Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čaputová bez roušky u papeže: Expert prozradil detail. Domů přivezla dojemný vzkaz od krajana

Aktualizováno -
16. prosince 2020
11:38
Autor: sova, simao, Darina Jíchová - 
14. prosince 2020
16:12

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v pondělí ve Vatikánu papeže Františka. Na instagramu zveřejnila několik snímků a uvedla, že na žádost Svatého otce proběhla její audience bez roušek. Všichni přítomní však museli podstoupit test na covid-19. Čaputová vedle toho pozvala papeže na Slovensko. Server pluska.sk se pak pozastavil i nad jejím outfitem s černou mantilou na hlavě. Slovákům z Vatikánu přivezla dojemnou zprávu od krajana.

„Je mi ctí předat vám na Slovensko pozdravy od papeže Františka. Jsme jeho srdci blízcí, váží si nás a myslí na nás i v těchto těžkých časech. Vzkazuje nám, že máme vydržet, bojovat a hlavně držet spolu. Jeho slova během našeho osobního rozhovoru byla nesmírně uklidňující. Byla to slova smíření a naděje,“ vzkázala Čaputová Slovákům.

Papeže Františka pozvala na Slovensko

Jak bývá při podobných příležitostech zvykem, papeže pozvala do své země - na Slovensko. František její návrh přijal, dodal ale, že vše bude záviset na pandemické situaci ve světě. Napsal to slovenský list SME.

Od slovenských vědců přivezla Čaputová v dnešních poměrech cenný dar - 10 tisíc kusů PCR testů na koronavirus.

Za dar v podobě testů byl papež rád

„Papež a Svatý stolec se starají také o lidi bez domova, mají nemocnici, kde se o ně starají. Je to pro ně v této těžké době vítaný příspěvek,“ vysvětlila Čaputová. 

Jak napsal deník SME, také biochemik Pavol Čekan, který byl součástí delegace prezidentky, uvedl, že papež František byl za PCR testy velmi rád.

Video  Čaputová o Česku a koronaviru: Situace je vážná, ale ne odstrašující  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

Odlitek s holubicí pro prezidentku

Papež věnoval Čaputové bronzový umělecký odlitek s názvem „Buďte posly klidu“ s motivem holubice sedící na viniční révě s hrozny, napsala pluska.sk, dle které byly dašími dary pro prezidentku výtisky dvou papežských dokumentů  - Poselství ke Světovému dni míru a Dokumentu o lidském bratrství pro mír a soužití ve světě.

„Při audienci u papeže se vždy důrazně dbá na dodržení protokolu v oblékání a to zejména u žen. Podle redaktora a odborníka na historii Karola Gazdíka to zvládla Zuzana Čaputová na jedničku. Velkou měrou k tomu přispěl autor šatů Boris Hanečka,“ uvedl server.

Detail na hlavě Čaputové

Čaputová před papeže předstoupila s černou mantilou na hlavě. Původně španělský přehoz přes hlavu a hrudník si však Slováci při příležitosti audienci ve Vatikánu připůsobili po svém.

„Nechtěli jsme dávat na mantilu španělskou ani francouzskou krajku, protože paní prezidentka je Slovenka. Naopak jsme tam chtěli dát nějakou drobnost, aby to bylo jemné, ale přece jen s ozdobným efektem. Tak jsme tam vyšili naši republiku. S tou se čtyři dny trápila úžasná umělkyně Noémi Kolčaková Szakállová, aby tam opravdu bylo vyšité Slovensko,“ prozradil Hanečka detaily k náročné přípravě na přijetí papežem.  

Čaputová: Je třeba uklidnit lid

„Se Svatým otcem nás spojuje přesvědčení, že jedním z nejdůležitějších úkolů, které před námi dnes stojí, je sjednotit naše společnosti, uklidnit lid, spojit naše země, ukázat, že v dobách opravdového ohrožení umíme odložit spory, spolupracovat a vrátit se k základním hodnotám lásky k bližním,“ uvedla přitom ke schůzce Čaputová.

Prezidentka také prozradila, že jedním z témat, která s papežem probírali, bylo probíhající rozdělení ve společnosti.

„Velmi oceňuji postoje papeže, který se dlouhodobě zastává chudých, sociálně slabých, lidí v nouzi. Je velkou inspirací poslouchat jeho slova o tom, jak důležitá je láska vůči každému jednomu člověku bez rozdílu,“ svěřila se hlava státu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve Vatikánu. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve Vatikánu. | Instagram Zuzany Čaputové

Dojemný vzkaz pro Slováky z Vatikánu

Návštěvu ve Vatikánu Čaputová využila k setkání se slovenským emeritním kardinálem Jozefem Tomkem, který Slovákům poslal dojemný vzkaz. „Poslal nám všem povzbuzení a upokojení s nadějí, že i toto období překonáme,“ uvedla prezidentka na svém instagramu.

V příspěvku následně připomněla, že kardinál Tomko je jedním ze zakladatelů kolegia, které v době totality poskytovalo útočiště slovenských duchovním.

„Dnes slouží jako de facto další zástupce Slovenska ve Vatikánu. Ačkoli se po roce 1948 nemohl vrátit na Slovensko, aktivně pracuje v náš prospěch a my s ním neztrácíme blízký vztah. Naše společné stretnutí se neslo v optimistickém duchu. Kardinál vnímá Slovensko jako stát růstu, je nás vidět i slyšet a je na nás hrdý. Věří, že všechno zvládneme,“ zakončila Čaputová. Z Vatikánu spěchala zpátky na Slovensko, kde ji čekalo další jednání o koronaviru.

la.ma ( 16. prosince 2020 19:38 )

máš pravdu...každá osoba s poruchou příjmu potravy by jí to sádlo záviděla a každá dlouho vdaná by jí záviděla každý rok nového chlapa

letnicka ( 16. prosince 2020 17:58 )

závist je moooc ošklivá

kritick ( 16. prosince 2020 16:57 )

blbgale, naše první dáma nikdy nechtěla a ani nechce být reprezentantkou podvodníků, zlodějů, sluníčkářů, eurofilů a jiných úchylů... Ona má prostě pouze smůlu, že si český národ zvolil za prezidenta jejího právoplatného manžela. A to je setsakramentský rozdíl! Tvoje maďarská hrdinka má snad nemanželské dítě, je rozvedená a nemá chlapa! To je panečku reprezentantka věřícího národa, co? No a bohužel úplně hloupá a loutkovodiči vedená slovenská prasidentka, nevynikající žádnými chytrými světovými názory, která pouze papouškuje to, co jí loutkovodiči napíšou na papír, se může chlubit fakt jenom tím, jaké oblečení a šperky má na sobě a jak jí to sluší... ale jinak v hlavě absolutní tma! Nepleť si pojmy s dojmy!

la.ma ( 16. prosince 2020 13:27 )

Proč má pí Čaputová při každé prezentaci nové šaty?
Protože tloustne tak rychle,že se do starších nevejde.
Slováci jí říkají "jitrnice".

slovan1954 ( 15. prosince 2020 20:28 )

delíku! Je to fakt smutné!! Mnoho lidí by si mělo vybrat rozum s prd@le !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa