Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko se zlobí kvůli odstranění Koněva na Praze 6. Zahájilo trestní stíhání

Aktualizováno -
10. dubna 2020
17:27
Autor: ČTK, sova - 
10. dubna 2020
12:35

Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní stíhání kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Podle agentury TASS to v pátek oznámila mluvčí výboru Světlana Petrenková. Radnice Prahy 6 sochu nechala odstranit minulý pátek. Ruská diplomacie ve čtvrtek záležitost označila za zločin, který nezůstane bez odpovědi. České ministerstvo zahraničí stíhání české samosprávy kvůli odstranění sochy považuje za nepřípustné.

Podle Petrenkové se trestní řízení vede podle článku o znesvěcení symbolů vojenské slávy Ruska. Mluvčí výboru označila postup Prahy 6 za cynický a za porušení závazků vyplývajících z dvoustranných dohod mezi Ruskou federací a Českou republikou.

„Dokazuje to neúctu ke společné paměti a historii boje sovětského lidu proti fašismu,“ sdělila mluvčí.

Rusko chce sochu vrátit, Metnar odpoví

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už dříve požádal šéfa kriminální ústředny Alexandra Bastrykina o posouzení trestní odpovědnosti představitelů zahraničních zemí za rozhodnutí o zrušení památníků padlých sovětských občanů, uvádí TASS.

Rusko podle agentury RIA Novosti požádalo o vrácení sochy, Šojgu o to českého ministra obrany Lubomíra Metnara požádal dopisem. Mluvčí českého ministerstva Jan Pejšek Českému rozhlasu Radiožurnálu potvrdil, že Metnar dopis přijal a odpoví na něj.

Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020. Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020. | Blesk:Robert Klejch

MZV: Ruské zákony nebudou v Česku vymahatelné

Stíhání v Rusku umožňuje zákon, který v úterý podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Za poškození válečných hrobů a pomníků v Rusku i zahraničí hrozí podle něj až pětiletý trest.

Příslušné ruské zákony ale nebudou podle Černínského paláce v Česku vymahatelné. Podle ministerstva zahraničí ČR přemístění sochy není v rozporu s dohodami.

Úřad naopak připomněl dlouholetou neochotu ruských orgánů zajistit obnovu válečných pomníků padlých československých legionářů v Rusku.

TASS připomíná, že o odstranění Koněvovy sochy v Praze rozhodla radnice Prahy 6, na jejímž území pomník stál. Agentura jmenuje starostu tohoto pražského obvodu Ondřeje Koláře jako autora podnětu k odstranění sochy.

Sochu Koněva z náměstí Interbrigády 3. dubna 2020 odstranili. Sochu Koněva z náměstí Interbrigády 3. dubna 2020 odstranili. | Blesk:Martin Hykl

„Postup Ruska je naprosto skandální. Vyšetřovat politiky z důvodu, že se rozhodli odstranit sochu maršála Koněva, je nepřijatelné. Rusko opět zapomíná, že Česká republika je nezávislou zemí, ve které neplatí ruská trestní jurisdikce,“ zlobí se na facebooku exšéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Odstranění pomníku Koněva bylo rozhodnutím demokraticky zvolených politiků na Praze 6. Plně za jejich rozhodnutím stojím! Z pohledu Ruské federace tedy schvaluji tuto 'trestnou činnost',“ dodal Pospíšil.

cid2000 ( 3. května 2020 19:13 )

To,že tahle náckovská svoloč vyvolala zbytečně problém je jedna věc!! Teď brečí a prosí o ochranu za naše peníze občanů!! Mají se schovat na USA ambasádu, která to řídila celé přes privátní US-firmu!!!Horší je,že mlčí Babíš,Petříček a další!! Mlčení je souhlas!!Ruský aent s kufrem jedu jezdí po Praze a bude honit nácky,­,Ková­ře(po­volá­ní VIP protekční syná­ček),N­ovot­ného,­Hřiba?­Pane­bože,, Respekt " dělá zahraniční politiku??? Oni to napíšou fašounský bakalovští fanatici z Respektu takovou bejkárnu a politici to berou za reálný?Kde to jsme? To ,že podporují nacisty je normální, ale,když člověk řekne, že naši zem a národ zachránila od vyvražďění Rudá armáda je skoro protistátní na zavření v dnešní době !! Německo připravovalo konečné řešení České otázky!!!Ještě tak dva ,tři roky a Češi by zmizeli z povrchu zemského!! Naštěstí spojenci a Rudá armáda ten německý vraždící dob.yt.ek zlik­vido­valy!­!Vla­sovci pár dnů před koncem války převkli kabát a čekali milost po tom jejich vraždění ve Varšavě a na Slovensku !A novodobý pohrobci přívrženci nacistů prodělávají historii a ničí symboly vítězství nad Německem a památníky Rudé armády a jejich významných představitelů!!!

jote ( 18. dubna 2020 13:19 )

A na toto jste přišel jak

megy ( 13. dubna 2020 16:29 )

Citace z: h-----------------------ttps­://www­.prvniz­pravy­.cz/zp­ravy/­poli­tika/­stanis­lav-novotny-kolar-nejdrive-hrdina-a-ted-se-schovava/ ............... „Kolářovi se hodně přeceňují, hodně nadhodnocují svoje osobnosti. Na otce starosty Praha 6 Petra Koláře se nepohlíží zrovna s důvěrou. Je to člověk, který se kdysi vyškrábal po zádech Václava Klause, aby udělal kariéru a vzápětí ho na to dosti jidášsky zradil. Za tu zradu dostal post velvyslance ve Spojených státech a v Ruské federaci. Tento člověk dokonce založil Evropské hodnoty Jakuba Jandy. To je dost nechutný spolek, který se chová velmi protičesky. Nemůže se divit, že jej lidé nevidí zrovna v příznivém světle. S takovouto charakterovou výbavou je pak problematické, když chce hájit nějaké téma, u něhož se snaží tvářit morálně,“ dodává Stanislav Novot­ný..­....­....­....
Tahle zaprodaná pakáž se opravdu neštítí ničeho a sebeodpornější vlastizrádcovství je jim vlastní. Jsou to přepisovači dějin a kolaboranti v žoldu stále se roztahujícího Německa, které se NIKDY skutečně nevzdalo nacismu a jeho ideí vtělené do současné tzv. EU.

e.lesanova ( 12. dubna 2020 16:16 )

no, tihle "hrdinové" by si měli zkusit také trochu podobně zaprovokovat u americké či německé ambasády...jak dlouho myslíte, že by to podobným nulám jako je Kolář, Novotný, Hřib a dalším omezencům, procházelo?? Pokud se někdo začne chovat urážlivě a blbě provokuje, nelze to donekonečna přehlížet...

e.lesanova ( 12. dubna 2020 16:11 )

marmat...sice o tom píšete jako byste u toho snad i byl, ale upravil jste si poněkud skutečná historická fakta...možná byste si měl najít ještě pár žijících pamětníků, vy řeporyjský tlučhubo ale vzhledem k vaší diagnóze se to dá "přehlédnout"

Zobrazit celou diskusi