Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Putin stále odmítá vyšetřit otravu Navalného: „Ukažte nám, kde je ten novičok“

Autor: ČTK - 
11. prosince 2020
18:04

Ruský prezident Vladimir Putin zopakoval stanovisko Moskvy, že není žádný důvod, proč zahájit vyšetřování v případu otravy ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Uvedl to ve čtvrtek při setkání se členy Rady pro lidská práva, z něhož byly dnes na oficiálním kremelském webu zveřejněny informace.

Navalnyj je nyní v Německu, kde se zotavuje z otravy. Podle tamních činitelů byl kritik Kremlu vystaven nervově paralytické látce ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. Moskva důrazně odmítá obvinění, že by měla s něčím takovým něco společného. Západ nicméně na Rusko naléhá, aby Navalného otravu objasnilo, ruské úřady však odmítly zahájit vyšetřování.

„Jestliže člověk málem zemřel, neznamená to, že je nutné pokaždé zahájit trestní řízení,“ prohlásil Putin podle záznamu ze čtvrteční diskuse s Radou pro lidská práva. Poukázal přitom na to, že nařídil prokuratuře a policii okolnosti incidentu kolem Navalného prověřit. Zároveň ale vyčetl Západu, že Rusku neposkytl materiály, které má k dispozici a které jsou potřebné k vyšetřování.

„Prokuratura Ruské federace opakovaně žádala své kolegy, aby zaslali alespoň písemné oficiální závěry k výsledkům jejich vyšetřování,“ postěžoval si šéf Kremlu. „Nedají nám oficiální materiály. Nedají nám biologické materiály. Co máme dělat?“ dodal.

Tvrdil také, že Rusko je připravené spolupracovat s Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW). „Předali to Mezinárodní organizaci pro zákaz chemických zbraní. Jsme připraveni je přijmout. Přijeďte s materiály, ukažte nám, kde je ten novičok,“ řekl.

Výprava do Moskvy

Generální ředitel OPCW Fernando Arias dnes podle agentury TASS při zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl, že organizace jedná s Moskvou o návštěvě v Rusku k vyšetření incidentu s Navalným. Při této příležitosti potvrdil, že v krvi Navalného byly zjištěny toxické látky. „Sekretariát stále čeká na určité věci z Ruské federace, aby mohla být do Ruska vyslána technická mise podobná té, která byla vyslána do Německa,“ uvedl Arias.

Experti OPCW Německo navštívili poté, co tamní lékaři a poté i armádní specialisté oznámili, že Navalnyj byl vystaven nervově paralytické látce.

t.novak ( 11. prosince 2020 20:55 )

Prolhaný agresor Putin🤮 Díky bohu, že jsme s USA🇺🇸❤️ Jinak už by tady ta primitivní rudá lůza byla🤮

Zobrazit celou diskusi