Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ruský ministr zuří. Kvůli odstranění sochy Koněva žene na Čechy kriminální ústřednu

Autor: ČTK - 
8. dubna 2020
21:50

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes požádal šéfa Národní kriminální ústředny Alexandra Bastrykina o trestní stíhání lidí zodpovědných za odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Oznámila to ruská média.

Prezident Vladimir Putin v úterý podepsal zákon, který hrozí až pěti lety vězení pachatelům poškozování válečných hrobů a pomníků, a to jak v Rusku, tak v zahraničí, připomněla v této souvislosti agentura AP.

„Šojgu navrhl Bastrykinovi stíhat viníky demolice Koněvova pomníku. Mezi podezřelými jsou členové samosprávy jedné z pražských čtvrtí,“ napsal populární deník Komsomolskaja pravda na svém webu. Dodal, že Češi si budou muset najít lepší vysvětlení svého počínání, než že Koněv „neměl roušku“.

Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu,“ napsal k odstranění Koněvovy sochy starosta Prahy 6 Ondřej Kolář na facebooku. Tento výrok vzápětí oběhl ruská média.

Deník také napsal, že bronzová socha zvěčňovala sovětského maršála s kyticí květů, které mu darovali vděční Pražané, vždyť město „bylo očištěno od fašistických vojsk za cenu životů více než 12.000 sovětských vojáků“.

Podle úředního komuniké z ministerstva obrany Šojgu upozornil Bastrykina na „růst pokusů oficiálních představitelů různých zahraničních států falšovat historickou pravdu o rozhodujícím přínosu Sovětského svazu při rozdrcení fašistických okupantů za druhé světové války“. Generál také požádal šéfa ruských vyšetřovatelů, aby zvážil trestní stíhání lidí zodpovědných za „protiprávní činy“ při odstraňování pomníků, zvěčňujících památku rudoarmějců padlých při osvobozování Evropy. Výslovně při tom zmínil Koněvův pomník v Praze.

Rusko je tradičně velmi citlivé na udržování pomníků ruských vojáků, kteří padli ve světových válkách a jiných konfliktech, zejména v boji s hitlerovským Německem v letech 1941-45. Důrazné protesty v poslední době Moskva adresovala zejména do Polska a do pobaltských zemí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zvonik54 ( 13. dubna 2020 17:20 )

68. bych do toho nepletl. Tam to bylo dané Varšavskou smlouvou a jejím plnění, i když byla většina tehdejší vlády tzv. zrádcovská. Zrádcovská pro německý nacismus i pro ruský bolševismus v Československu. To rozdělení ČSSR se povedlo až Vencovi Flaškovi, Kikině a tomu Slovákovi s mečem. Kdyby se to tak nechalo už v 68., Tak bychom ten bordel tady měli o dvacet let dřív, než máme dnes a Slovensko by se opět stalo fašistickým Slovenským štátem!

Jirik-ta ( 13. dubna 2020 17:12 )

_zacotomame, no za bony přeci-Lepší lidi jiné platidlo neznají.

Jirik-ta ( 13. dubna 2020 17:04 )

No kdo by o Čechy ještě stál? Snad jedině Čína. Asi tak.

Jirik-ta ( 13. dubna 2020 16:57 )

Honza Vycital - Tenkrat v tom ctryricatom patom

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=7_teZ­VnSZGc
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=XxZT­hboq­Mp4

Jirik-ta ( 13. dubna 2020 16:28 )

to je přesné a navíc v roce 1968 se západ přiklonil k poválečnému uspořádání Evropy a nechali jednat Rusko a vojska Varšavské aliance.. Stejně tak nás odstrčili v roce 1938(Mnichov) Hitlerovi. Přesto v očích Pražáků a nejen jich je na vině Rusko(SSSR) A na západě máme spojence a božstvo. Ve skutečnosti je to tak nějak jedno.

Zobrazit celou diskusi