Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

EU by měla být lídrem udržitelného rozvoje. Unijní prezidenti včetně Zemana apelují na občany

Autor: ČTK - 
8. května 2021
09:15

Evropská unie by měla být světovým lídrem v přechodu na udržitelný a klimaticky neutrální rozvoj. Ve společném prohlášení to uvedli prezidenti zemí Evropské unie včetně českého prezidenta Miloše Zeman. Dokument vydali k nedělnímu Dni Evropy a ke konferenci o budoucnosti Evropy, která v neděli začíná. ČTK ho poskytl mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček.

Evropští lídři vyzvali občany EU, aby využili konference, která podle nich představuje jedinečnou příležitost k formování společné budoucnosti. „Může se zdát, že za současného stavu není dostatek času na zevrubnou diskusi o budoucnosti Evropy. Právě naopak, pandemie covid-19 nám připomněla, co je v našich životech skutečně důležité: naše zdraví, náš vztah k přírodě, náš vztah s ostatními lidmi, vzájemná solidarita a spolupráce,“ uvedli. Pandemie podle nich otevřela otázky o způsobu, jakým obyvatelé Evropy žijí své životy. „Ukázala silné stránky evropské integrace, ale i její slabiny. Musíme si o tom všem promluvit,“ uvedli představitelé EU.

Výzvy, kterým Evropané čelí, jsou podle nich rozmanité. „Od řešení klimatické krize a vytváření zelených ekonomik, a to při souběžném vyvažování rostoucí soutěživosti mezi globálními aktéry, až po úsilí o digitální transformaci našich společností. Budeme muset vyvinout nové způsoby a nová řešení,“ poznamenali.

Uvádějí dále, že i když se může někdy EU jevit jako nedostatečně vybavená, aby dokázala čelit mnoha výzvám jako například hospodářské a finanční krizi, nastavení migračního systému nebo pandemii, jsou si vědomi, že by pro každého bylo mnohem těžší, kdyby byl sám.

Udělat maximum pro budoucí generace

„Potřebujeme silnou a efektivní Evropskou unii, Evropskou unii, která bude světovým lídrem v přechodu na udržitelný, klimaticky neutrální a digitálně podporovaný rozvoj. Potřebujeme Evropskou unii, se kterou se všichni dokážeme ztotožnit, jistí si vědomím, že jsme udělali maximum pro prospěch budoucích generací,“ uvedli.

Konference o budoucnosti Evropy označili za příležitost otevřeně hovořit o Evropské unii a naslouchat občanům, zejména mladým lidem.

Unijní instituce již v polovině dubna na konferenci o budoucnosti Evropy spustili internetový portál, kam lidé mohou psát podněty k zásadním tématům a sdílet své představy o fungování unie. Z digitální výměny názorů i navazující série veřejných diskusí chtějí politici příští rok čerpat podněty při rozhodování o budoucích prioritách.

Konference měla původně začít už loni na jaře. Kvůli covidové pandemii a dlouhým debatám mezi institucemi se však její začátek o rok zpozdil. Místo původně plánovaných dvou let mají obyvatelé či zástupci organizací a spolků na prodiskutování svých představ o unii rok.

denisz ( 9. května 2021 00:14 )

Jak sleduji Zemana, tak nepodporuje žádné šílenství, natož z EU.

denisz ( 9. května 2021 00:12 )

EU by měla být lídrem udržitelného rozvoje za předpokladu, že důležité slovo bude mít evropská rada ministrů EU zemí, neboť jsou v kontaktu s občany a hájí jejich zájmy oproti evropskému parlamentu druhořadých politiků co se projevují spíš aktivisticky i proti zájmům země. Známe Peksu,­Grego­rovou­,Toše­novské­ho,Hoh­lmei­er aj.

Zobrazit celou diskusi