Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proces se strůjcem teroru z 11. září 2001 byl obnoven. Usmíval se a mával novinářům

Autor: Darina Jíchová - 
8. září 2021
13:20

Spojené státy obnovily přípravný soudní proces s Chálidem Šajchem Muhammadem, který je považován za jednoho z hlavních strůjců teroristických útoků z 11. září 2001. Muhammad byl vysoce postaveným členem teroristické organizace Al-Káida a od roku 2006 je vězněn na vojenské základně v Guantánamu, po 500 dnech se znovu objevil na veřejnosti, usmíval se a mával novinářům. Líčení bylo přerušeno před 18 měsíci, konec řízení je v nedohlednu, informoval deník The Guardian.

Muhammad známý také pod svými iniciálami KSM byl zadržen v roce 2003, od té doby padlo na jeho případ už 3,4 miliardy korun. Kromě KSM byl obnoven proces s dalšími čtyřmi muži, kteří se měli na teroristických útocích podílet. Soud se táhne už devátým rokem a nevypadá to, že by se blížil konec.

Obhájci: Jde o doznání vynucené mučením

„Byl jsem zodpovědný za teroristické útoky z 11. září, zorganizoval jsem to od A do Z,“ tak zní doslovné přiznání KSM z března 2007. Podle jeho obhájců jde o vynucené doznání, ke kterému došlo pod mučením. Obhájci KSM argumentují tím, že by soud k výpovědi neměl přihlížet.

Tento týden si USA a spolu s nimi celý svět připomenou tragické události ze září 2001, kdy skupinka teroristů unesla 4 americká letadla a záměrně s nimi havarovala. Dvě letadla nasměrovali do věží Světového obchodního centra v New Yorku, další na Pentagon, poslední letadlo se zřítilo u města Shankville. Pasažéři letu United Airlines 93 se dozvěděli, co se stalo se třemi unesenými letadly, a pokusili se teroristy přemoct. Poslední stroj zřejmě mířil na Kapitol nebo na Bílý dům.

Moment, kdy první unesené letadlo zasáhlo Světové obchodní centrum:

Při atentátech zemřelo téměř tři tisíce lidí včetně cizinců. Pokud se odhlédne od národností útočníků - šlo převážně o muže ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Egyptu a Libanonu, celkem 77 zemí přišlo při útocích o své občany, a to včetně Česka.

Oficiální soudní líčení ještě nezačalo

Po atentátech se rozjela akce na dopadení všech, kdo se na teroristických útocích podílel. V Guantanamu, americké vojenské základně na Kubě, je vězněno 5 klíčových postav, soud s nimi zatím nezačal. Probíhají pouze přípravná slyšení, to poslední se uskutečnilo v úterý 7. září, jen 4 dny před 20. výročím masakru. Proces má nového soudce podplukovníka Matthewa McCalla, který líčení odročil po 2 a půl hodině.

Strůjce teroristických útoků ze září 2001 Chálid Šajch Muhammad krátce po zadržení. Strůjce teroristických útoků ze září 2001 Chálid Šajch Muhammad krátce po zadržení. | ČTK/AP/

Původně byl proces přerušen v únoru 2020 kvůli pandemii covidu-19. KSM se na veřejnosti objevil poprvé po 500 dnech, je snadno rozpoznatelný podle svého vousu obarveného načerveno. Doprovázeli ho další čtyři vězni, jeho synovec Ammár Balučí, Valíd Attaš, Ramzí bin Šibh a Mustafá Ahmad Havsáví.

Pětice je obviněná z terorismu, únosu a 2976násobné vraždy, dále pak z plánování teroristických útoků a poskytování logistické podpory, která vedla k atentátům. Pokud budou usvědčeni, hrozí jim trest smrti. Případ posuzuje vojenská komise, která kombinuje vojenské a občanské právo.

Nového soudce napadají kvůli věku a kvalifikaci

Přípravný proces už trvá tak dlouho, že se u něj prostřídalo několik soudců a právníků, což vedlo jen k dalším prolukám a odročením. Úterní jednání bylo první pro podplukovníka McCalla, je už sedmým předsedajícím soudcem tohoto případu. Původně mu byl proces svěřen už před dvěma lety, tehdy ale prokurátoři protestovali, že soudce nemá požadovanou dvouletou praxi.

Úterní přípravný proces využili hlavně obhájci KSM, kteří napadali právě McCallovu kvalifikaci a jeho vazby na předchozí soudce a právníky spojené s tímto případem. McCall to komentoval tím, že úřady chtěly relativně mladého soudce, u kterého nehrozí, že v půlce procesu bude muset do důchodu. „Nikdo nechce, aby se něco takového opakovalo,“ dodal McCall.

Přípravné jednání pokračuje bez obviněných

V úterý sice líčení trvalo pouze 2 a půl hodiny, navážou na něj ale slyšení ve středu, čtvrtek a v pátek. Víkend bude věnovaný pietním akcím k připomínce 20. výročí útoků, pokračovat se bude znovu v pondělí až do pátku 17. září. První proces byl jediným, kterého se mohla účastnit i veřejnost, další budou uzavřené. Líčení se dokonce bude moct účastnit pouze soudce, prokurátoři a obhájci a to bez obviněných.

Pětici byli přiděleni vojenští právníci i lidsko-právní obhájci, civilní právničky před soudem vystupují v hidžábu, vojenské nemusí. Není jisté, kolik informací a detailů jednání bude poskytnuto tisku, jelikož se jedná o otázky národní bezpečnosti.

Zobrazit celou diskusi