Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Blatný: Lockdown i po 21. březnu, rozvolnění jen minimální. A těžký průběh i u mladých

Aktualizováno -
12. března 2021
13:36
Autor: ČTK, ula, simao - 
12. března 2021
12:50

Česko hlásí takřka dva tisíce lidí s těžkým průběhem covidu-19, který vyžaduje hospitalizaci v nemocnici. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nyní těžší průběh mají častěji i mladší lidé. Blatný připouští, že se situace mírně zlepšila, tvrdá opatření však chce zachovat i po 21. březnu, do kdy byl naplánován původně lockdown Čechů v okresech. Vedle toho na páteční tiskovce řešil i testování zaměstnanců ve firmách.

Česko zažívá druhý týden přísných opatření, kdy jsou uzavřené až na výjimky cesty mezi okresy, ale také třeba školy či školky. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) začínají opatření fungovat, ale nemělo by se polevit.

Výrazné uvolnění opatření, se kterými se původně počítalo na tři týdny, se podle něj nedá 21. března očekávat. Během příštího týdne představí Blatný plán na rozvolňování. Velké změny se však čekat nedají.

Blatný: K zásadnímu otevírání nedojde

„Příští týden je poslední z těch původně deklarovaných nejstriktnějších opatření. Už to probrala epidemická skupina ministerstva zdravotnictví, tento víkend o tom budu mluvit se skupinou nezávislých odborníků pana doktora Smejkala a hlavní hygieničkou a následně ještě s některými iniciativami politických stran, které k tomu vydaly prohlášení. Je férové říct, že od 21. března nedojde k nějakým zásadním uvolněním ve smyslu otevírání čehokoliv,“ uvedl k případnému rozvolnění ministr.

Prostor pro rozvolnění tak nastínil de facto jen minimálně. A to v případě současného omezení podnikat vycházky či volnočasové aktivity pouze v rámci katastru obce.

„Umím si představit, ale záleží to na finálním doporučení odborníků, kde bych se chtěl dobrat konsenzu, se kterým bych šel koncem týdne na vládu, že by bylo možno zvýšit perimetr pro pohyb při volnočasových aktivitách. Já sám si momentálně neumím představit nic jiného, přestože se situace v nemocnicích a populaci zlepšuje, ale rozhodně to není taková změna, která by umožňovala zásadní uvolňování opatření,“ pokračoval Blatný.

Blatný: Mladší si stále myslí, že se jich to netýká

Situace v nemocnicích je totiž nadále složitá. V pátek ministerstvo hlásilo 8675 hospitalizovaných. Lůžek na jednotkách intenzivní péče v Česku dál ubývá, momentálně je ČR na 12 procentech celkové kapacity.

Přibývá přitom i pacientů, kteří jsou mladšího věku, varoval také Blatný. Zhruba šest procent pacientů na JIP jsou mladší 40 let, řekl dnes ministr.

„Často mladí nebo mladší lidé si myslí, že jich se to netýká. Jednoznačně dochází ke snižování věkového průměru přijímaných i těžce nemocných,“ varuje Blatný. Důvodem podle něj je, že řada starších se už z koronaviru vyléčila, jsou očkovaní a část z nich nemoci podlehla.

Ve vážném stavu je přitom v nemocnicích 1940 lidí. Průměrný věk lidí s těžkým průběhem covidu-19 je podle dat, která Blatný dnes představil, 68,5 roku a medián 71 let.

Testování ve firmách až do května

Pozitivita testů ve firmách je podle ministra Blatného asi jedno až dvě procenta, tedy stejná jako v plošném testování. Případů jsou řádově stovky. Jednoznačně je podle Blatného doporučen proces samotestování, které je pro zaměstnance nejsnazší. Alternativou je to, že si zaměstnavatel nasmlouvá na testování lékaře.

Testování ve firmách se totiž řeší i v souvislosti s tím, že řada firem posílá své zaměstnance na antigenní testy do testovacích center - a pro veřejnost pak značně ubývá volných termínů, na které se někde čeká dlouhé dny až týdny. Podle Blatného si tak firmy počínají chybně, testovat mají především samy.

Video  Blatný o testování: Firmy mají testovat své zaměstnance, ne je posílat, aby zabírali místa veřejnosti  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Firma s otestovanými zaměstnanci nemůže navíc podle Blatného přestat dodržovat opatření, například nošení roušek. „Testování je snaha zabránit tomu, aby se nákaza šířila v podnicích. Předejde se tak jejich zavírání,“ upozornil ministr. Krajské hygienické stanice podle něj budou ve firmách provádět kontroly.

Ministr apeloval také na to, aby lidé s příznaky nechodili do práce, kontaktovali svého praktického lékaře a nechali se otestovat PCR testem. Testovat chce ve firmách až do května, protože je to důležitá prevence při vznikání ohnisek nákazy. 

Více než milion očkovacích dávek

V Česku se již aplikoval víc než milion očkovacích dávek vakcín proti covidu-19. Očkování dostalo přes 700 000 lidí, někteří už mají obě potřebné dávky. Ke 13:00, kdy začala tisková konference, se podle Blatného jednalo o zhruba 1,013 milionu podaných dávek.

V Česku se nyní očkují především zdravotníci a senioři. Podle Blatného dostalo minimálně jednu dávku očkování přes 55 procent lidí nad 80 let. Do očkování se od začátku března zapojili i praktičtí lékaři, podle ministra registruje své pacienty k vakcinaci přes 63 procent ordinací praktiků.

Otevření registrací k očkování pro další věkové kategorie plánuje ministerstvo na začátku dubna. Chronické pacienty mohou upřednostnit praktici.

Blatný mírnil obavy z vakcín AstraZeneca

Blatný upozornil, že v Česku se očkuje stále jen schválenými vakcínami. Ministr zdravotnictví tento týden čelil velké kritice z Hradu, že neschvaluje očkování Sputnikem V. předtím, než jej schválí Evropská léková agentura. Prezident Miloš Zeman žádal dokonce Blatného konec ve vládě.

 

V Česku se neočkuje ani šarží vakcíny AstraZeneca, se kterou jsou spojené komplikace v sousedním Rakousku. Další šarže je prošetřována v souvislosti s úmrtími v Itálii.

Ano, ta v Česku je, ale nebyla prokázána souvislost s těmi podezřeními, intenzivně se tím zabývá Evropská léková agentura a náš SÚKL, v současné době neplánujeme žádné změny a průkazná souvislost za ní není a zřejmě ani nebude, není důvod postupovat jinak. Zmíním zkušenost z Velké Británie, její představitelé se vyjádřili, že lidé nemusí mít obavy,“ uklidňuje Blatný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivalen ( 13. března 2021 10:33 )

2 týdny nestačí, aby měl zásadní význam, musel by být cca 4 týdny a hlavně dodržovat striktně veškerá opatření - všichni.

ivalen ( 13. března 2021 10:29 )

Běž si dát ledovou sprchu, možná se probereš. Pokud nám umírali rodiče a prarodiče, bylo to zlé, ale pokud už umírají i děti, tak to je průšvih

ivalen ( 13. března 2021 10:26 )

Okresy povolit až po Velikonocích, jinak to dopadne jak o Vánocích. Taky jsem se těšil na rodinu a vnoučata, ale lidi jsou sobci, kteří pravidla nedodržují

brano34 ( 13. března 2021 01:21 )

Přivažte Blatného na vrchol italské sopky, ať se vznese do stratosféry, pitomec...

Uživatel_5500418 ( 12. března 2021 21:53 )

Tak do kdy nás budete vy vydr... hlavy držet jak gestapáci. Myslím že už je toho dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa