Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Naše tanky budou v Praze!“ Ruští extremisté kvůli Koněvovi napadli české velvyslanectví

Autor: ČTK, sova - 
6. dubna 2020
13:00

Skupina osob v maskách v neděli vyvěsila na plot českého velvyslanectví v Moskvě nápis Stop fašismu a hodila do areálu ambasády několik dýmovnic. Oznámila to v pondělí ruská televize REN. Podle ní je to reakce na odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze. Při incidentu nebyl nikdo zatčen.

K akci se na svém webu přihlásila nezaregistrovaná strana Jiné Rusko, známá svými ultralevicovými a krajně nacionalistickými názory. „Naše tanky budou v Praze!“ uvedla strana na svém webu. Podle zprávy Českého rozhlasu se český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka chystá odeslat ruskému ministerstvu zahraničí nótu.

Jiné Rusko, jehož stoupenci sami sebe označují za nacionální bolševiky, se hlásí k odkazu nedávno zemřelého kontroverzního politika Eduarda Limonova, jednoho z hlavních ideologů velkoruské nacionalistické levice. Na svém webu k útoku na ambasádu strana uvádí, že šlo o odpověď českým úřadům za odstranění Koněvovy sochy, které prý bylo „součástí všeobecné strategie evropských států na přezkoumání výsledků druhé světové války“.

Ruští extremisté kvůli Koněvovi napadli velvyslanectví ČR v Rusku Ruští extremisté kvůli Koněvovi napadli velvyslanectví ČR v Rusku | drugoros.ru

„Rusko je všechno, vše ostatní nic“

„Když odmítají zásluhy sovětského národa ve věci boje s nacismem, vydávají se samy české úřady na cestu schvalování nacismu,“ konstatuje se v článku. Strana Jiné Rusko v něm vyzývá ruské ministerstvo obrany k odpovídajícím diplomatickým, „a bude-li to nutné nejen diplomatickým“ krokům, které by měly „přesvědčit evropské kolegy o tom, že rusofobie v jakékoli formě nezůstane bez trestu“.

Článek končí provoláním „Naše tanky budou v Praze!“ a „Rusko je všechno, vše ostatní nic“. Z přiložených fotografií je patrné, že akci provedli čtyři muži oblečení v černém a v maskách. Televize REN ve své zprávě uvedla, že policie po pachatelích akce pátrá.

Sochu odstranila radnice v pátek

Sochu sovětského maršála Ivana Koněva, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku, odstranila radnice Prahy 6 minulý pátek.

Proti postupu radnice ostře protestovali čeští komunisté, Rusko prostřednictvím svého pražského velvyslanectví i prezident Miloš Zeman. Starosta městské části Ondřej Kolář uvedl, že radnice k odstranění sochy využila nynější nouzový stav.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 8. dubna 2020 21:15 )

Asi to neumím ovládat,omlouvám se.Mě osobně tzv. demokracie udělala víc škody než komunisti a to nešlo o nic jiného než jsem si ve svém bydlišti vyčistil kusek pozemku od skládky a udělal si tam zahradu která navazuje na zástavbu a kde už 200 let žili moji předci.Když se dostali k moci zpět tzv.zlý komunisti,mezi něž počítám i CHKO Broumov,měl jsem znovu po ptákách,jako v roce před 89.Před 89.,ale né od všech. Jenom od těch hajzlu,ty dobrý komunisti se mě zastali.Dnes ovšem sedí tam zas,nebo jejich potomci a nezastane se vás nikdo,dobrý komunisti zmizeli.

pindal ( 8. dubna 2020 20:54 )

Rusko jsou naši bratři,tak já to chápu i když jsem nikdy u komunistů nebyl.Potkal jsem je akorát na vojně a všechna čest.Tak zvaní okupanti v 68 roce mě osobně žádnou škodu neudělali.Ovšem dnes,tzv. CHKO broumov mě připravilo bezdůvodně o výsledek mé práce,jenom kvůli tomu,že už jednou řekli.Nárok neměli žádnej,ale zákony jim to umož

Tak znova,někdo mě to vymazal.Rusáky považuji za své bratry i když jsem u komunistů nikdy nebyl.

lapak ( 7. dubna 2020 08:41 )

pokud bude vládnout praze taková verbež jako Novot­ný,Hři­b,Či­žovský a spol tak tanky budou realitou!! a co pak hrdinové!!! a vás pisálky špíny žádna anonymita nezachráni!!

lapak ( 6. dubna 2020 17:42 )

tak dlouho budou politici prahy provokovat až se probudí a budou na sibiři!! Dejte pitomcovi funkci a je vymalováno!! copak Koněv a statisíce,miliony hrdinu vám nezachranili zadky před nacisty kteří by z vás udělali mýdlo rohošku levnou pracovní sílu jižní americe jim budte vděčni že jste primá­torem­,sta­rostou a vyučeným pitomcem!!

sorgedoktor ( 6. dubna 2020 16:27 )

.....Ovsem legionari byli i ve Francii, v Italii.Muj deda zrovna.Ti bojovali pouzr ptorti Nemcum.
Ti rusti pakl nedeli cxi jsou. Kdyz nechteli bojovat proti Rude armade, plukopvnim, Svec se zastrteůlil/ jako velitel, ktereho neposlouchali.
Tak jednoznacne to neni..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa