Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hořký konec: Letadlo s posledními vojáky USA odletělo, v Kábulu zní oslavná střelba

Aktualizováno -
30. srpna 2021
23:36
Autor: ČTK - 
30. srpna 2021
23:09

Z Afghánistánu dnes v noci odletěli poslední američtí vojáci. Agentuře Reuters to potvrdil generál Frank McKenzie, který velí americkým silám na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM). Na palubě posledního amerického letadla, které odstartovalo z kábulského mezinárodního letiště, byl podle něj také velvyslanec Zalmay Khalilzad.

Na palubě posledního amerického letadla, které odstartovalo z kábulského mezinárodního letiště, byl podle generála McKenzieho také americký velvyslanec.

Hlídka hnutí Tálibán před letištěm potvrdila, že posledních pět amerických letadel odletělo krátce po půlnoci z pondělí na úterý místního času (po 21:30 SELČ). V Kábulu byla posléze slyšet oslavná střelba, napsala agentura AP.

„Zapsali jsme se do dějin,“ uvedl po odchodu Američanů z Afghánistánu na twitteru vysoce postavený člen Tálibánu Anas Hakkání.

Federální úřad pro letectví (FAA) informoval piloty, že americká armáda už neřídí letecký provoz na kábulském letišti a letiště už ani neposkytuje žádné služby. Přistávající letadla i ta v afghánském leteckém prostoru byla vyzvána ke „krajní obezřetnosti“, americké společnosti dostaly zákaz většinu leteckého prostoru nad Afghánistánem vůbec používat.

S odletem posledních amerických vojáků skončilo dvacetileté působení jimi vedených spojeneckých sil v asijské zemi. Začalo rychlým svržením vlády Tálibánu krátce po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001. Organizátor útoků Usáma bin Ládin byl hostem islamistického hnutí, Američané jej ale nakonec zlikvidovali až v květnu 2011 v sousedním Pákistánu.

Česká armáda v Afghánistánu působila od roku 2002 do letošního června. V zemi pracovalo téměř 11 500 českých vojáků, 14 z nich zahynulo.

Prezident Joe Biden již vzdal hold 13 vojákům, kteří zemřeli při čtvrtečním sebevražedném atentátu teroristické organizace Islámský stát-Chorásán v Kábulu.

Spojené státy nebudou mít od 1. září ani velvyslanectví v Kábulu, uvedl v rozhovoru na stanici CBS bezpečnostní poradce Bílého domu Jack Sullivan.

Evakuace přes Ramstein

Většina spojeneckých vojsk se chtěla stáhnout před odchodem Američanů a své evakuační operace již ukončila. Během dvoutýdenního leteckého mostu bylo z Afghánistánu americkými či spojeneckými stroji evakuováno již více než 123 000 cizinců a jejich afghánských spolupracovníků, oznámil dnes Pentagon.

Pro uprchlíky z Afghánistánu je od 20. srpna americkým centrem letecká základna Ramstein na západě Německa. Od začátku evakuací na ni bylo z letiště v Kábulu převezeno 23 000 afghánských spolupracovníků spojeneckých vojsk a jejich rodinných příslušníků. Spojené státy už ze základny vypravily 38 letů, na jejichž palubě k novým domovům v USA odletělo přes 8000 evakuovaných.

Video  Zeman o Tálibánu: S teroristy se nejedná  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi