Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Seržantku Nicole (†23) zavraždil v Kábulu atentátník: Spolu s ní zemřelo dalších 12 mladých lidí

  • Autor: štt,jel - 
    30. 8. 2021
    17:48

    Ministerstvo obrany Spojených států amerických zveřejnilo jména 13 vojáků, kteří byli zabiti při čtvrtečním útoku nedaleko letiště v Kábulu. Tragická událost se stala během evakuace občanů a západních spojenců z Afghánistánu.

    Většině nebylo ani pětadvacet let, když je roztrhala bomba odjištěná sebevražedným atentátníkem. Někteří toužili po tom, že se po návratu domů stanou učiteli nebo lesními správci. Na některé čekala snoubenka nebo i malá dcerka. Přestože pozůstalí příbuzní teď truchlí, promluvili pro americký server CNN, aby plasticky popsali ojedinělé životy a houževnaté sny těch, kteří na konci srpna zahynuli během teroristického útoku v Kábulu.

  • 1.Ryan Knauss

    Ryan Knauss Ryan Knauss | Knoxville police Department

    Třiadvacetiletý Ryan Knauss z Corrytonu v Tennessee se přidal k armádě hned po ukončení střední školy v roce 2016. V Afghánistánu předtím strávil devět měsíců a nyní byl znovu nasazen. Jeho babička řekla, že byl v zemi pouhý týden, když došlo k hroznému atentátu, při němž Ryan zemřel. 

    Jeho úkolem bylo na letišti kontrolovat doklady lidí před tím, než byli evakuováni. „Ryan obětoval svůj život, aby dostal do bezpečí lidi, které neznal. Tak vypadá skutečné hrdinství a jeho oběť nikdy nebude zapomenuta,“ uvedl nadřízený zesnulého Tim Burchett.

  • 2.Rylee McCollum

    Rylee McCollum Rylee McCollum | Facebook

    Roice McCollumová, starší sestra člena námořní pěchoty Rylee McColluma (†20), svého bratra považuje za „úžasného muže s neutuchající vášní pro námořnictvo“. Během svého krátkého života dosáhl pozice svobodníka. Dle sestřiných slov si Rylee už skoro od narození přál stát se mariňákem. „Už jako malé batole, ještě v plenkách, nosil kovbojské boty a malou pušku,“ dodala.

    Rylee nebyl jen dospělým synem, statečným bratrem, milujícím manželem, ale i budoucím otcem dítětem, jenž se má narodit za pouhé tři týdny. Rodák z Wyomingu byl poprvé nasazen až během evakuace amerických vojsk. Měl na starost kontrolu přesunu těžké techniky, avšak sebevražedná bomba zasáhla i jeho.

    Po vykonání vojenské služby se chtěl stát učitelem dějepisu nebo trenérem wrestlingu. „Rylee bude vždy můj největší hrdina, a to nejen za nejvyšší oběť, kterou pro naši zemi přinesl, ale také za to, jak ovlivnil život každého kolem něj k lepšímu. Díky němu jsme nyní silnější, laskavější a štědřejší. Milujeme tě,“ napsala rodina k finanční sbírce, kterou zřídili jejich blízcí přátelé.

  • 3.Daegan Page

    Daegan Page, Daegan Page, | Facebook

    Rodina třiadvacetiletého Deagana Page ve svém prohlášení uvedla: „Na Daegana budeme vždy vzpomínat pro jeho obří srdce, které se skrývalo za jeho tvrdou skořápkou. Přestože pociťujeme hluboký žal, jsme vděční za všechny naše přátele, kteří nás v této nelehké době obklopují.“

    Daegan plánoval, že se stane profesionálním hráčem amerického fotbalu, ihned jak dokončí svou vojenskou službu. Mladík byl vychováván v Iowě a v Nebrasce a svůj výcvik absolvoval v Kalifornii. Page se připojil k americké námořní pěchotě po absolvování střední školy Millard South High School.

    „Miloval lov a rád trávil čas venku se svým otcem. Byl také milovníkem zvířat se slabostí v pro psy,“ dodala rodina. Daegen byl dlouholetým skautem a skalním fanouškem Chicaga Blackhawks. Od dětství hrál hokej za Omaha Westside. Měl celkem čtyři sourozence.

  • 4.Maxton Soviak

    Maxton Soviak Maxton Soviak | GoFundMe

    Kormidelník amerického námořnictva Maxton Soviak „byl nejvíce hrdý na to, že patřil k námořní pěchotě jako medik,“ sdělili médiím jeho rodiče, Kip a Rachel Soviakovi. Jeho poslední slova, když se loučil s matkou přes FaceTime, byla: „Neboj se, mami, moji kluci mě nenechají, aby se mi něco stalo“. Všichni Maxtonovi blízcí kamarádi zemřeli na následky bombového atentátu.

    Maxton byl ve svém rodném městě velmi oblíbený, o čemž svědčí i soustrast učitelů, trenérů, zaměstnavatelů a rodinných přátel. „Maxton byl vždy hrdý na to, že dva roky po sobě se stal součástí zápasnického týmu státních šampionů a fotbalového týmu, jenž se čtyřikrát dostal do státního kola play-off,“ uvedla rodina dále v prohlášení. Mladík pocházel z početného sourozenství dvanácti bratrů a sester.

  • 5.Hunter Lopez

    Hunter Lopez Hunter Lopez | Riverside County Sheriff's Department

    Svobodník námořní pěchoty, Hunter Lopez (†22) se narodil v Indiu v Kalifornii. Americká armáda jej zařadila na dlouhý seznam jmen lidí zabitých během čtvrtečního útoku. Jeho matka Alicia Lopezová popsala svého syna jako vynalézavé dítě se slibnou budoucností.

    Jednou Hunter matce přes Skype ukázal fotografii sebe s malým afgánským chlapcem, kterého nesl přes osm kilometrů na ramenou do bezpečí. „Řekl mi, ať si nedělám starost, že si se vším poradí,“ sdělila Lopezová pro CNN.

    Lopez vyrostl v jižní Kalifornii. Oba jeho rodiče pracovali pro policejní oddělení okresu Riverside. Po návratu domů plánoval pokračovat ve šlépějích svých rodičů a stát se zástupcem šerifa. V roce 2017 nastoupil k námořní pěchotě, kde byl přidělen k 2. praporu, 1. námořní pěchoty. Jeho rodina brzy odletí na leteckou základnu v Doveru, aby si vzala synovy ostatky.

  • 6.Jared M. Schmitz

    Jared M. Schmitz Jared M. Schmitz | Facebook

    Rodina svobodníka Jareda M. Schmitze (20) se také chystá do Doveru přijmout soustrast od zástupců pěchotní armády. „Láska a podpora, kterou jsme zažili, je neuvěřitelná. Pro Jareda armáda znamenala celý svět. Už na střední škole se zavázal k službě pro námořní pěchotu, ke které se i po dokončení vzdělání připojil. Ukázal takovou oddanost vlasti, kterou jsem nikde jinde neviděl,“ napsal jeho otec na sociální síti.

    Schmitzovi pocházeli z Wentzville ve státě Missouri. Jared měl obzvlášť blízko ke své devítileté sestře, která od narození trpěla fyzickým postižením. Sourozenci si sebe navzájem velice vážili. Každý den se spolu setkávali na autobusové zastávce, když se Jared vracel ze školy domů. Dle slov rodičů to byla jejich nejmilejší část dne.

    „Nikdy jsem nebyl na někoho hrdý, tak jako na svého syna. Nejprve jsem se bál, když se připojil ke sboru, ale jeho odhodlání mě přesvědčilo. Dělal to, co miloval a co bylo jeho životním posláním,“ dodal otec. Senátor Missouri Josh Hawley na Twitteru uvedl, že hovořil se Schmitzovými a slíbil, že „na jeho službu a odkaz jejich syna nikdy nezapomene“.

  • 7.Nicole L. Gee

    Jen několik dní před smrtí byla Nicol vyfocena na letišti v Kábul, jak drží afghánské miminko. Jen několik dní před smrtí byla Nicol vyfocena na letišti v Kábul, jak drží afghánské miminko. | Instagram

    Třiadvacetiletá seržantka Nicole L. Geeová ze Sacramenta v Kalifornii rovněž zahynula při čtvrtečním neštěstí. Jen šest dní před smrtícím útokem na sociálních sítích zveřejnila fotografii, na které drží afghánské dítě s nápisem „Miluji svou práci“. Po útoku Nicolina přítelkyně Mallory Harrisonová zveřejnila na svém facebookovém účtu srdceryvný příspěvek, ve kterém nazvala Geeovou „navždy svou nejlepší kamarádkou, svojí sestrou. Svou druhou polovinou.“.

    Obě dívky se spolu znaly přes 3 roky. Potkaly se v kasárnách na výcviku a společně dosáhly titulu seržanta. „Nedokážu stále pochopit, že už ji nikdy neuvidím. Pamatuji si jen na výbuch a po něm už nic…" napsala Harrisonová. Mallory dále popsala, že Geeino auto je stále zaparkované na pozemku poblíž obchodu, kde pracuje: „Občas se jím projedu po parkovišti a myslím na to, že se ještě někdy Nicole vrátí domů. Její auto vidím každý den, ale ona bude už navždy pryč.“

    „Moje nejlepší kamarádka. 23 let. Pryč. Nacházím mír pouze s vědomím, že odešla z tohoto světa pro to, co milovala. Byla skvělou osobou – pomáhala, kde se dalo. Dokázala opravdu milovat. Byla světlem v tomto temném světě,“ zní poslední slova hluboce upřímného vyznání.

  • 8.Darin T. Hoover

    Darin T. Hoover Darin T. Hoover | GoFundMe

    „Jeho nezištnou službu a odvahu si pamatují všichni ti, kteří s ním sloužili, i ti, kteří ho znali,“ je uvedeno na dobročinné stránce zřízené pro pokrytí nákladů za pohřeb. Sbírka má za cíl podpořit jeho rodinu v době prožívání hlubokého smutku. Rotný Darin T. Hoover (31) pocházel ze Salt Lake City v Utahu, kde nadále žijí oba jeho rodiče, dvě sestry i snoubenka.

    Otec Darin Hoover Darina popsal jako „milujícího, starostlivého, velkého plyšového medvídka. Vždycky byl tím, kdo se postavil a bránil slabší. Jeho srdce bylo tak velké, jak jen může být. Jako rodič jsem nemohl být více hrdý na muže, kterým se Taylor stal.“

    „Bubba mi neskutečně schází. Byl to nejen můj bratr, ale i nejlepší přítel. Dokázal rozesmát každého, zejména své dvě malé neteře, které jej zbožňovaly," uvedla v prohlášení jeho starší sestra Tori Manningová. „Dala bych cokoli, abych s ním mohla mluvit ještě jednou,“ dodala.

  • 9.Kareem M. Nikoui

    Kareem M. Nikoui Kareem M. Nikoui | GoFundMe

    Dvacetiletý Kareem M. Nikoui pocházel z kalifornského Norca. „Byl v naší rodině světlem,“ vyjádřila se jeho teta Jaimee Chappell Wong. „Vtipný, okouzlující, houževnatý, talentovaný a oddaný být vojákem. Má sestra se vždy obávala nejhoršího. Jak si umíte představit, bolest pro ně je teď nesnesitelná.“ Rodina rovněž založila dobročinnou sbírku a doufá, že získá dostatek peněz, které pomohou „odlehčit zátěž a snáze projít nadcházejícími týdny“.

  • 10.Marine Johanny Rosario Pichardo

    Dalšími oběťmi jsou:

    Pětadvacetiletá Marine Johanny Rosario Pichardoová z Lawrence v Massachusetts.

    Dvaadvacetiletý Humberto A. Sanchez z Logansportu v Indianě.

    Dvacetiletý David L. Espinoza z Ria Brava v Texasu.

    a taktéž teprve dvacetiletý Dylan R. Merola z města Rancho Cucamonga v Kalifornii.

    Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi