Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vůdcové Tálibánu mluvili živě z prezidentského paláce: Byl jsem 8 let v Guantánamu, chlubil se jeden

Autor: jel - 
16. srpna 2021
15:58

Celý svět s hrůzou sleduje události posledních dní, které se odehrávají v Afghánistánu. Radikální hnutí Tálibán ovládá většinu země a v neděli obsadilo i hlavní město Kábul. Prezident Ashraf Ghani, kterého podporovaly Spojené státy americké, uprchl ze země do Tadžikistánu. V médiích se objevují znepokojivé snímky z afghánských letišť, přes která se mnoho lidí snaží prchnout ze země. Zpravodajská televize Al-Džazíra v neděli vysílala přenos přímo z obsazeného prezidentského paláce. Jeden z vysoce postavených při něm sdělil, že byl osm let držen ve věznici Guantánamo.

Přímý přenos z paláce po jeho obsazení přinesla televize Al-Džazíra. Skupina bojovníků Tálibánu při ní seděla u prezidentského stolu. Jeden z vůdců radikálního hnutí při něm sdělil, že byl údajně osm let vězněn v americkém vězení v zálivu Guantánamo na Kubě.

Na námořnické základně měli být podezřelí teroristé bez soudu drženi a mučeni. Donald Trump podepsal v roce 2018 příkaz k tomu, aby byla základna nadále otevřená. Bidenova vláda naopak slíbila Guantánamo zavřít. 

Mluvčí Tálibánu během tiskové konference tvrdil, že Afghánci, kteří pracovali pro minulý režim, nebudou potrestáni. „Ujišťujeme všechny, že zajistíme bezpečnost občanů a diplomatů,“ uvedl podle deníku Daily Mail.

„Naše zásada je, že by nikdo neměl opustit zemi,“ řekl mluvčí. „Potřebujeme, aby všichni Afghánci zůstali,“ dodal. Většina států urychleně evakuuje své diplomaty a spolupracovníky. 

Z Kábulu do Prahy v neděli krátce po 23:00 odstartovalo první české vojenské letadlo se 46 Čechy a místními spolupracovníky s rodinami. Na twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poznamenal, že vzhledem k bezpečnostní situaci považuje za zázrak, že se vojenskému airbusu podařilo odstartovat. Krátce po šesté hodině ranní letadlo přistálo v Praze. 

Video  Tálibánci se rozvalují v hale uprchlého kontroverzního generála Rašída Dostuma.  - Twitter
Video se připravuje ...

hahans ( 16. srpna 2021 17:01 )

Dobře ho tam Američané vychovali. Mučení nebo zabíjení bez soudů mu tak vůbec není cizí !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání