Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Otrava Navalného: Němci spekulují o rozkazu Putina. Kreml mluví o neprůkaznosti

Aktualizováno -
25. srpna 2020
13:20
Autor: ČTK - 
25. srpna 2020
09:54

Otrava ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, na kterou poukazuje zjištění lékařů berlínské kliniky Charité, vyvolává otázku, zda za tímto činem stojí osobně šéf Kremlu Vladimir Putin, nebo lidé, kteří ho chtěli odstraněním soka potěšit. Dnes to na svém webu napsal magazín Der Spiegel, podle kterého je pod tlakem vedle Moskvy i Berlín.

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr zahraničí Heiko Maas společně požadují, aby Rusko do poslední nejasnosti čin vyšetřilo. „Je to ale přiměřená reakce?“ ptá se Der Spiegel. „Přát si úzké partnerství s Ruskem je jedna věc. Takové vztahy také s Putinem jsou ale něco úplně jiného,“ uvedl magazín.

Navalnyj byl minulý týden hospitalizován nejprve v sibiřském Omsku poté, co se mu udělalo nevolno na palubě letounu letícího z Tomsku. Opoziční vůdce je už několik dní v kómatu; do Berlína byl letecky přepraven v noci na sobotu.

Němci nyní spekulují nad tím, zda rozkaz k otravě pad od samotnéh ruského prezidenta Vladimira Putina.

Němci připomněli vraždu v berlínském parku

Německý Der Spiegel označil při té příležitosti Putina za člověka, který v rozporu s mezinárodním právem anektoval ukrajinský autonomní poloostrov Krym, který aktivně destabilizoval východní Ukrajinu a který se vší pravděpodobností stojí za hackerskými útoky na Spolkový sněm nebo za loňskou vraždou Čečence Zelimchana Changošviliho v berlínském parku Tiergarten. Důvodem odstranění Changošviliho bylo podle německé prokuratury jeho protiruské angažmá.

Vzhledem k historii ruských aktivit je podle magazínu Der Spiegel otázkou, zda by německá vláda neměla vůči Moskvě přitvrdit. Zastáncem důrazného postupu je expert pro zahraniční politiku německé liberální strany FDP Alexander Graf Lambsdorff. Ten deníku Bild řekl, že požaduje sankce a také proces u Mezinárodního trestního soudu, který by viníky odsoudil.

Kancléřka Merkelová v pondělí vyzvala Rusko, aby podezření na otrávení Navalného nejen vyšetřilo, ale také skutečně pohnalo pachatele k odpovědnosti. Němečtí lékaři předtím uvedli, že objevili známky toxické látky v Navalného organismu.

Kreml: Neprůkazná tvrzení o otravě

Podle Kremlu však v tuto chvíli není důvod vyšetřovat okolnosti náhlého vážného ochoření Navalného. Počáteční diagnóza německých lékařů, že byl otráven, podle Moskvy zatím není průkazná. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že důvodem pro zahájení vyšetřování bude až určení konkrétní látky v těle Navalného a potvrzení, že šlo o otravu.

Mluvčí Kremlu Peskov však dnes řekl, že německá klinika látku průkazně neidentifikovala, a dodal, že není jasné, proč němečtí lékaři „spěchali“ s použitím slova otrávení.

Peskov ujistil, že pokud bude otrava definitivně určena jako příčina Navalného ochoření, bude zahájeno vyšetřování. „Pokud bude látka identifikována a pokud bude určeno, že šlo o otravu, pak to samozřejmě bude důvod k vyšetřování,“ řekl dnes Peskov novinářům.

Peskov odmítl podíl Putina

Nálezy však nasvědčují na intoxikaci látkou brzdící účinek cholinesterázy, což je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v organismu. Mezi inhibitory cholinesterázy patří sarin a jiné nervové látky.

Kreml uvedl, že Rusko bude vděčné, pokud němečtí lékaři dokážou určit příčinu Navalného nemoci. Peskov rovněž odmítl jakákoli tvrzení o tom, že na zdravotním stavu Navalného má podíl nebo za něj nese odpovědnost prezident Putin. Taková tvrzení mluvčí označil za „prázdná slova“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

AVATAR ( 27. srpna 2020 08:20 )

AVATAR ( 27. srpna 2020 08:19 )

AVATAR ( 27. srpna 2020 08:18 )

tokarev ( 26. srpna 2020 17:26 )

Naprosto s vámi souhlasím,v dnešní době Rusofóbie se ani ničemu není divit.Už i puberťáci na gymplech a středních školách jsou tímto masírováni,což jde jednoduše zjistit na sociálních sítích ve většině komentářů od těchto a jim podobným.Vůbec bych se nedivil,kdyby to zase nebyla s tou otravou pravda.Pokud nejsou důkazy myslet si můžeme cokoliv.Domnívám se že i nakonec západu by se tohle hodilo,aby měli důvod zase s něčím proti Rusku vyrukovat,záminka k sankcím a zákazům.Ono lidi udržovat ve strachu má svoji logiku a je velmi strategické ať je to peklo,komunismus či fašismus má to velký dopad na myšlení a morálku obyvatel.

tokarev ( 26. srpna 2020 17:11 )

Takovými těmi třesky blesky nás opravdu informujete celkem často.Pokud nejsou důkazy,není obvinění,jsou to jen domněnky a spekulace.Za další,klidně ať Německo vůči Rusku přitvrdí,ale může se i klidně stát,že se pak na ně Rusko vybodne s dodávkou zemního plynu atd...a to teprve bude veselo.

Zobrazit celou diskusi