Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Papež ve vánočním poselství mluvil o vakcínách a covidu. „Všichni jsme na jedné lodi“

Aktualizováno -
25. prosince 2020
13:32
Autor: ČTK, Mii, Darina Jíchová - 
25. prosince 2020
07:15

Dnes je Boží hod vánoční, pro křesťany nejdůležitější vánoční den. Věřící si v tento den připomínají narození Ježíše Krista. V kostelích se stavějí betlémy, tradiční jsou i vánoční hry, připravované většinou jako pásmo scén z příběhu o Ježíšově narození a koled. Boží hod vánoční patří spolu s Božím hodem velikonočním neboli Zmrtvýchvstáním Páně k největším svátkům liturgického roku. I proto papež František pronesl v poledne tradiční vánoční poselství Urbi et Orbi (Městu a světu).

Papežově tradičnímu poselství dnes dominovalo téma sociálních a ekonomických dopadů pandemie covidu-19. Papež František mimo jiné vyzval země, aby sdílely vakcínu proti této nemoci. „V této historické chvíli, poznamenané ekologickou krizí a vážnou hospodářskou a sociální nerovnováhou zhoršenou pandemií, je více než kdy jindy důležité, abychom se k sobě chovali jako bratři a sestry,“ vyzval svět papež.

Apeloval také na mezinárodní spolupráci politických a vládních představitelů s cílem zajistit všem přístup k vakcíně a k léčbě. „Tváří v tvář výzvě, která nezná hranic, nesmíme stavět zdi. Všichni jsme na jedné lodi,“ řekl papež.

Pontifex dnešní poselství pronesl uvnitř Apoštolského paláce jen před několika málo věřícími, kteří měli roušky a dodržovali bezpečný odstup. Akt byl přenášen v přímém přenosu. Svatý otec pak na závěr poděkoval technikům, kteří mu umožnili promluvit k věřícím po celém světě.

Papež prosil o štědrost a pomoc pro potřebné

Obvykle papež poselství Urbi et orbi přednáší z balkonu Svatopetrské baziliky před davy věřících, kteří bývají shromážděni na Svatopetrském náměstí. V Itálii ale platí od Štědrého dne přísná opatření proti šíření koronaviru, lidé smějí ven jen v nejnutnějších případech, zavřeny jsou restaurace a většina obchodů a v noci platí zákaz vycházení. Kvůli tomu se také půlnoční mše ve čtvrtek o několik hodin posunuly. I papež ji ve Svatopetrském chrámu sloužil dříve.

Papež v dnešním poselství opět vzpomněl na oběti ozbrojených konfliktů a přírodních katastrof. Vyzval znesvářené strany k míru a mimo jiné zmínil v této souvislosti Sýrii, Jemen, Libyi, Nigérii, Kamerun či Náhorní Karabach.

František také apeloval, aby lidé byli štědří a nápomocní těm, kdo jsou v nouzi. Zmínil i potřebu pomoci ženám, které trpí domácím násilím, zejména v těchto časech, kdy se kvůli pandemii vyhlašují rozsáhlé uzávěry.

Půlnoční byla

Ve chrámě nicméně ve čtvrtek na Štědrý den odsloužil půlnoční mši. Připomněl, že sám Ježíš se narodil jako chudý vyděděnec. Letošní bohoslužba byla kvůli koronavirovým omezením komornější - účastnilo se jí včetně hloučku kardinálů a biskupů méně než sto lidí - a konala se dříve. Podobný ráz měla i půlnoční mše v betlémském chrámu Narození Páně.

Půlnoční vánoční mše se obvykle slouží v hlavní chrámové lodi Svatého Petra za účasti až 10 000 lidí, přítomni bývají členové diplomatického sboru téměř 200 zemí. Tentokrát se věřící vměstnali do zadní části svatostánku. Obřad začal o dvě hodiny dříve, aby se po jeho skončení stihli vrátit domů před 22:00 SEČ, odkdy platí zákaz vycházení.

František řekl, že Vánoce by měly každého přimět, aby přemýšlel o „naší nespravedlnosti vůči tolika našim bratrům a sestrám“, místo aby hověl “naši nekonečné touze po majetku“ a po pomíjivém potěšení. „Bůh mezi nás přišel v chudobě a v nouzi, aby nám řekl, že když budeme sloužit chudým, prokážeme tak lásku k němu,“ řekl 84letý papež, který dnes odsloužil svou osmou vánoční mši.

Na Boží hod dříve lidé nemohli pracovat

Název Boží hod vznikl zřejmě proto, že v tyto dny věřící častěji navštěvovali kostely a přistupovali četněji ke svatému přijímání - slavili tedy „duchovní hody“. Věřící by měli na Boží hod v tichu, klidu a míru rozjímat o příchodu Mesiáše na svět. Tento den je také příležitostí sejít se u slavnostně prostřeného stolu. Božíhodové obědy byly bohaté i dávno v minulosti.

Dříve byla na Boží hod vánoční lidem zapovězena práce. Někde se prý ani nestlala lůžka a pokud v ohništi vyhasl oheň, nikdo se neosmělil znovu ho rozdělat.

Památka narození Páně se slavila 25. prosince zpočátku jen v Římě, od 7. století se oslava stala součástí liturgie celé západní církve. Východní církev světila od 4. století slavnost Epifanie neboli „slavné zjevení se Božího Syna v těle“. Tento byzantský svátek Narození Páně připadal na 6. ledna.

O narození Ježíše se píše ve dvou evangeliích - Matoušově a Lukášově. První vypráví o mudrcích a jejich darech, druhý o dítěti položeném do jeslí a o pastýřích, kteří se mu přišli poklonit poté, co je k tomu vyzval anděl.

Video  Blatný: Na Silvestr se dá pobavit, aniž porušíte nařízení. Opatření budou minimálně v 1. polovině roku 2021  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi