Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mise skončila,“ řekl Babiš. Česko další evakuační lety nevyšle. Velvyslanec dostane metál

Aktualizováno -
19. srpna 2021
13:18
Autor: ČTK, for, trm - 
19. srpna 2021
12:22

Česko v posledních dnech evakuovalo z Afghánistánu necelé dvě stovky lidí. Kromě diplomatů a vojáků také afghánské spolupracovníky s rodinami. Další lidé ale na záchranu ze země, kde moc převzali islamisté z Tálibánu, stále čeká. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mise skočila, v ČR jsou podle něj všichni, které Česko evakuovat chtělo.

„Mise skončila. Zachránili jsme všechny, koho jsme zachránit chtěli. Zaměstnance velvyslanectví, prověřené tlumočníky pro naši armádu, všichni jsou u nás,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Evakuační lety přistály v Praze v pondělí ráno a v úterý a ve středu večer. Do Česka jimi přiletěli zaměstnanci české ambasády včetně velvyslance Balouna, čeští vojáci, afghánští spolupracovníci velvyslanectví a české armády s rodinami a také Afghánci, kteří mají v Česku trvalý pobyt. Několik lidí česká letadla přepravila pro Polsko a Slovensko.

Evakuační lety podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) přepravily 170 Afghánců. „Bez jakékoliv diskuze se jednalo o velký zázrak. V neuvěřitelně krátkém čase, navzdory chaosu, se nám podařilo zachránit naše armádní tlumočníky, všechny afghánské zaměstnance i jejich rodiny a další Afghánce s vazbou na Českou republiku,“ doplnil Kulhánek.  Nevyloučil, že další jednotliví spolupracovníci České republiky nebo Afghánci s vazbou na ČR budou evakuováni spojenci.      

Hlavní poděkování podle obou politiků patří velvyslanci Balounovi.  Kulhánek oznámil, že mu udělí „Nejvyšší ocenění ministerstva zahraničních věcí, tedy medaili Za zásluhy o diplomacii.“  

Na evakuaci byly minuty

Přichystat v řádu hodin evakuace v nepřehledné situaci, která v Kábulu vládne, bylo podle velvyslance mimořádně náročné. „Měli jsme třicet minut na to, abychom překročili bezpečnostní bránu,“ popsal dramatickou situaci. Dodal, že se rychle dostávali na letiště a následně se museli vojáci vracet, aby zlikvidovali citlivý materiál. 

„V pondělí se situace vyhrotila, kolem letiště se srocovali tisíce lidí. Byla střelba, to jste asi četli, bylo několik mrtvých a střelných poranění. Letiště bylo zavřené, brány byly zavřené. Naše letadlo nemohlo přistát a museli jsme ho nechat odletěl,“ popisoval na tiskové konferenci Jiří Baloun. 

V dalších hodinách se situace trošku uklidnila a letadlo mohlo přistát. „Zkomplikovalo se to ale tím, že Tálibánci byli před branami a kontrolovali příchozí. Odletěli jsme tak s 4hodinovým zpožděním,“ pokračoval velvyslanec a poděkoval za pochopení letového provozu, že nechalo letadlo čekat, i když blokovalo dráhu. „Naše Afghánce z ambasády jsme dostali na letiště mezi prvními. Pak se začala situace horšit a zavírali brány,“ řekl Baloun.

Babiš i Kulhánek už dřív ocenili práci českých diplomatů a vojáků na evakuaci. Kábulské letiště, odkud česká letadla startovala, Tálibán sice nekontroluje, situace na něm je ale podle vládních představitelů extrémně složitá. Podle spolku Vlčí máky, který se snaží pomáhat afghánským spolupracovníkům české armády, na letišti v Kábulu stále zůstává několik rodin nebo lidí s vazbami na Česko a vláda by pro ně měla vyslat další evakuační let.

sarina ( 20. srpna 2021 10:59 )

pokrok, sice s těch tvých fantasmagorií čtu někdy 1-2 věty, ale i tak nevím jestli se mi to jen zdá, nebo to je naozaj že píšeš vždy jedno a to samé, neměl bys přitvrdit a vymyslet si něco nového aby to zaujalo???

sarina ( 20. srpna 2021 10:51 )

pokrok i se 30% se dají vyhrát volby ty slepence jsou málo, musela by se slepit celá opozice aby se jim podařilo vyhrát volby.

sarina ( 19. srpna 2021 20:33 )

clovek, jak to tak vypadá těch koblih stále přibývá místo toho aby ubývaly, ne? Asi s tím souhlasí a feťáci upadají v zapomnění a můžou slíbit i modré z nebe, nepřesvědčí.

otrusnik ( 19. srpna 2021 19:39 )

Kolik tedy tady máme těch afgánských početných rodin. Tím myslím počet osob. Snad tím byla naplněna kvota EU pro přijímání uprhlíků.

sarina ( 19. srpna 2021 18:52 )

Jak která kobliha, ode mne má hlas jistý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa