Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Afghánky skončily zamčené ve sklepě. Tálibán jim chtěl zabránit v demonstracích

Autor: tsv - 
8. září 2021
19:23

Během včerejších protestů v centru Kábulu uvěznil Tálibán desítky žen ve sklepě banky. Chtěl jim tak zabránit v účasti na demonstracích. Odpor ale neustává, odvážné ženy se srocují v ulicích s cedulemi v rukou a čelí extremistům s biči.

Miraka Popal, šéf afghánského zpravodajského serveru TOLOnews, na twitteru sdílel video natočené jednou z uvězněných žen. Za ní stojí několik dalších Afghánek spolu s dětmi. Nahrávka končí v momentě, kdy se v pozadí začne ozývat hlasitý křik naštvaného muže.

Na videu jsou ženy držené v podzemním parkovišti, podle očitých svědků se ale podobný dav nacházel i ve sklepě jedné z místních bank, napsal DailyMail.

Ženy tvořily většinu protestujících davů, které se v úterý sešly v centru Kábulu. Místní protestovali proti Pákistánu, který podporuje islamistické hnutí, a proti utlačování žen. K demonstracím došlo poté, co Tálibán vyhlásil novou vládu a na nejvyšší pozice dosadil džihádistické veterány.

Podle očitých svědků během demonstrací mířili bojovníci ženám do tváře vojenskými puškami M-16 a bičovali je. Protestům ale stejně zabránit nedokázali. Odpor pokračuje i dnes, v ulicích se srocují skupiny žen bojujících za svá práva a proti vměšování Pákistánu.

Islamisté všemožnými zbraněmi útočí na ženy i na novináře, kteří přes zákaz Tálibánu natáčejí pouliční konflikty. Reportéři končí s modřinami, krvavými ranami i zlomeninami, jeden případ můžeme vidět zde:

Hnutí od osídlení prezidentského paláce slibuje Afgháncům inkluzivní vládu, která se bude skládat z mužů i žen ze všech koutů země. Mluvčí Zabíhulláh Mudžáhid prohlásil, že veteráni jsou na vysokých pozicích jen dočasně.

„Kabinet není kompletní, zatím je jen dočasný,“ řekl Mudžáhid. „Budeme se snažit přibrat i lidi z ostatních částí státu.“ Místní ale o tom, že se do vlády dostanou ženy a lidé z jiných etnických skupin, nanejvýš pochybují.

Bez jídla a bez peněz

Organizace spojených národů varovala, že zásoby jídla pro afghánské obyvatele se rychle tenčí a mohly by dojít do konce měsíce. Podle představitele OSN Ramize Alakbarova už teď hladoví přibližně třetina místní populace.

„Více než polovina afghánských dětí neví, jestli budou mít dnes večeři nebo ne,“ řekl během brífinku Alakbarov. Ceny základních surovin, jako je mléko a mouka, vyletěly nahoru, což obavy z hladu ještě posílilo. Kvůli zavřeným bankám a vybraným bankomatům nemá navíc většina občanů možnost přijít k penězům.

Video  Arabista Pelikán o obavách z velké migrační vlny i Tálibánu: Zbraně USA prodají komukoliv!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi