Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Českého starostu označil za nacistu. Putin udělal z exministra svého poradce

Autor: ČTK, tsv - 
24. ledna 2020
14:05

Vladimir Putin jmenoval svými poradci Maxima Oreškina a Vladimira Medinského, kteří donedávna zastávali funkce ministrů hospodářského rozvoje a kultury ve vládě premiéra Dmitrije Medveděva. Medinskij v minulých měsících zasáhl ostrými výroky do česko-ruských vztahů ve sporu o pražskou sochu sovětského maršála Ivana Koněva nebo o zamýšlený pomník vlasovcům.

Medveděvova vláda odstoupila minulý týden. Toto úterý Vladimir Putin jmenoval nový kabinet premiéra Michaila Mišustina.

Prezidentův výnos, který z Medinského a Oreškina udělal nové poradce, neupřesňuje jejich působnost. Pro Medinského byla podle listu Kommersant fakticky vytvořena nová funkce, protože v Kremlu zůstává i dosavadní poradce pro kulturu Vladimir Tolstoj.

V nejbližších měsících se Medinskij podle Kommersantu bude nejspíše zabývat oslavami 75. výročí sovětského válečného vítězství nad Německem. Exministr si podle listu Vedomosti zachová široké pravomoci a vliv.

Medinskij se jako ministr kultury mimo jiné kriticky vyjadřoval na adresu české strany ve sporech o pražskou sochu maršála Koněva nebo o zamýšlený pomník vlasovcům.

Video  U sochy maršála Koněva v Praze 6 se 28. prosince 2019 sešli příznivci i odpůrci odstranění sochy.  - David Malík
Video se připravuje ...

„Vedení šestého pražského obvodu se postavilo na stranu chuligánů, špiní památku sovětských vojáků a vážně porušuje smluvní závazky Česka“, tvrdil Medinskij v rozhovoru, který loni 12. září zveřejnila agentura RIA Novosti. Současně znovu kritizoval starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, kterého v jednom z předchozích rozhovorů přirovnal k nacistickému pohlavárovi.

„Pokud se budeme chovat tak, jak předpokládá tento český politik, pak bude zjevně dalším krokem pálení ruskojazyčných knih,“ poznamenal ruský politik. Následující den si náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského, aby vznesl protest proti Medinského výrokům.

Medinskij ministerstvo řídil od roku 2012, před tím byl osm let poslancem a také psal knihy o ruských dějinách. Ve funkci jej vystřídala Olga Ljubimovová, která na ministerstvu vedla odbor kinematografie.

Video  Politolog Šír: Rusko ohýbá fakta, Novotný v ruské TV jednal adekvátně.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„V ministerských funkcích si Medinskij a Oreškin vysloužili skandální pověst, ale ta jim nezabránila ve faktickém povýšení,“ napsal server Newsru.com.

Připomněl, že Medinskij byl mnohokrát kritizován za pokusy o cenzuru v kinematografii, například podporoval myšlenku omezit promítání amerických filmů v Rusku nebo otevřeně prohlašoval, že stát nebude financovat filmy nevyhovující režimu.

Expremiér a bývalá hlava Ruské federace Dmitrij Medveděv a nový ruský premiér Michail Mišustin Expremiér a bývalá hlava Ruské federace Dmitrij Medveděv a nový ruský premiér Michail Mišustin | Reuters

Šestatřicetiletý Oreškin, donedávna nejmladší ruský ministr, zase podle serveru čelil kritice, že se pokouší zatajit skutečný stav ruské ekonomiky. Opakovaně kritizoval statistický úřad za zveřejňované údaje, než v roce 2017 dosáhl podřízení úřadu ministerstvu hospodářského rozvoje.

Exministr kultury Medinskij, jenž kritizoval Prahu za Koněva Exministr kultury Medinskij, jenž kritizoval Prahu za Koněva | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karambol ( 24. ledna 2020 18:30 )

exministr má pravdu feták,udavač,pirát nacista!! žid staví pomník esesá­kum,vr­ahum­,ban­derov­cum oba politici hruzy,špíny,hnuj!!

zdravymozek ( 24. ledna 2020 14:48 )

...starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, kterého v jednom z předchozích rozhovorů přirovnal k nacistickému pohlavárovi.A MÁ PRAVDU !!!ještě bych přidal hříbka a prasátko novotného!!!!!!

Zobrazit celou diskusi