Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš s dětmi, dojatá Schillerová s cukrovím a zamyšlený Hamáček. Vánoce dolehly na členy vlády

Aktualizováno -
25. prosince 2020
10:47
Autor: Mii - 
23. prosince 2020
19:59

Do rodinného kruhu se během Vánoc uchýlili i členové vlády, byť si pro Česko na poslední chvíli připravili „dárek“ v podobě zpřísnění koronavirových opatření. Premiér Andrej Babiš (ANO) svátky zahájil tematickým svetrem se sobem, jeho žena Monika se pochlubila snímky ze Štědrého dne. Členové kabinetu si pak pro občany přichystali vánoční vzkazy. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) například slibuje, že trochu zvolní. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zase s nadsázkou připomínal, že pro Ježíška žádné cestovatelské restrikce neplatí – na děti čekaly dárky i v době pandemie. A ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) doufá v klid.

Babiš, jak je u něj zvykem, zasypal svůj profil na facebooku vánočními fotografiemi, ať už s umělým kaprem či výrazným svátečním červeným svetrem. Čekal jej společný čas s rodinou, více o Štědrém dnu v domově premiéra promluvila jeho žena Monika. Ta posléze také z události zveřejnila fotografie, na kterých Babiš objímá své děti. Nechybí ani přítel jeho dcery Vivien.

Vzkaz přidal jen stručný, oficiální si schovává až na projev k celému národu, který proběhne na Nový rok.

„Upřímně musím říci, že pro mě to určitě byl nejsložitější rok a nejtěžší rok mého života a pravděpodobně i pro většinu z vás. Náročný, hektický a bohužel i smutný,“ svěřil se Babiš. „Zkuste si o vánočních svátcích udělat radost prohlížením rodinných fotek nebo koukáním na pohádky a komedie. Zkrátka užívejte si života. Prostě se zkuste pobavit,“ přidal radu občanům.

Babišova pravá ruka ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), byl ve svém vánočním přání vcelku stručný. „Veselé Vánoce a šťastný nový rok, ať je klidnější a úspěšnější než ten letošní. A především hodně zdraví,“ napsal na twitteru. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) popřál Čechům k Vánocům (24.12.2020) Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) popřál Čechům k Vánocům (24.12.2020) | Twitter/Jan Hamáček

Někteří ministři se ale rozmluvili. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) zapózoval u vánočního stromku a lidem sdělil, že i když mu spolupracovníci připravili projev, číst ho nechce. Místo toho se rozhodl mluvit ze srdce. „Je mi jasné, že letošní Vánoce jsou jiné (…) Uvědomuji si, že přát krásné a šťastné Vánoce všem po tom, co si všichni museli prožít v tomto roce, v období určité nejistoty, není nic snadného,“ řekl Havlíček a slíbil, že i on alespoň v následujících dnech trochu zvolní. Narážel tím na fakt, že vede dvě ministerstva – dopravy a obchodu a průmyslu.

„Nepochybuji o tom, že to zvládneme i v příštím roce. Bude to náročné, ale věřte tomu, že to dáme,“ nešetřil nadějí závěrem.

To ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se rozhodl především chválit vojáky a zdravotníky. „Máme za sebou náročný rok, na který nikdo z nás nezapomene. Rok, ve kterém pandemie koronaviru převrátila dosavadní jistoty,“ řekl ministr obrany. „Musím ocenit všechny spoluobčany, kteří respektují mimořádnou situaci a dodržují hygienická opatření. Za to všem děkuji nejen jako ministr obrany, ale také jako občan České republiky,“ pokračoval Metnar usazený u adventního věnce.

Vánoční Petříček vyzývá k očkování

Vzkazy přišly také od členů vlády za sociální demokracii. „Letošní Vánoce nebudou asi úplně podle našich představ, nebudou takové, jak jsme na ně zvyklí. To ostatně platí o celému letošním roce, kdy jsme kvůli neviditelnému nepříteli přišli o společné zážitky s kamarády, rodinou, svobodu dělat, co nás baví, kde nás to baví a kdy nás to baví,“ rozmluvil se ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Letošní Vánoce ale také můžeme prožívat ve znamení naděje. Naděje, že se snad brzy vrátíme k normálu, budeme žít bez zákazů a strachu. K tomu nám, věřím, pomůže i očkování. Přistupujme k němu s respektem, ale především se zdravým rozumem,“ zmínil rovněž a obrátil se na nejmenší občany. „Malý Ježíšek může cestovat bez omezení, takže malé děti nejen v Česku, ale české děti žijící v zahraničí se určitě nemusí bát, že by letos nedorazil,“ uvedl s nadsázkou.

Lékaře a sestřičky chválila také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Málokdo to měl letos nepřetržitě tak těžké jako zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. Těžko si umím představit tu každodenní nálož emočního vypětí a fyzické dřiny,“ přiznala ministryně.

„Vy všichni zaměstnanci, zaměstnankyně, dobrovolníci, studenti, zřizovatelé sociálních služeb, máte můj respekt za to, jak jste se dokázali postavit čelem a za hranicí svých sil k tomu, abyste ochránili ty nejohroženější: klienty sociálních služeb,“ napsala dále a připojila svůj vánoční portrét.

I další členka vlády si vzpomněla ve svém vánočním přání na všechny v první linii. „Já bych Vám všem chtěla poděkovat, jak jste vše zvládli. Chci poděkovat za dodržování pravidel, že jste šili roušky a všem v první linii za své nasazení a také všem dobrovolníkům. Dokázali jsme, že umíme táhnout za jeden provaz,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve videu, které sdílela na twitteru.  

Schillerová se zjevila u adventního věnce a u cukroví. Jak se ve videu svěřila, právě vůni cukroví málokdy odolá. Zmínila, že také miluje vůni jehličí z vánočního stromku a baví ji i dumání nad dárky. 

Video  Brífink ministrů Blatného a Havlíčka ke zpřísnění úrovně PES v ČR 
Video se připravuje ...

A ozvala se i politička, která zastupuje zájmy ČR v zahraničí. Eurokomisařka Věra Jourová popřála krásné prožití vánočních svátků s rodinou a přáteli. „Také spoustu zdraví a ať se Vám vyplní všechna Vaše přání, která si přejete do roku 2021,“ uvedla. 

Přání k Vánocům, ale i do nového roku, přidal i bývalý člen vlády a současný poslanec Adam Vojtěch (za ANO). „Tento rok byl výjimečný pro mnoho z nás. Možná i přelomový a určitě se zapíše do historie. Věřím, že příští rok bude lepší a bude klidnější, přeji vám pevné zdraví, duševní pohodu a lásku vašich blízkých,“ řekl ve videu na facebooku.

belohrad belohrad ( 26. prosince 2020 12:15 )

Tak hlavní je že nám denně vnucují roušky i doma s rodinou a kojoti je nemaji . No čekej že budu na silvestra doma a vyuzivam tím každého at jde Nový rok přivítat podle svého a kadi na to co oni nedodržují. TestY si neudělali ale buzerovat budou všichni . *** !! Už se těším až uvidím jak se hezky naočkují a pak spadnou k zemi jako ta sestra v Americe . Pak bude divadlo 😃😃 hezké Vánoce a silvestra podle Vaší chuti a nebojte se ..

Maximilian ( 26. prosince 2020 06:07 )

Ostuda v zahraničí,menší zakázky pro ČR,méně pracovních prilezitosti a on se směje,­blbi­sismus­,měli by více mluvit naší krajani,kteří díky stbakum žijí všude po světě

mord ( 26. prosince 2020 00:44 )

Čest, hlavný súdruh panko velkomožný oligarcha, miliardář náš, slnéčko zlaté chrabrý záchranář životů našich vrchní velitel přes vakcíny veliký, vznešený vůdce aký on je takový lidský s rodinou ako jeden z nás s rúškou i bez ní. Vzívejte ho soudruzi, modlete se k němu, kupujte jeho párky a květiny testujte se a očkujte ať vydělá. Všetkych zachrání. čau a makejte chátro

ingmarie ( 25. prosince 2020 16:51 )

Být za mojí vládou přes 10 tisíc mrtvých , tak bych se rozhodně nesmál jak jelito a nepózoval ve směšným svetru se sobem

xiioma ( 25. prosince 2020 16:45 )

To je jenom póza!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa