Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Navalného otrávil novičok, potvrdily další testy. Sok Putina už může z postele

Aktualizováno -
14. září 2020
15:44
Autor: ČTK - 
14. září 2020
12:07

Otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok nezávisle potvrdily také specializované laboratoře ve Francii a Švédsku. Oznámila to německá vláda, která zároveň zopakovala svou výzvu Rusku, aby případ otravy vysvětlilo. Stejný požadavek v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podle prohlášení Elysejského paláce zopakovala francouzská hlava státu Emmanuel Macron. Zdravotní stav Navalného se dál zlepšuje. Už mu nemusí být poskytováno umělé dýchání a občas může i opustit lůžko, oznámila berlínská klinika Charité.

„Nyní podstupuje mobilizaci a je schopen na krátké chvíle opustit své lůžko,“ uvedla nemocnice. Kromě toho byl Navalnyj podle kliniky úspěšně zcela odpojen od mechanické ventilace.

Otravu prošetřuje Francie i Švédsko

Německo podle mluvčího vlády Steffena Seiberta požádalo Francii a Švédsko jako další evropské partnery o nezávislé prověření německých důkazů. „Výsledky tohoto přezkoumání speciálními laboratořemi ve Francii a Švédsku jsou nyní zde a potvrzují německý důkaz,“ řekl Seibert.

Už dříve německá vojenská laboratoř potvrdila přítomnost novičoku ve vzorcích pacienta, který se léčí na berlínské klinice Charité. Do Berlína byl převezen v kómatu několik dní poté, co během letu ze Sibiře do Moskvy 20. srpna zkolaboval a byl hospitalizován v Omsku.

Vláda oznámila zjištění laboratoří poté, co byla do vyšetřování případu zapojena Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), píše dnes agentura DPA. Mluvčí německé vlády Seibert dnes řekl, že také OPCW obdržela vzorky, které nechala otestovat ve svých referenčních laboratořích.

„Nezávisle na stále běžících zkoumáních OPCW tak nyní už tři laboratoře nezávisle na sobě přinesly důkaz, že příčinou otrávení pana Navalného byl nervový bojový plyn ze skupiny novičok,“ prohlásil Seibert.

Francie: Je to porušení mezinárodních pravidel

Francie „otravu za pomoci neurotoxického prostředku“ vnímá jako porušení mezinárodních norem o používání chemických zbraní, vyplývá z dnešního prohlášení Elysejského paláce. Macron o Navalném a o několika dalších tématech s Putinem hovořil dnes ráno.

„Prezident republiky vyjádřil své hluboké znepokojení nad kriminálním činem spáchaným na panu Alexeji Nevalném a kategorický požadavek, aby byly bez prodlev zcela osvětleny okolnosti tohoto pokusu o vraždu. (...) Ze strany Ruska je potřebné upřesnění,“ uvádí komuniké.

Z Moskvy zaznělo, že Putin se v telefonátu ohradil vůči „nepodloženým obviněním mířícím proti ruské straně“. Ruský prezident znovu vyzval Německo k předání „biologických vzorků“, na jejichž základě byly učiněny závěry o příčině zdravotních problémů Navalného, uvedl Kreml.

Navalného spolupracovníci obviňují ruského prezidenta Vladimira Putina, že dal k otravě opozičního vůdce příkaz, což Kreml rezolutně odmítá. Moskva naopak obvinila Západ, že se snaží Rusko očernit.

Seibert dnes rovněž zopakoval požadavek Německa, aby Rusko záležitost samo vysvětlilo. „Znovu vyzýváme Rusko, aby podalo vysvětlení toho, co se stalo,“ uvedl Seibert a také zopakoval, že otrava novičokem znamená „vážné porušení“ úmluvy o chemických zbraních.

Podle britských vyšetřovatelů byl novičokem v březnu 2018 v anglickém Salisbury otráven také někdejší agent ruské rozvědky Sergej Skripal. Za pachatele byli přitom označeni agenti ruské tajné služby. I to Moskva popírá.

Už minulý týden němečtí lékaři oznámili, že Navalnyj byl probuzen z umělého spánku.

salto ( 15. září 2020 10:48 )

To už je x-tý člověk otrávený novičokem (nejstrašnější nervově-paralytickou látkou) a furt nic.
Styď se Putine

manatr ( 14. září 2020 21:04 )

Postavili jste do křesla premiéra soudruha estébáka Babiše, kterému jde jen o jeho zisk, tak teď musíte nosit náhubky, protože kromě zlodějin nic jiného neumí.

manatr ( 14. září 2020 18:18 )

Vývoj a výroba chemických zbraní je zakázána různými mezinárodními konvencemi. Přesto mnoho zemí to dělá, ale tajně a všichni to samozřejmě zapírají.
Jediná země, která má prezidenta jdoucího proti vlastní zemi, to veřejně vyřvává.
To je naše země s naším prezidentem.

adeso ( 14. září 2020 17:56 )

trubko, kdyby Putin chtěl nekoho zabít tak by dopadl jako ta máma od čtyř dětí. Nikdo by ji nenašel. Je vidět že celá Evropa jsou dementi.

manatr ( 14. září 2020 16:21 )

V Rusku to bude někoho moc moc mrzet. Nikoliv otrava, ale že řekl, že po těch dvou dnech se už novičok v těle nedá zjistit.
A že se novičok, patřící mezi zakázané chemické zbraně stejné skupiny, jako je např. sarin, vyráběl u nás, nechal si soudruh Zeman pro soudruha Putina zjistit našimi tajnými službami. A potom to soudruh Lavrov (ruský ministr zahraničí) vyřvával do světa.

Zobrazit celou diskusi