Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francouzský velvyslanec v ČR: O zvládání koronaviru, očkování i plánech po rozvolnění

Autor: Darina Jíchová - 
13. března 2021
06:15

O víkendu do Česka dorazilo 15 tisíc vakcín od společnosti AstraZeneca, které republice věnovala Francie. Francouzský velvyslanec v ČR Alexis Dutertre pro Blesk Zprávy objasnil, že Francie nezapomněla na nabídku pomoci Česka na počátku pandemie na jaře 2020. Zdůraznil, jak důležitá je solidarita a spolupráce v rámci členských států Evropské unie v boji s pandemií koronaviru. Během rozhovoru se dotkl také tématu užívání vakcín bez povolení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) a vakcinace obecně. Zmínil rovněž, jaké opatření spojené s koronavirem mu vadí nejvíce a co plánuje po rozvolnění opatření.

Koronavirus způsobující nemoc covid-19 svírá svět už více než rok, loni na jaře Česko patřilo mezi státy, kterým se pandemii podařilo zvládnout. Na podzim ale přišel naprostý obrat a Češi patří mezi nejpostiženější národ EU. V říjnu 2020 do Česka dorazil také nový francouzský velvyslanec Dutertre, měl tak možnost sledovat, jak země pomalu prohrává boj s koronavirem. „Ještě jsme neprohráli. Bitva s koronavirem je bitva společná, ve které jsme neprohráli a ve které navíc Evropská unie ukázala svoji přidanou hodnotu,“ reagoval velvyslanec Dutertre pro Blesk Zprávy.

„Mám tendence vidět spíše to pozitivní“

„Dnes žijeme ve světě, kde si přeje každý vidět spíš polemiku, hodně se ukazují emoce, ale já to vidím jinak. Když se podíváme na to, v jaké situaci byla Evropa a svět před rokem proti zcela neznámému viru, kdy nebyla vakcína, chyběla evropská organizace pomoci, chyběla evropská solidarita, mám tendence vidět spíše to pozitivní. To, čeho bylo dosaženo a co bylo zavedeno,“ řekl velvyslanec Blesk Zprávám.

„Podle mého názoru se má hodnotit až na konci krize, ne uprostřed. Dnes všichni chceme z této krize vyjít co nejrychleji,“ zmínil s tím, že toho lze dosáhnout urychlením vakcinace. „Ve francouzštině máme takové přísloví, které se dá do češtiny přeložit jako: Co se škádlívá, to se rádo mívá. A protože máme rádi Evropu a chceme evropské řešení, jsme vůči Evropě hodně kritičtí a vidíme, co by bylo možné zlepšit,“ uvedl.

„Chceme, aby Evropa fungovala co nejlépe, chceme to nejlepší řešení, ale zároveň je třeba si uvědomit, že bez Evropské unie bychom nebyli schopni financovat výzkum, nebyli bychom schopni tak rychle objednat vakcíny ani je dodat. Moje hlavní sdělení a sdělení Francie je, že musíme zůstat solidární a jednotní v rámci evropského přístupu k očkování,“ domnívá se Dutertre. V rámci společného přístupu k očkování velvyslanec zdůraznil, že v krizi se nachází celá Evropa, nejen její jednotlivé státy. Krizi podle něj Evropa dokáže vyřešit jedině společně a prostřednictví Evropské unie.

Francie si dobře pamatuje na nabídku české pomoci

Svou myšlenku Dutertre objasnil na dvou příkladech. „Ten první je ze situace před rokem, Česká republika na tom byla velmi dobře a Francie byla ve velmi špatné situaci. Tehdy Česká republika nabídla Francii pomoc, nabídla přijmout francouzské pacienty na české území, a to jsme samozřejmě nezapomněli, to si pamatujeme,“ vyzdvihl, že to je jasný příklad evropského řešení.

„Dnes jsme všichni ve velmi složité situaci, Česko je ve velmi těžké situaci, podobně jako Slovensko a další státy,“ zmínil s tím, že vliv na to podle velvyslance mají i nové mutace. „My si stále pamatujeme tu pomoc před rokem, a proto jsme v reakci na to i my chtěli ukázat, že dovedeme a chceme být solidární, nabídli jsme tedy 15 tisíc dávek vakcíny pro Českou republiku, které se přidávají navíc k 100 tisícům dávek pro Česko, 100 tisícům pro Slovensko a 100 tisícům pro Rakousko z evropské rezervy,“ řekl Dutertre a následně pro Blesk Zprávy vysvětlil systém distribuce vakcín.

Velvyslanec uvedl, že v nastalé situaci dostanou ty nejpostiženější státy trochu více vakcín na úkor ostatních států. „V následujících měsících se to zase vyrovná,“ zmínil a dodal: „Chceme nabídnout rychlejší řešení těm státům, co to zrovna v danou chvíli nejvíce potřebují.“ Připomněl také stanovisko Francie a prezidenta Emmanuela Macrona, který se jménem své země vyslovil pro evropskou solidaritu. Česko tak dostalo 100 tisíc vakcín z evropské rezervy a 15 tisíc dávek bylo „poskytnuto bilaterálně“ přímo od Francie.

Francouzský velvyslanec v ČR Alexis Dutertre u převzetí 15 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca určených pro Česko Francouzský velvyslanec v ČR Alexis Dutertre u převzetí 15 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca určených pro Česko | Archiv Francouzského velvyslanectví v Praze

Dutertre: Musíme být opatrní

„Musíme být opatrní, pokud jde o výzvy k pomoci zvenčí nebo o nabídky pomoci ve formě vakcín ze zemí mimo Evropskou unii. Nejednají z filantropických pohnutek, jejich nabídka pomoci cílí jedině na to, aby Evropskou unii oslabila a aby ukázala, že nefunguje,“ prohlásil francouzský velvyslanec, jenž trvá na tom, že je třeba jednat společně v rámci EU.

„To obnáší především respektování předchozího povolení vakcín Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), protože je zárukou zdravotní bezpečnosti pro všechny Evropany, kteří se nechají očkovat. Je třeba, abychom byli jednotní, spojení a solidární, protože navzdory všemu, i když to někdy dlouho trvá, Evropa funguje,“ uvedl velvyslanec. Své stanovisko prezentoval na několika případech.

„K 1. březnu bylo v Evropské unii proočkováno 51 milionů dávek, to je něco, čeho bychom bez EU, bez společného evropského mechanismu a postupu nikdy nedosáhli. Nyní o 10 dní později k tomu přibylo dalších 11 milionů dávek, což znamená, že společný postup skutečně funguje. Je třeba brát v potaz, že je to premiéra, nikdy předtím jsme nic podobného nerealizovali,“ zdůraznil, že bez společného úsilí a mechanismu pro nákup a distribuci vakcín by to bylo nemožné.

Schvalování vakcín

Jeho druhým příkladem toho, jak EU během koronavirové krize zafungovala, je evropský schvalovací proces vakcín. „Jistě, přáli bychom si, aby to šlo rychleji, ale zároveň mají občané právo na záruky, na záruky bezpečnosti ohledně svého zdraví a účinků vakcín, a mají právo si na ně počkat. Evropský proces schvalování je velice důsledný, je založený na velice komplexním vědeckém hodnocení a ve skutečnosti probíhá v naprosto rekordním čase,“ podotkl, že v současné době jsou v EU schváleny čtyři vakcíny, a to od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Moderna - a nově čtvrtá od společnosti Johnson & Johnson.

Dutertre je toho názoru, že tohoto mechanismu je třeba se držet. „Je to jediný způsob, jak zaručit občanům jistotu a bezpečnost, které potřebují a které si žádají a jež i my potřebujeme v boji proti covidu,“ zmínil velvyslanec a rovněž vysvětlil svůj postoj k užívání vakcín bez svolení EMA. Právě český prezident Miloš Zeman prosazuje užití ruské a čínské vakcíny pouze se svolením Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Nebudeme očkovat žádnou vakcínou, kterou by EMA neschválila“

„Je to otázka toho, jestli je výhodnější postupovat samostatně, nebo společně. Máme EMA, která je zárukou. A je zárukou pro všech 450 milionů evropských obyvatel. Myslíme si, že schvalovací proces agentury by měl být naprostou prioritou. Nebudeme očkovat žádnou vakcínou, kterou by EMA neschválila,“ prohlásil Dutertre a vyzdvihl, že „EMA je skutečně zárukou zdravotní nezávadnosti a zdravotní bezpečnosti. Nejde o politický aspekt, ale skutečně o aspekt zdravotnický.“

„EU má vakcinační strategii, ve které jde skutečně o proočkování obyvatel. Na rozdíl od vnějších vlivů a zásahů, kterým nejde o očkování evropských obyvatel, ale o oslabení EU, a proto si tedy myslíme, že je třeba postupovat v rámci EU, podpořit práci EMA, která pracuje výborně, a vyjádřit jí podporu,“ vyzval velvyslanec. Vrátil se také k situaci ve Francii, která je podle něj složitá. Jejich základním cílem nyní je urychlit vakcinaci.

Boj s koronavirem ve Francii Boj s koronavirem ve Francii | Reuters

„Minulý víkend jsme ve Francii mobilizovali hasiče a vojáky i starosty jednotlivých obcí, abychom urychlili očkování ve velkých očkovacích centrech. Během toho víkendu (od pátku do neděle - pozn. red.) se podařilo oočkovat 600 tisíc Francouzů,“ řekl s tím, že to je jedním z bodů současné strategie boje proti koronaviru.

Koronavirus ve Francii

„Druhá věc, která se změnila, je to, že loni jsme měli opatření na celostátní úrovni, teď se snažíme o cílenější opatření v rámci jednotlivých regionů a departementů. Ve Francii je 20 departementů a několik měst, které musejí mít přísnější opatření a přísnější lockdown než zbytek území, protože je tam situace a šíření mutací viru horší,“ prohlásil s tím, že třetím aspektem boje s nákazou je dodržování základních pravidel.

„Pro všechny je to těžké a složité, lidé už jsou unavení, ale přesto neustále zdůrazňujeme, že je nadále třeba, abychom zůstali opatrní a dodržovali preventivní opatření. To znamená nosit roušky, udržovat bezpečnou vzdálenost a mýt si ruce. Je pravda, že jsou jednotlivci, kteří to bojkotují, ale populace jako celek to nadále dodržuje a uvědomuje si, že je to důležité a že dokud nedosáhneme větší proočkovanosti, tak je to jediný způsob, jak se chránit,“ řekl a za důkaz tohoto tvrzení považuje průzkum provedený ve Francii.

„Ukázalo se, že procento lidí ochotných se očkovat výrazně vzrostlo, a viděl jsem, že tomu tak je v i Česku, i zde ten počet narostl.“ Francie od počátku pandemie zaznamenala přes čtyři miliony nakažených a přes 90 tisíc obětí. V současnosti denně přibývá zhruba 5 tisíc nových případů. Co se očkování týče, ve Francii se 66 miliony obyvatel vakcínu dostaly už 4 miliony lidí. „Chceme, aby toto číslo do půlky dubna vzrostlo na deset milionů. Možná toho dosáhneme i dříve. Takže hlavní strategie spočívá v urychlení očkování a zaměření opatření na jednotlivé oblasti a regiony podle potřeby,“ vysvětlil velvyslanec.

Situace je napjatá, ale ne kritická

Situace ve francouzských nemocnicích je podle něj napjatá, ale ne kritická. „Pozitivitu máme okolo sedmi procent. Hospitalizováno je v této době 25 tisíc pacientů s covidem, z toho 3800 na jednotkách intenzivní péče. To znamená, že naše jednotky intenzivní péče jsou vytíženy ze 76 procent,“ uvedl Dutertre.

V rámci rozhovoru zmínil také opatření, se kterými má největší problém. „Jsem v Praze a jsem rád, že tu jsem, ale Prahu jsem nezažil jinak než v této situaci. Těším se tedy, až to konečně bude jinak, až se vrátíme k normálnímu životu,“ prohlásil. „A co mi nejvíce vadí a co je pro mě nejtěžší, je, že si s lidmi nemůžu potřást rukou. Ale je třeba kolektivní disciplíny, je třeba disciplíny jednotlivce v zájmu celku, a tak je třeba usmívat se očima, zdravit se loktem a snažit se touto součástí přispět k celkovému výsledku,“ shrnul velvyslanec.

Vakcína AstraZeneca proti nemoci covid-19 Vakcína AstraZeneca proti nemoci covid-19 | Reuters

Kam velvyslanec vyrazí po uvolnění restrikcí?

Jen co přijde rozvolňování, premiér Andrej Babiš(ANO) naznačil, že by se rozvolňovat mohlo po Velikonocích, francouzský velvyslanec plánuje poznávat Českou republiku. Podívá se podle vlastních slov všude. „Protože zatím jsem nevyrazil z Prahy,“ dodal na vysvětlenou. K tématu cestování objasnil i problematiku tzv. covid pasů.

„Myslím, že je to ve skutečnosti mnohem složitější a komplexnější debata, než jak se může na první pohled zdát. Především je třeba vyvarovat se nějaké nové či další diskriminace. Potom je zde také otázka technického, praktického provedení, která je velice důležitá. Jednak jde o vzájemné fungování, interoperativnost a také o ochranu osobních údajů,“ zmínil velvyslanec. Podle něj bude podstatné „vzájemně uznávat očkovací certifikáty či potvrzení o očkování“. O covid pasech se bude brzy jednat, Evropská komise předloží návrh 17. března. O tom povedou následně státy diskuzi a budou ho schvalovat.

Dutertre pro Blesk Zprávy rovněž vysvětlil specifika prezidentských voleb, které čekají Francii příští rok. Upozornil na to, že jakékoliv průzkumy toho, jak si například stojí prezident Macron, který bude usilovat o znovuzvolení, jsou předčasné. „Prezidentské volby jsou ve Francii pokaždé velmi výjimečným okamžikem v životě občanů. Je to velmi republikánský okamžik. Rok před volbami je skutečně velmi těžké říci, kromě nějakých velmi obecných tendencí, jak to může dopadnout a jaká osobnost občany zaujme,“ řekl velvyslanec.

Spekulace o volbách jsou jako počasí

Velvyslanec doplnil, že prezidentská kampaň nezačíná rok před volbami, ale pouhé dva měsíce před volbami. „To je ta doba, kdy se to krystalizuje, krystalizují se témata a postava budoucího prezidenta či prezidentky. To je pro Francii velmi charakteristické a zvláštní. Cokoliv, co se děje ještě dříve, je jako počasí. To může být jeden den tak, druhý onak. Důležitý je teprve ten finiš. Snažit se to odhadnout předem by bylo předčasné,“ řekl k dotazu. Zda budem mít na podporu voličů vliv postoj ke covidu, prohlásil, že u voleb nepůjde jen o covid.

Na závěr velvyslanec Dutertre připomněl, že rok 2022 bude důležitý nejen pro Francii, ale také pro Česko, které v polovině roku po Francii převezme předsednictví Rady EU. Domnívá se rovněž, že evropský rozměr budou mít i francouzské prezidentské volby, zvláště pak projekty, které budou kandidáti prezentovat.

„Můžeme dnes vidět, že evropský projekt přináší státům více suverenity, samostatnosti a větší přidanou hodnotu, než pokud by státy jednaly individuálně. Podle mě toto bude také jedním z témat prezidentských voleb,“ uzavřel velvyslanec.

Video  Epicentrum - Karel Havlíček  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi