Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nejtěžší rozhodnutí.“ Exprezident se omluvil Afgháncům za rychlý útěk. Krádež milionů popřel

Autor: tsv - 
9. září 2021
13:09

Afghánský exprezident Ašraf Ghaní se z bezpečí Dubaje veřejně vyjádřil ke svému urychlenému útěku ze země. Afgháncům se v prohlášení omluvil, že situace nedopadla lépe. Někteří ho nadále obviňují z krádeže velkého množství peněz, se kterými podle ruské agentury RIA utekl v helikoptéře. Ghaní toto tvrzení odmítá a vybízí OSN, aby prošetřila jeho přiznané majetky. Informoval o tom server DailyMail.

Ghaního za náhlý úprk kritizoval i americký prezident Joe Biden, podle kterého se afghánská vláda „rozhodla nebojovat za svou zemi“. Prezident podle dřívějších prohlášení odešel v úmyslu zabránit dalšímu krveprolití v ulicích Kábulu.

„Dlužím afghánskému lidu vysvětlení, proč jsem urychleně opustil Kábul poté, co do města 15. srpna neočekávaně vtrhl Tálibán,“ napsal ve svém včerejším prohlášení. „Odjel jsem kvůli naléhání ochranky paláce, která mě informovala, že kdybych zůstal, mohla by situace vyústit ve stejné pouliční boje, jaké město zažilo během občanské války v devadesátých letech.“

„Opustit Kábul bylo nejtěžší rozhodnutí mého života, ale věřím, že to byla ta jediná cesta, jak utišit zbraně a zachránit Kábul spolu s jeho šesti miliony občanů,“ pokračoval Ghaní.

S penězi jsem neodletěl

V době Ašrafova útěku prohlásil afghánský velvyslanec v Tádžikistánu, Mohammad Zahír Agbar, že prezident odešel se 169 miliony dolarů (více než 3,5 miliardy korun). K obvinění se potom rychle přidala ruská informační agentura RIA, která zveřejnila rozhovor s mluvčím ruské ambasády v Kábulu. Podle něj prezident odletěl v helikoptéře těsně následován čtyřmi auty napěchovanými penězi.

Ghaní tvrzení znovu odmítl. „Tahle obvinění nejsou v žádném případě pravdivá. Korupce je mor, který ničil naši zemi několik desetiletí, a na boj s korupcí jsem se jako prezident zaměřoval nejvíce,“ hájil se Ghaní. „S manželkou jsme byli velmi upřímní, co se našich osobních financí týče. Veřejně jsem oznámil veškeré své majetky. Netajili jsme ani manželčino rodinné dědictví.“

„Jsem pro jakoukoli oficiální kontrolu nebo finanční vyšetřování pod dohledem úřadů Spojených národů nebo jakékoli jiné nezávislé instituce, které by potvrdilo moje tvrzení,“ dodal exprezident.

Korupce přetrvává

Afgháncům se dále omluvil za své selhání při boji s korupcí. „Zdědil jsem monstrum, které nešlo porazit snadno ani rychle,“ řekl exprezident. „Oceňuji a respektuji všechny ty oběti Afghánců, především našich vojáků a jejich rodin, za posledních čtyřicet let. Nadmíru lituji toho, že má vlastní kapitola skončila stejnou tragédií jako v případě mých předchůdců – bez zajištění stability a prosperity.“

„Omlouvám se všem Afgháncům za to, že jsem nedokázal zaručit jiný konec. Můj závazek vůči afghánskému lidu nikdy nepolevil a bude mě vést až do konce mého života,“ zakončil exprezident.

Afghánistán nyní čelí nedostatku potravin a základních hygienických potřeb. Tálibán porušuje sliby o volné demokratičtější vládě, utlačuje ženy a brutálně se mstí všem, kdo v minulosti spolupracoval s vedením země nebo zahraničními institucemi.

Video  Epicentrum - Cyril Svoboda  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi