Ve čtvrtek 9. září v pařížské Invalidovně bude Jean-Paulu Belmondovi vzdána národní pocta. Tuto ne až tak překvapivou informaci oznámila agentura AFP v úterý ráno. V Invalidově dříve došlo k veřejnému poslednímu rozloučení například s exprezidentem Jacqusem Chiracem (†86), svého posledního sbohem se zde dočkaly i jiné významné osobnosti.

Herec, který zemřel v pondělí ve věku 88 let ve svém domě obklopen svou početnou rodinou, byl jedním z nejpopulárnějších francouzských umělců, a tak se dalo očekávat, že poslední rozloučení s legendárním a „nenapravitelným“ Jeanem-Paulem proběhne ve velkém stylu. Na svém kontě měl ostatně více než 80 filmů, od těch akčních přes kriminálky až po komedie.

Slavný herec již delší dobu trpěl zdravotními problémy a začátkem roku byl dokonce hospitalizován pro celkovou únavu. V pondělí pak celým světem otřásla smutná zpráva o jeho skonu – byť mu bylo záviděníhodných osmaosmdesát let. Hned krátce poté, co se tato smutná novinka dostala na veřejnost, navrhla Roselyne Bachelotová (74), že by mu měla být vzdána národní pocta: „Musíme to ještě probrat s rodinou Jeana-Paula Belmonda,“ prohlásila podle bfmtv.com francouzská ministryně kultury. Přesto však zmínila, že by právě s tímto neměl být problém. „Vím ale, že náš prezident má velice blízký vztah k jeho rodině.“

VIDEO: Zemřel Jean-Paul Belmondo! Francouzský sympaťák, který přepsal filmovou historii

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Jean-Paul Belmondo! Francouzský sympaťák, který přepsal filmovou historii Mall.tv

I on sám se také vyjádřil ke smrti slavného herce. „Navždy zůstane ‚Le Magnifique‘, “ reagoval v pondělí Emmanuel Macron (43) v narážce na název snímku, jenž se do češtiny překládá jako Muž z Acapulca. Doslovný překlad by byl ale „velkolepý“.

Belmondo podle něj byl skutečný „národní poklad, jenž vyvolával salvy smíchu“, a přitom zůstával „vznešeným hrdinou a osobností“. V roce 2019 mu Macron v Elysejském paláci předal vyznamenání a učinil z něj důstojníka čestné legie, o dva roky dříve získal Národní řád za zásluhy. „Mezi našimi skvělými herci to byl on, kdo získal srdce široké veřejnosti,“ zdůraznil francouzský prezident.

Fotogalerie
72 fotografií