Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš žádá šéfku EK o posílení dodávek vakcín na červen. Zmínil i pokles zájmu o očkování

Autor: ČTK, for - 
7. května 2021
22:15

Český premiér Andrej Babiš (ANO) chce požádat předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby zkusila získat na červen dodatečné množství vakcín proti covidu-19. Řekl to novinářům po jednání na summitu Evropské unie v Portugalsku, které bylo dosud věnováno zejména sociálním tématům.

„To je nejdůležitější pro nás, abychom získali ještě vakcíny na červen, protože se dostáváme do fáze, že pravděpodobně v červenci, respektive dřív budeme muset dělat nějakou reklamní akci na to, aby se lidé očkovali,“ řekl Babiš.

Lidé podle něj musí pochopit, že vakcíny jsou bezpečné a že vedou k pohodlnějšímu životu. „Protože očkování jim umožní vstup všude bez problémů. Ti, co nebudou očkovaní, se budou muset testovat,“ dodal premiér.

Summit EU: Premiér Andrej Babiš (ANO) s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (7. 5. 2021) Summit EU: Premiér Andrej Babiš (ANO) s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (7. 5. 2021) | ČTK / AP / Luis Vieira

Babiš: Čím nižší věk, tím menší zájem

Evropská komise by se podle něj měla zabývat i tím, zda neudělat celoevropskou kampaň na podporu vakcinace. „Vypadá to, že čím nižší věk, tím menší zájem o očkování,“ doplnil Babiš.

Premiér také uvedl, že Česko je pro uvolnění patentů na proticovidové vakcíny, o čemž budou dnes večer hovořit unijní prezidenti a premiéři. Například Francie, Itálie či Španělsko jsou pro návrh podporovaný stovkou zemí světa včetně Spojených států, zejména Německo se k němu ale staví skepticky.

Zdravotníci v Česku od loňského prosince aplikovali 3,5 milionu dávek vakcíny a přes milion lidí má očkování proti covidu ukončené. Tento týden bylo každý den očkováno na 70 000 lidí, nejvíce ve čtvrtek. Druhý nejvyšší počet je ze středy, kdy dostalo vakcínu podle aktualizovaných údajů ministerstva na 78.500 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa