Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Putinův kritik Navalnyj v kómatu: Rusové odmítali převoz do Německa, nakonec couvli

Aktualizováno -
21. srpna 2020
18:18
Autor: ČTK, Darina Jíchová, Mii - 
20. srpna 2020
07:18

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj (44) je v bezvědomí v nemocnici v ruském Omsku, kam pro něj přiletěl speciál z Německa. Má ho dopravit na léčení do Berlína. Prozatím s ruskými lékaři konzultují jeho stav. V pátek navečer se jeho stav zlepšil natolik, že může být převezen. Mluvčí Navalného Kira Jarmyšová uvedla, že se u něj projevily příznaky otravy. Podle agentury RIA Novosti muselo letadlo, ve kterém Navalnyj cestoval, nouzově přistát. Stav politika je vážný, lékaři jej umístili na plicní ventilaci. Jed nevyloučili, ani nepotvrdili. Navalného přišla navštívit i jeho manželka Julia. Ta předala vyšetřovatelům všechny osobní věci svého muže.

Podle Reuters zástupce lékařů oznámil, že nemocnice se rozhodla povolit letecký transport Navalného do Německa. Nemocnice podle něj může pomoci s přepravou pacienta na letiště, což by se mělo stát během několika hodin. Navalnyj by měl být přepraven ještě dnes, řekl novinářům podle agentury TASS Anatolij Kaliničenko, zástupce hlavního lékaře nemocnice v Omsku.

Lékař převoz nedoporučil

Podle agentury Ria Novosti se v pátek ráno sešlo lékařské konzilium, jehož se zúčastnili i specialisté z Moskvy, aby zhodnotilo zdravotní stav opoziční lídra. 

„Hlavní lékař uvedl, že Navalného nelze převézt, protože jeho stav je nestabilní,“ napsala Jarmyšová na twitteru. Mluvčí zároveň obvinila Kreml, že stojí za tímto rozhodnutím. Uvedla také, že pokud Navalnyj zůstane v Omsku, je ohrožen jeho život, protože místní nemocnice nemá dostatečné vybavení.

Lékaři nicméně zatím nenašli stopy jedu. „Máme několik pravděpodobných diagnóz. Zvažujeme i možnost otravy, ale zatím jsme nenašli stopy jedu v jeho krvi ani moči,“ citovala agentura Ria Novosti zástupce vedoucího lékaře omské nemocnice Anatolije Kaliničenka. Podle něj se vzorky zkoumají v Omsku i v Moskvě.

Na sociálních sítích se zatím objevují fotky, na kterých neznámí muži přichází na oddělení, kde je Navlnyj hospitalizován

Vedoucí lékařů nemocnice v Omsku Alexandr Murachovskij dnes později podle agentury Interfax řekl, že hlavní „pracovní diagnózou“ je metabolická porucha, která vyvolala prudký pokles hladiny cukru v krvi. Podle něj už lékaři vyloučili mrtvici, infarkt či virové onemocnění, včetně nákazy koronavirem.

Pil jenom čaj

Opoziční představitel Navalnyj letěl ze sibiřského Tomsku do Moskvy, když se mu udělalo nevolno. Letadlo proto nouzově přistálo v Omsku, kde byl Navalnyj hospitalizován. „Do léčení byli zapojeni specialisté všech odborností. Stav pacienta je vážný,“ uvedly místní úřady.

„Předpokládáme, že Alexeje otrávili něčím namíchaným do čaje. To bylo to jediné, co ráno pil,“ napsala na twitteru Jarmyšová. „Alexej je nyní v bezvědomí,“ dodala. Leží podle ní na jednotce intenzivní péče.

Horké nápoje a rychlé vstřebání toxinů

„Doktoři nám vysvětlili, že přes horké nápoje se toxiny rychleji vstřebávají. Na tiskové konferenci lékař nemluvil o žádné konkrétní diagnóze ani o tom, jestli je Alexej v ohrožení života,“ dodala Jarmyšová. Podle ní také nejsou k dispozici dokumenty o jeho stavu, které jsou zapotřebí i proto, aby mohli opozičního předáka převést do jiné, lépe vybavené nemocnice. 

„Je to malá nemocnice, kde není žádné vybavení pro provádění výzkumu,“ uvedla na twitteru mluvčí s tím, že všechny osobní věci Alexeje byly zabaveny a bylo zakázáno natáčet videa. Věci předala vyšetřovatelům manželka Julie s výhradou.

Věci Alexandra Navalnyj byly zabaveny. Manželka Julie se tomu bránila Věci Alexandra Navalnyj byly zabaveny. Manželka Julie se tomu bránila | Twitter/Kira Yarmysh

„Lékaři dělají nejen to, co mohou, ale reálně se snaží zachránit mu (Navalnému) život,“ řekl zástupce primáře Anatolij Kaliničenko podle listu Kommersant. Stav pacienta označil za stabilní a prý se pokročilo ve zjišťování diagnózy, ale nic konkrétnějšího lékař nedodal. Do nemocnice dorazila i manželka Navalného a dostala se k němu na oddělení.

Kreml popřál svému odpůrci brzké uzdravení a ústy mluvčího Dmitrije Peskova přislíbil napomoci, pokud by si Navalnyj přál léčit se v zahraničí, uvedl list Vedomosti.

Německá kancléřka Angela Merkelová po čtvrtečním jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem uvedla, že Navalnému bude poskytnuta „jakákoliv lékařská pomoc“ ve Francii nebo v Německu.

Podezřelá kavárna na letišti

Pavel Lebeděv, pasažér, který cestoval stejným letadlem jako Navalný, popsal na sociálních sítích, co viděl. „Na začátku letu šel na záchod a pak už se nevrátil. Bylo mu opravdu hodně zle. Když jej vytahovali ven, křičel bolestí,“ napsal Lebeděv. Toto křičení ale někteří lidé přirovnávají spíše k sirénám.

Spekuluje se, že údajný jed byl Navalnému do čaje přidán na letišti, kde se zastavil v místní kavárně. Podnik je nyní uzavřen a probíhá v něm vyšetřování. Manažer pobočky říká, že se chtěl doptat člena personálu, který Navalného obsloužil na detaily incidentu, ale nemůže ho najít.

Mluvčí: Že něco snědl či vypil sám? Nesmysl

Jarmyšová se bouří proti zprávě, kterou vydala agentura TASS, že Navalnyj něco snědl nebo vypil sám. „To je samozřejmě nesmysl,“ reagovala tisková mluvčí. „Akutní otrava psychodysleptikami,“ uvádí TASS s odkazem na zdroj v nemocnici, který měl možnost nahlédnout do prvotní diagnózy Navalného. Psychodysleptika jsou psychoaktivní látky spadající do skupiny halucinogenů, patří mezi ně také LSD.

Snímky z letadla, kde se Navalnému udělalo zle:

Útočí na něj režim, potvrdil soud

Navalnyj je vůdčí osobnost ruské liberální opozice a bojovník proti korupci. Před rokem musel během pobytu ve vězení do nemocnice, údajně kvůli alergické reakci. Navalnyj tehdy uvedl, že mohl být otráven. Incident z loňského roku připomněla nyní i Navalného mluvčí.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2018 dospěl k závěru, že opakované zadržování Navalného ruskými úřady mezi lety 2012 a 2014 bylo politicky motivované.

marmat ( 27. srpna 2020 10:30 )

Jak zdůvodnit v moderní době vraždu jedem ......příběh teprve odstartoval

marmat ( 27. srpna 2020 10:28 )

Má o něj starost každej, kdo má takovejch ruskejch manýrů dost....
Kdo viděl letos odvysílané ságy "VELIKÁ" a "Kateřina Veliká"má zcela jasno...
DNA Rusa přece nepře­děláš­....­....­....­....­.!!!
TO mají podchycený 100% už první Bondovky

marmat ( 27. srpna 2020 10:22 )

Srabi jak víte jsou zároveň sedmilháři a ti jsou i v jiných " choulostivých"
kauzách z této oblasti evidentní......
přičemž naivní- jako by v bublině ....ale beztrestní

marmat ( 27. srpna 2020 10:19 )

Kramora.......odteď pijte JEN z vlastní termosky.......máte vymalováno !!!

marmat ( 27. srpna 2020 10:17 )

Vihulsi:Choďte spát už v 18,00,
ať se nestačíte takhle zmatlat !!!

Zobrazit celou diskusi