Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Otrava Navalného: Rusové hledají ženu z politikova doprovodu, nedorazila k výslechu

Autor: ČTK - 
11. září 2020
10:31

Ruští vyšetřovatelé hledají ženu, která byla mezi lidmi doprovázejícími ruského opozičníka Alexeje Navalného při jeho cestě po Sibiři, vyhnula se výpovědi a opustila Rusko. Napsala to ruská tisková agentura TASS s odvoláním na dnešní sdělení ruského ministerstva vnitra. To rovněž uvedlo, že se chystá požádat německé úřady o povolení účastnit se vyšetřování kauzy Navalnyj, které se vede v Německu. Navalnyj byl v Berlíně hospitalizován poté, co byl podle německých expertů otráven.

Přední kritik ruského prezidenta Vladimira Putina zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. V bezvědomí byl nejprve ošetřován v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny byl přepraven na berlínskou kliniku Charité. Tam testy v těle Navalného objevily stopy otravy. Později německá vláda po rozborech v armádní laboratoři oznámila, že politik byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz.

Moskva ale stále odmítá, že byl Navalnyj otráven v Rusku. Odvolává se přitom na informace od lékařů v Omsku, kteří tvrdí, že jejich laboratorní testy neprokázaly žádnou otravu ani přítomnost toxických látek.

Podle dnešní informace ruského ministerstva vnitra hledaná Marina Pevčichová, která trvale žije v Británii, byla mezi šesti osobami, jež Navalného doprovázely. Zatímco pět ostatních vyšetřovatelé vyslechli, tato žena se výpovědi 20. srpna vyhnula a 22. srpna odletěla do Německa. Kde se nyní nachází, se zjišťuje.

Ministerstvo podle agentury TASS rovněž sdělilo, že v souvislosti s informacemi o probuzení Navalného z kómatu připravuje pro německé úřady žádost o povolení účasti ruských vyšetřovatelů a experta při německém vyšetřování případu.

Video  Zeman - NAVALNYJ  - Prima FTV, Redakce Blesk
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 11. září 2020 13:02 )

Novičok je na prd. Všichni se tom strašlivě smrtelném jedu uzdravili. A vůbec, kdoví čím ho skopčáci loupli.

Zobrazit celou diskusi