Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odstranění sochy Koněva nadzvedlo Rusy. „Nezůstane to bez reakce,“ vyhrožuje velvyslanectví

Autor: ČTK, for - 
3. dubna 2020
14:57

Ruské velvyslanectví se ostře ohradilo proti odstranění sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Krok městské části Praha 6 považuje za porušení česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích z roku 1993. Ambasáda vyjádřila protest u českého ministerstva zahraničí a pohrozila blíže neupřesněnou reakcí.

Sochu sovětského maršála nechala Praha 6 odstranit z náměstí Interbrigády dnes dopoledne. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město. Městská část chce sochu nahradit památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války.

„Odstranění nezůstane bez reakce“

„Vyjadřujeme rázný protest proti vandalským činům odvázaných municipálních činitelů. Hodnotíme to jako krok, který není přátelský a je v přímém rozporu se Smlouvou o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou z roku 1993,“ uvedlo ruské velvyslanectví na facebooku. Podle ambasády bylo porušeno ustanovení, podle kterého má Česko zajišťovat ochranu ruských vojenských památek na svém území.

Ambasáda protestovala u českého ministerstva zahraničí a uvedla, že iniciátoři odstranění sochy usilují o zhoršení česko-ruských vztahů. „Demolice pomníku maršála I. S. Koněva nezůstane bez příslušné reakce ruské strany,“ uvedlo velvyslanectví.

„Tento skutek způsobuje hluboké rozhořčení. Nepřehlédnutelný je zvláštní cynismus zúčtování s pomníkem v předvečer 75. výročí vítězství nad nacismem,“ uvedla ambasáda. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) se podle ní vysmívá památce osvoboditele Prahy.

Na ruskou stranu se postavil i prezident Miloš Zeman, který spatřuje v odstranění sochy „využití krize“. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček si pak na sociální síti twitter opakovaně stěžuje na zásah „českých politických extremistů“.

Maršál Koněv (1897–1973) se zapsal do dějin především jako jeden z hlavních vojenských vůdců druhé světové války. Bojoval například v bitvě u Moskvy a od května 1944 velel sovětským vojskům, která osvobodila jižní Polsko a účastnila se závěrečného útoku na Berlín. Poté také osvobodila severní, střední a východní Čechy a podílela se na osvobození Prahy. K němu přispěli i takzvaní vlasovci, jejichž zásluhy ale Rusko neuznává.

Po válce se Koněv stal hlavním velitelem spojených ozbrojených sil členských států Varšavské smlouvy. Řídil krvavé potlačení maďarského povstání sovětskou armádou v roce 1956. Jako velitel sovětských vojsk v Berlíně se o pět let později účastnil řešení druhé berlínské krize, kdy byl Berlín rozdělen zdí.

Podle některých historiků měl podíl i na vpádu vojsk členských států Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968, což ale ruská strana i někteří z historiků odmítají s odůvodněním, že Koněv byl již od roku 1963 v důchodu.

Ruská ambasáda reagovala už na možné odstranění sochy nelibě. To rozpoutalo drobnou válku mezi Ruskem a starostou Řeporyjí Pavlem NovotnýmTen napsal dopis Putinovi, ostře vystoupil v ruské televizi a naplánoval postavit pomník již zmíněných vlasovcům.

Video  Starosta Řeporyjí Novotný: „Jsem šílenec a všechno je mi jedno.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

cid2000 ( 7. května 2020 08:34 )

Je šílený,že včele stojí náckové jako Hřři­b,No­vottný­,Kollá­ř,TOP0­9,kte­ří vedou zahraniční politiku a Pettříček úmyslně mlčí v záloze jako další pohrobek nácků!Nebýt Rudé armá­dy,ne­exis­tuje­me!Ro­zumí­te,,­...ne­exis­tuje­me my češi"!!Ano,Praha si vybojovala statečně vítězství z velké části v ten daný okamžik sama,ale Rudá armáda pomohla s koncem osvobození hl.města a především vyvíjela tlak na němce z několika směrů od Děčína, Mimoně a východních Čech a tím pomáhalo Pražskému povstání a tím ovlivňovalo rozhodování velení nacistů co dál atd.!To ten k.o.k.o.t Hřibu či Novotný,Kolář neberou v potaz!Němec se třásl strachy s myšlenkou,že kousek od Prahy,za humny,jsou minimálně tři tankové armády,které mohou každým okamžikem vstoupit do Prahy.Nikdo na ně nechtěl čekat,takže podepsali s bojov­níky,­nádra­žáky,­civi­listy vyklizení města,ale bez tlaků Rudé armády by to nešlo ani náhodou!Navíc nikdo neříká,že,kdyby nebylo Rudé armády v okolí Prahy,Čech tak by povstalci Prahu dlouhodobě neubránili!Německo by do Prahy poslalo všechny Waffen SS z okolí na vyvražďění Prahy a letectvo na její vybom­bardo­vání,­zniče­ní!V žádném případě by Povstání neuspělo dlouhodobě bez Rudé armády a jejího tlaku na němce!Celkové velkohubé prohlášení Hřiba je ostudné trapné ohledně osvobození,musím se stydět!Stačí poděkovat slušně za pomoc nic víc!

Kazin ( 9. dubna 2020 11:00 )

AsmobDeus:Ty bez do ***e zadne vyhrozovani ale skutecnost neveris budes uz brzy a takovy jako Ty bude mamince pod sukni.Je nas dost co je tu radi uvidime jen o Nas nevite jen upozornujeme.Vse se brzo zmeni .

jarypadlo ( 6. dubna 2020 12:05 )

A postaví tam pomník padlých při spojeneckém bombardování Plzn­ě,Pra­hy,Ml­.Boles­lavi a mnoha průmyslových oblastí? Hříbe ty jsi fakt co*cot.

Kazin ( 6. dubna 2020 09:00 )

nemocna:A co tak trosku plynu ?Pak mucenni a pak kulku do hlavy ?No slovo nemocna uplne vystihuje co si clovek ma myslet.Takovy lide by Mneli umirat na koronavirus a byl by klid.Jste totalne uboha .A jinak myslite si ,ze Americane jsou svati?Tak jen co spusobili ve Vietnamu kolik zen znasilnily a zastrelily a deti taky jen aby nemluvily.A to mluvim jen o Vietnamu.Jste krava

Kazin ( 6. dubna 2020 06:52 )

Co dodat ? Starostovy Prahy 6 a dalsim co se na tom podilely.Poradne muceni ,pak hodina v plynove komore a pak na zaver za koule do pruvanu.Malo slusnych Cechu tohle dela jen luza posedla moci.Budu do nekonecna opakovat slusnym lidem PREVRAVRAT.!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa