Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Navalnyj sdílel první fotku po otravě: Stýská se mi po vás. V nemocnici je obklopen rodinou

Aktualizováno -
15. září 2020
13:52
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. září 2020
12:10

Vůdce ruské opozice a nejhlasitější kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Alexej Navalnyj pokračuje v Berlíně ve své rekonvalescenci. Testy potvrdily, že byl během své návštěvy v Omsku v srpnu otráven toxinem ze skupiny novičok. Z Ruska byl převezen do Německa, kde je hospitalizován na klinice Charité. Několik týdnů strávil v kómatu, už v pondělí němečtí lékaři oznámili, že je Navalnyj nejen při vědomí, ale také odpojen od ventilace a smí na krátkou dobu opustit lůžko. Teď sám Navalnyj připojil první vzkaz z nemocnice. Po úplném zotavení se Navalnyj hodlá vrátit do Ruska, potvrdila jeho mluvčí.

„Zdraví vás Navalnyj. Stýská se mi po vás. Ještě pořád nic moc nezmůžu, ale včera už jsem celý den zvládl dýchat sám. Skutečně sám. Bez jakékoliv vnější pomoci, nemám v krku ani ten nejzákladnější ventil. Jsem za to moc rád, je to úžasný a nedoceněný průběh. Doporučuju,“ napsal Navalnyj na svém instagramu, přípěvek doplnil fotkou z nemocnice. Na snímku je obklopen rodinou.

Navalnyj se chystá vrátit do Ruska

„Píšou mi novináři a vyptávají se, zda je pravda, že se Alexej Navalnyj chystá vrátit do Ruska. Chápu, proč se tak ptají, ale i tak považuji za divné, že by někdo mohl uvažovat jinak. Ještě jednou všem potvrzuji: Žádné jiné plány se nikdy neposuzovaly,“ napsala Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na twitteru.

Do Berlína byl Navalnyj převezen v kómatu z nemocnice v ruském Omsku několik dní poté, co během letu ze Sibiře do Moskvy 20. srpna zkolaboval. Navalného spolupracovníci obviňují ruského prezidenta, že dal k otravě opozičního vůdce příkaz, což Kreml rezolutně odmítá. Moskva naopak obvinila Západ, že se snaží Rusko očernit.

Německá vláda oznámila, že kromě německých expertů i laboratoře ve Švédsku a ve Francii nezávisle na sobě na základě zkoumání vzorků dospěly k závěru, že Navalnyj byl otráven novičokem, což je látka vyvinutá v bývalém Sovětském svazu.

Otravu novičokem potvrdila i Francie a Švédsko

Novičok proslul poté, co jím byl předloni v březnu v anglickém Salisbury otráven spolu se svou dcerou bývalý důstojník ruské armádní rozvědky Sergej Skripal, který si ve vlasti odpykal trest za špionáž pro Brity. Londýn z otrávení Skripalových obvinil Rusko, Moskva vše popřela. Evropská unie podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella pokládá otravu za pokus o zavraždění Navalného zakázanou chemickou zbraní.

Západ od Ruska požaduje objasnění a zevrubné vyšetřování. Moskva tvrdí, že není co vyšetřovat, protože ruští lékaři v Navalného těle žádné toxické látky nenašli a pro spuštění vyšetřování chybějí důkazy.

V úterý 15. září mluvčí Kremlu prohlásil, že Moskva nechápe, proč taky nedostala vzorky, které německá strana poskytla laboratořím ve Francii a Švédsku. „Rusko absolutně bylo a zůstává otevřeno spolupráci a součinnosti při objasnění toho, co se stalo,“ ujistil mluvčí Dmitrij Peskov tradičně bez toho, že by zmínil jméno odpůrce prezidenta Vladimira Putina.

frantacizek ( 15. září 2020 14:50 )

tohle vladimir vladimirovic zkrátka nedomyslel

kralovna-vsech-mori ( 15. září 2020 14:34 )

Ale na Navalnýho nemá.

kralovna-vsech-mori ( 15. září 2020 14:33 )

e.lesanova ( 15. září 2020 13:41 )

Smrtelný jed OPĚT nezabral ??? A protože je to "hrůza hrůzoucí", chce Navalnyj zpět do té příšerné země zvané Rusko ??? To nevymyslíš...

Zobrazit celou diskusi