Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zlatý padák pro prezidenta: Hlava Burundi dostane luxusní vilu a 12 milionů, lidé přitom hladoví

Autor: ČTK - 
22. ledna 2020
21:35

Parlament ve středoafrickém státě Burundi odsouhlasil speciální odměny pro prezidenta Pierra Nkurunzizu. V okamžiku svého odstoupení, které se má odehrát letos v květnu, Nkurunziza získá „zlatý padák“ 530.000 dolarů (přes 12 milionů Kč) a rovněž luxusní vilu, napsala dnes britská BBC. Nejmenovaný diplomat, kterého citovala agentura AFP, označil částky uvedené v zákoně za „přemrštěné“. Pozitivní nicméně podle něj je, že zákon naznačuje, že současný prezident již ve volbách 20. května nebude znovu kandidovat.

Burundi čelí od roku 2015 politické krizi. Prezident Pierre Nkurunziza tehdy oznámil, že bude usilovat o třetí funkční období, což kritici označili za protiústavní.

Podle nového zákona bude mít prezident nárok také na doživotní rentu, konkrétně každý měsíc by měl dostávat plat odpovídající platu poslance. Získat by měl rovněž i titul „nejvyšší vůdce“. Nové nařízení schválilo 98 poslanců a jen dva byli proti. Má se týkat jen těch bývalých prezidentů, kteří byli zvoleni demokraticky.

Zda Nkurunziza v květnu opravdu nebude kandidovat, zůstává nejasné. Nová ústava, schválená v roce 2018, mu totiž umožňuje zůstat u moci až do roku 2034. Návrh na speciální odměny pro prezidenta kontrastuje s životním standardem mnohých obyvatel Burundi. Více než 65 procent obyvatel země žije v chudobě a polovina z deseti milionů Burunďanů trpí nedostatkem potravin, uvádí Světový potravinový program (WFP) spadající pod OSN.

V reakci na prezidentovo rozhodnutí v roce 2015, že bude kandidovat i potřetí, vypukly v zemi protesty. Nkurunziza na demonstrace odpověděl represemi. Podle Mezinárodního trestního soudu (ICC), který události v zemi vyšetřuje, přišlo mezi dubnem 2015 a květnem 2017 o život na 1200 lidí a více než 400.000 jich opustilo svoje domovy.

Loni v březnu v Burundi ukončila činnost kancelář úřadu OSN pro lidská práva. Podle Vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové vláda této africké země donutila úřad k ukončení činnosti po 23 letech. Stalo se tak kvůli dlouhodobé kritice, že v zemi dochází ke zločinům proti lidskosti.

1917 ( 22. ledna 2020 22:40 )

Proč tu někdo poukazuje na Burundi, vždyť je to stejné jako u nás. Důchodci jsou také rádi, že jsou nějaké slevy v Kauflandu aby se mohli najíst a politici a manageří mají milionové zlaté padáky a za miliardové rozkrádačky se z nich stávají VIP místo toho aby šli do tepláků. Pokud se omylem tam nějaký dostane, jako Janoušek, tak je stejně za chvíli venku a už ho zpět nikdo nedostane! Tak jaké Burundi!!!!!!

Zobrazit celou diskusi