám štěstí, že tu můžu stále být. Mohla jsem být mrtvá nebo si nést následky do konce života, včetně zranění na obličeji nebo na ruce. Ale je důležité posunout se dál, věci budou sice jiné, ale jsem pořád tady a to je k nezaplacení,“ svěřila se devětatřicetiletá Gaëlle na kameru.

Tehdy s jejím partnerem dorazila do hudebního klubu Bataclan později. Přesto se na koncertu hudební skupiny Eagles of Death Metal, která v ten večer vystupovala, objevila jen pár minut před zahájením střelby teroristů během hudební produkce. Mladá žena se tehdy v šoku zhroutila na zem.

Dvě a půl hodiny se třásla na zemi o život 

„Když jsem otevřela oči, teroristé byli přímo nade mnou. Přišel další šok, podívala jsem se na svou ruku a viděla, jak je vážně poraněná. Půlka mojí tváře byla pryč, mohla jsem se rukou dotknout přímo toho, co z ní zbylo. Polykala jsem svoje zuby, ale nemohla jsem vydat ani hlásku, protože jsem potřebovala, aby si mysleli, že jsem mrtvá,“ uvedla žena.

Její partner ležel přímo vedle ní, smrtelně zraněný. Dvě a půl hodiny čekala na pomoc, přičemž se třásla strachem o svůj život.

Zásah u klubu Bataclan. Zásah u klubu Bataclan. | ČTK / AP / Jacques Brinon

Slyšela jsem o tom, jak umírající lidé vidí světlo na konci tunelu. Nebo o tom, jak jim v takovém případě zrychleně probíhá celý jejich život před očima. Tohle všechno jsem v tu chvíli zažívala. Měla jsem i halucinace, ve kterých ke mně promlouvali mí blízcí, všichni po jednom. Hlavně můj syn, který mi říkal ‚Mami, musíš vydržet‘. Pak jsem cítila, jak mě objímá. Nakonec jsem se zvládla postavit a odejít z místa masakru. Bylo to těsně před tím, než dorazila pomoc,“ popsala Gaëlle nejhrůznější momenty z místa masakru.

Šokujícímu pohledu do zrcadla nedokázala odolat

V nemocnici se mladá žena dozvěděla, že její zranění odpovídají těm, které si z bojišť 1. světové války nejčastěji odnášeli vojáci. Lékaři přehodili přes zrcadlo v koupelně prostěradlo, aby se mladá žena nemohla podívat, jak zle vypadají její rány.

„Rozhodla jsem se ten hadr roztrhnout. V tu chvíli jsem viděla, že jsem přišla o velkou část mého obličeje. To byl pro mě další neskutečný šok,“ řekla.

Levá spodní část lebky mladé ženy byla opravdu zcela zdevastována. Rekonstrukci Gaëlliny tváře chirurgové provedli z kusu kosti a svalu z nohy pacientky. Trvalo celkem čtyřicet operací, než byla Francouzka opět schopna se najíst, mluvit a znovu se smát.

„Díky těm zákrokům jsem najednou byla schopna účastnit se opět normálního života a dokonce mít tvář, která by neděsila další lidi. Cílem celého týmu včetně mě bylo ukázat pachatelům toho otřesného činu, že nás to udělalo jen silnějšími a máme dál vůli žít, dokonce ještě větší než před těmi útoky,“ je přesvědčena Gaëlle.

Video  Video z klubu Bataclan, ve kterém zaznívají první výstřely.  - YouTube
Video se připravuje ...

Omluva od útočníka by byla patřičná, míní žena

S právě zahájeným procesem věnujícím se útokům z Paříže v roce 2015 je Gaëlle připravena čelit tváří v tvář dvacítce zodpovědných útočníků. Především hlavnímu stratégovi těchto teroristických činů Salahu Abdeslamovi.

Nevím, jestli bude Abdeslam u soudu vypovídat nebo ne, ale určitě toho ví nejvíce ze všech. Je to svým způsobem symbol všeho toho zla, které bylo ten den napácháno. Rádi bychom jako přeživší znali jeho odpovědi na různé otázky, chtěli bychom, aby své jednání měl možnost vysvětlit. A třeba se za něj i omluvit. Pro spoustu lidí by to myslím znamenalo patřičnou a důležitou věc,“ uzavírá rozhovor Francouzka.

Ksel ( 10. září 2021 12:44 )

Tato žena s ustřelenou tváří je pro mě hrdinkou. Ovšem tuto ženu Macron nevyznamená. Všichni teroristy usmrcení lidé měli větší lidskou hodnotu než politicky korektní konjunkturalista Macron, který fakticky zradil zájmy Francie.

Ksel ( 10. září 2021 12:40 )

Monstrproces nebo spíš velká soudní fraška, ve které správně politicky uvědomělí soudci budou především hledět na práva obžalovaných, zejména aby nebylo nijak dotčeno jejich náboženské cítění. Bohužel i francouzský justiční aparát podlehl tlaku macronizace země, což je francouzská verze německé nacifikace. Francouzi si zvolili Macrona, tak musí společně s Macronem nést důsledky svého chybování.

prudentiacz ( 10. září 2021 08:42 )

Aby se vyvážil sociální systém, za každého zraněného deportujte 50 islámů náhodně vybraných, za zabitého 500 s vojenskou eskortou. Oni si už potom mezi sebou udělají pořádek a útoky pominou. Evropa nesmí živit své vrahy.

diskutujici ( 10. září 2021 08:37 )

Pošahaní humanisti, jediná omluva bude, až budou viset potřísnění vepřovou krví.

Zobrazit celou diskusi