Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

14 mrtvých po pádu kabiny lanovky v Itálii. Přežilo dítě (5), další (†9) zemřelo v nemocnici

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. května 2021
23:25
Autor: mav, ČTK - 
23. května 2021
14:37

Při pádu kabiny lanovky v Itálii zemřelo nejméně čtrnáct lidí, informovala agentura ANSA. Kabina spadla na hoře Mottarone, kam jezdí z městečka Stresa na jezeře Lago Maggiore.

Zasahovaly vrtulníky, záchranáři, četníci, horští záchranáři... První údaje hovořily o osmi mrtvých, agentura ANSA postupně statistiku navyšovala. 

„Jedno ze dvou vážně raněných dětí, které vrtulníky převezly do turínské nemocnice, boj prohrálo,“ informovali horští záchranáři na twitteru. „Bohužel tak počet lidí, kteří přišli o život, vzrostl na 14,“ doplnili.

Kabina se zřítila před třináctou hodinou, skoro na konci své trasy, přes 1300 metrů nad mořem. „Spadla z docela velké výšky, je celá pomačkaná, hodně zničená,“ popisuje záchranář Walter Milan. Dopadla na zalesněný svah, což komplikuje záchranu. Cestou na horu se podle listu La Repubblica převrátilo auto hasičů, ale nikdo se nezranil.

Marný boj i život 9letého dítěte

Kabinou jelo podle starostky Stresy 15 lidí, uvádí server Quotidiano. Část lidí našli záchranáři ve vraku, ostatní vypadli. Dvě děti (5 a 9) ve vážném stavu vzali záchranáři letecky do turínské nemocnice. Obě utrpěly četná poranění hlavy, trupu i končetin.

Devítiletého pacienta museli lékaři oživovat šestiminutovou masáží srdce. Později však zraněním podlehl. „Dělali jsme, co bylo v našich silách, ale po několika hodinách úsilí podlehl,“ informoval ředitel nemocnice deník Republica.

Pětileté dítě utrpělo poranění lebky a zlomeniny

V péči lékařů tak nyní ještě zůstává pětileté dítě, které je při vědomí, utrpělo však poranění lebky a zlomeniny končetin, kvůli čemuž muselo podstoupit operaci, uvedl italský deník Corriere della Sera.

Ředitel nemocnice Giovanni La Valle uvedl, že nezná osobní informace ani jednoho z dětí a že ohledně nich nikdo nemocnici nekontaktoval, což naznačuje, že jejich příbuzní zřejmě zemřeli při havárii.

Šílená rána

„Turisté tam zaslechli hlasité syčení a pak viděli lanovku mířící k vrcholu, jak jede rychle zpátky. Když dosáhla pylonu, vymrštilo ji to,“ tlumočila starostka Marcella Severinoová svědectví televizi Sky tg24

„Kolem půl jedné jsme slyšeli šílenou ránou, pak se zdálo, že se něco valí z kopce, a pak další šílená rána. Pak všechno ztichlo,“ popsala podle listu La Repubblica svědkyně Grazia Aguzziová. „Slyšeli jsme malou ránu a pak viděli, jak kabely letí k zemi,“ uvedla Vanessa Rizzoová, která pracuje v nedaleké jezdecké škole. „Viděli jsme jinou kabinu jet dolů.“

Snoubenci a rodina z Izraele

Jelikož kvůli pandemii není snadné cestování, pochází většina obětí z Itálie. Například snoubenci z Varese Silvia Malnatiová (†27) a Alessandro Merlo (†29).

Mezi mrtvými je též rodina pobývající v Itálii, ale původem z Izraele: Amit Biran(†30) a Tal Peleg (†27), jejich synek Tom (†2) už se narodil v italské Pavii, uvádí La Repubblica. Podle Jerusalem Postu na lanovce zemřeli i babička a dědeček, kteří přijeli na návštěvu. Podle agentury ANSA je jediným přeživším nehody jejich dítě.

„Zatím nevíme o žádných problémech s údržbou, ale vyšetříme všechny možnosti,“ konstatoval podplukovník četníků (Carabinieri) Giorgio Santacroce. „Přerušil se kabel, a třebaže tam mělo být jištění, kabina spadla z asi dvacetimetrové výšky. Pak se kutálela ze svahu, než se zastavila o stromy,“ cituje ho Sky tg24.

Lanovka pochází z roku 1970, nabízí spektakulární dvacetiminutovou jízdu od břehu jezera až na vysokou horu, skoro 1200 metrů převýšení.

Delší část trasy cestující absolvují v kabinové lanovce pro 40 osob, uvádí server Visit Stresa. Tato lanovka končí ve 1385 metrech nad mořem. Na vrchol hory Mottarone (1491 m n. m.) pak pokračují sedačkovou lanovkou, z vrcholu také vede bobová dráha. Shora je výhled na Pádskou nížinu, další hory i sedm jezer.

Generální oprava. A přetížení nepravděpodobné

Mezi lety 2014-2016 prošla lanovka generální opravu. Dostala nové motory, elektrické zařízení, transformátory, experti rozebrali a složili kabiny, magnetoskopicky kontrolovali lana, uvádí server Quotidiano. I tak teď prasklo lano.

„Systém byl po generální opravě naprosto bezpečný, ale něco se stalo,“ tápe zatím Valeria Ghezziová, předsedkyně sdružení provozovatelů lanovek. „Z úcty k obětem není teď vhodné spekulovat o hypotézách,“ cituje ji Quotidiano.

„Už jsem mluvil s prefektem a šéfem záchranářů. Snažíme se pochopit, co se stalo, je to vskutku hrozná tragédie,“ uvedl ministr infrastruktury Enrico Giovannini.

Také mluvčí horských záchranářů Walter Milan potvrdil že lanovka prošla mezi lety 2014 a 2016 celkovou renovací včetně výměny lan a po dlouhé přestávce způsobené opatřeními proti šíření koronaviru začala znovu jezdit teprve koncem dubna. Každá z kabin měla kapacitu až pro 35 lidí a podle agentury AFP je tak nepravděpodobné, že by příčinou havárie bylo přetížení lanovky.

Premiér slíbil vyšetřovací komisi

Premiér slíbil zvláštní vyšetřovací komisi Premiér Mario Draghi vyjádřil soustrast pozůstalým a uvedl, že ustaví zvláštní vyšetřovací komisi, která se bude neštěstím a jeho příčinami zabývat.

Podle agentury AP havárie znovu oživí diskuze o chátrající italské infrastruktuře, které vypukly po zřícení dálničního mostu Morandi v Janově v roce 2018, při němž zemřelo 43 lidí. Také prezident Sergio Mattarella dnes vyjádřil soustrast a vyzval k „přísnému respektování všech bezpečnostních norem“ v dopravě.

Neštěstí je rovněž ranou pro tamní turistický průmysl, který se zrovna před několika dny začal vracet do provozu po dlouhé pauze vynucené pandemií covidu-19.

Zobrazit celou diskusi