Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Až 20 let za vlastizradu: Bývalý novinář Safronov měl Česku donášet na Rusko

Aktualizováno -
13. července 2020
16:00
Autor: ČTK, for - 
13. července 2020
15:25

Bývalý ruský novinář a nyní poradce šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Ivan Safronov, kterého ruské úřady podezírají ze spolupráce s českou rozvědkou, byl v pondělí obviněn z vlastizrady. Oznámila to ruská tisková agentura TASS. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až 20 let vězení. Safronov podle advokáta vinu odmítl.

„Můj klient byl obviněn podle článku 275 trestního zákona Ruské federace (vlastizrada). Vinu nepřiznal,“ řekl TASS obhájce Ivan Pavlov.

V obvinění podle něj figuruje zištný motiv, ale nejsou v něm žádné údaje o převzetí peněz od české rozvědky, dále ani to, jaké tajné informace konkrétně Safronov předal nebo kdy se tak stalo. Nic konkrétního v textu podle obhájce není. „Předložené obvinění je nepochopitelné. Není jasné, kdo podle vyšetřovatelů Ivana zverboval, jaké údaje komu a jak předal, ani kdy,“ řekl Pavlov.

Advokát: Nemají žádný důkaz, jen abstrakci

V dokumentech ke kauze podle advokáta figurují jen závěry ruské rozvědky SVR, že materiály, které Safronov údajně předal české rozvědce, obsahovaly státní tajemství, jakož i odvolávky na obdobné závěry specialistů ministerstva obrany a federální služby pro vojensko-technickou spolupráci, což je ruský výraz pro vývoz zbraní.

FSB podle Pavlova již při uvalování vazby porušila právo jeho klienta, nevěděl, v čem konkrétně podezření spočívá. Žádné důkazy totiž vyšetřovatelé nepředložili. „V dokumentech, které nám ukázali, je řeč o nějakém abstraktním představiteli českých zvláštních služeb,“ poznamenal.

Demonstrace kvůli Ivanovi Safronovi v Moskvě (13. 7. 2020) Demonstrace kvůli Ivanovi Safronovi v Moskvě (13. 7. 2020) | ČTK / AP / Alexander Zemlianichenko

Před vazební věznicí se konala demonstrace na Safronovu podporu. Policisté podle TASS zadrželi nejméně 15 lidí. Podle listu Kommersant se před věznicí sešla asi stovka demonstrantů, vesměs žurnalistů.

Safronova zadrželi agenti tajné služby FSB 7. července a soud na něj uvalil vyšetřovací vazbu do 6. září. Podle vyšetřovatelů jej v roce 2012 zverbovala česká rozvědka. Úkol, který spočíval ve shromažďování a předání informací o dodávkách ruských zbraní do Afriky a o působení ruských ozbrojených sil na Blízkém východě, splnil v roce 2017. Konečným příjemcem tajných informací byly Spojené státy, napsala TASS.

Safronov pracoval v předních denících Kommersant a Vedomosti, než se od půli letošního května stal poradcem ředitele Roskosmosu Dmitrije Rogozina.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi