Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Navalnyj si z Ruska vyžádal své oblečení: Jsou tam důkazy otravy. Z Moskvy zaznělo obvinění

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. září 2020
12:00

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj žádá Moskvu o vydání oblečení, které měl na sobě, když minulý měsíc upadl do kómatu. Rusko obvinil z toho, že zadržuje důkaz důležitý pro vyšetření otravy, uvedla agentura Reuters. Rusko zatím nezahájilo formální trestní vyšetřování případu, tvrdí, že předtím musí přezkoumat více důkazů, a tak vyzvalo Německo, kde se Navalnyj léčí, aby předalo ruským úřadům k přezkoumání data z politikovy zdravotní dokumentace. Podle agentury TASS ruská policie vyslechla v předběžném vyšetřování případu na 200 osob. Z Ruska rovněž zazněla teorie, že Navalného otrávila jeho vlastní spolupracovnice Marija Pevčichová, informoval list Daily Mail.

Opoziční předák zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. V bezvědomí byl nejprve ošetřován v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny byl přepraven na berlínskou kliniku Charité.

Tam testy v těle Navalného prokázaly stopy otravy. Později německá vláda po rozborech v armádní laboratoři oznámila, že politik byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. To později potvrdily také francouzské a švédské laboratoře.

Navalnyj: Do Německa mě poslali nahého

„Než povolili můj převoz do Německa, svlékli ze mě veškeré oblečení a poslali mě tam úplně nahého,“ napsal Navalnyj na svůj web. „Vzhledem k tomu, že na mém těle byl nalezen novičok a otrava může být vyvolána vnějším kontaktem s látkou, je mé oblečení velmi důležitý důkaz,“ vysvětlil. „Žádám, aby mi bylo mé oblečení vráceno pečlivě zabalené v plastové tašce,“ uzavřel.

Agentura TASS informovala, že na osobních věcech opozičního politika se podle ruských justičních orgánů žádné stopy jedovatých či jiných nebezpečných látek nenašly. Ministerstvo zdravotnictví Omské oblasti podle TASS uvedlo, že Navalného oblečení zabavily vyšetřovací orgány a o jeho dalším osudu nemá informace.

Kritik Kremlu Navalnyj sdílel snímek z nemocnice, kde se zotavuje po otravě novičokem (15. 09. 2020). Kritik Kremlu Navalnyj sdílel snímek z nemocnice, kde se zotavuje po otravě novičokem (15. 09. 2020). | Instagram Alexeje Navalného, Blesk Veronika Zabilanská.

Cesta k uzdravení bude dlouhá

Zdravotní stav Navalného se dál zlepšuje. V novém příspěvku na instagramu sdílel fotografii, na které sedí na balkonu se svojí ženou Julijou. O víkendu ke své kondici uvedl: „Řeknu vám, jak probíhá moje zotavení. Už je jasné, že jsem na cestě k uzdravení, i když ta cesta je ještě dlouhá. Za všechny mé současné problémy hovoří to, že telefon v mých rukou je k ničemu, je jako kámen, a když si mám nalít vodu, je z toho atrakce, a přitom je to úplná maličkost.“

Šéf Navalného protikorupčního fondu Ivan Ždanov podle Reuters oznámil, že ruská dopravní policie v rámci předběžného vyšetřování předvolala také mluvčí opozičního politika Kiru Jarmyšovou a několik dalších členů jeho týmu. Už v minulém týdnu Ždanov uvedl, že byla vyslechnuta členka Navalného týmu, která s ním byla v Tomsku, třiatřicetiletá Pevčichová žijící v Británii.

Moskva: Otrava je britské spiknutí

Vyšetřovatelé pověřeni Kremlem přišli s teorií, že je Pevčichová součástí „britského spiknutí“, jehož úkolem je očernit Rusko a jeho prezidenta. Podle nich to byla právě ona, kdo novičokem Navalného otrávil. Pevčichová jakékoliv obvinění odmítá. „Dělají všechno, jen ne to, co by měli – tedy vyšetřovat případ,“ nechala se slyšet kolegyně Navalného.

„Pokusili se zabít člověka jejich vlastní vojenskou chemickou zbraní. Tam někde uprostřed Sibiře Alexej málem zemřel, a pokud by ho nepřesunuli z Omsku, jistě by umřel tam,“ sdělila Pevčichová pro BBC. Vyšetřovací výbor Ruské federace podle ní nic nedělá a celý případ se snaží ututlat.

Ruská média obrátila pozornost na jejího otce, který podle nich „vyvinul speciální jehlu, jejíž pomocí lze provést vpich a zavést do těla látku mimo krevní oběh“. „S otcem jsem nemluvila 15 let, od té doby, co se rodiče rozvedli,“ objasnila Pevčichová.

bre-burda ( 22. září 2020 16:58 )

Sergeji, Natašo, Ivane a Juro ... vážně myslíte, že se nedá poznat odkud své rozumy šíříte? Je vás na webu víc než štěnic, švábů a vší v Moskvě!

Tara-Tara ( 22. září 2020 14:15 )

běžte s tím Navalným už taky do zadele...kdoví, jak to bylo, skoro umíral, najednou zase zázračně obživnul, v tom Německu také kecali každý den něco jiného...hlavně, že to udělal Putin .....jinak si stačí přečíst, jak je ten Navalnyj křišťálově čistý

kralovna-vsech-mori ( 22. září 2020 13:34 )

A nebo ho loupli Němci. Proto ho mohli tak zázračně vyléčít, páč věděli čím ho otrávili.

kralovna-vsech-mori ( 22. září 2020 13:33 )

Proč by někdo trávil takovou nicku.

denisz ( 22. září 2020 13:32 )

Nesvádět takové případy automaticky na Putina a Rusko.
Tak diletantsky to mohli provést i Čečenci, které také
Navalnyj kritizoval.

Zobrazit celou diskusi