Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

KLDR chystá obří vojenskou přehlídku. Promluví i Kim, bude muset přiznat selhání

Autor: Darina Jíchová - 
9. října 2020
15:27

V sobotu 10. října oslaví Strana práce Severní Koreje 75. výročí svého vzniku, jindy je tento den věnovaný oslavám s vojenskou přehlídkou. I letos se v hlavním městě Pchjongjang předvede armáda v plné parádě, diktátora Kim Čong-una ale čeká i jedna nemilá povinnost, bude muset bilancovat nad uplynutým obdobím a zřejmě i přiznat, že nedostál svému velkolepému slibu, že ze země udělá supervelmoc. Analýzu přinesla stanice CNN.

Když nejmladší diktátor na světě v květnu 2016 před 25 miliony Severokorejců sliboval, že do pěti let z KLDR udělá „skvělou zemi, zlepší životní podmínky a Severní Korea se stane vysoce civilizovanou socialistickou zemí, jejíž lidé budou mít podmínky a prostředí pro bohatý život“, mnoho politologů rovnou tento „troufalý plán“ označilo za „zhola nemožný“.

Kim přiznal, že plán nefunguje

Kim působil sebejistě a lidé měli novou naději, KLDR byla v tu dobu jednou z nejchudších zemí světa zmáhaná ekonomickými sankcemi za svůj jaderný program. Žádné specifické kroky plánované pětiletky Kim nepředstavil, nedošlo k žádným ekonomickým reformám, které by mu pomohly dostát svému slovu. Očekávalo se, že vůdce s plánem „pohne“, aby se měl, čím pochlubit na 75. výročí vládnoucí strany, opak je ale pravdou.

Už letos v srpnu připustil, že jeho plán nefunguje. Kim v létě obvinil „neočekávané a neodvratitelné překážky různého druhu“ a „celkovou situaci na Korejském poloostrovu“, uvedla státní agentura KCNA. Nikdo neupřesnil, o jakých překážkách Kim mluvil, s největší pravděpodobností šlo ale o sankce, koronavirus a přírodní katastrofy jako záplavy a sucha.

Velkolepé oslavy

Satelitní snímky analytického webu 38 North nasvědčují tomu, že severokorejská armáda pilně nacvičuje na chystanou přehlídku. Prý půjde o největší akci v historii země, experti na KLDR věří, že Kim oslavy využije, aby představil „novou strategickou zbraň“, epidemiology zase zajímá, jaká preventivní opatření vláda přijme. Severní Korea totiž stále tvrdí, že nemají jediný případ koronaviru.

Severokorejský diktátor dohlížel na vojenské cvičení a zase bez roušky. (13.03.2020) Severokorejský diktátor dohlížel na vojenské cvičení a zase bez roušky. (13.03.2020) | Reuters

Analytici upozorňují, že sobotní oslavy neměly být jen o vojenské přehlídce, měla to být v podstatě adorace všeho, čeho Kim za posledních 5 let dosáhl. To si ale nemůže dovolit. Jeho jaderný program srazil zemi na kolena, obyčejní lidé živoří a hladoví. V letech 2018-2019 se sice „blýskla naděje na lepší časy“ po summitech s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Poslední schůzka s Trumpem dopadla nezdarem a diplomatické vztahy se Soulem jsou na bodu mrazu.

„Je možné, že Severní Korea odhalí nové strategické zbraně, jako jsou mezikontinentální balistické rakety nebo balistické střely odpalované z ponorky, aby přitáhla pozornost v době, kdy její ekonomické výsledky stagnují,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Ministr pro sjednocení Li In-jong zákonodárcům ve čtvrtek řekl, že ukázka nových raket by mohla být před blížícími se americkými prezidentskými volbami „mírnou ukázkou síly“, která by byla méně provokativní než odpálení rakety nebo jaderný test.

Koronavirus a KLDR

KLDR podle všeho dosáhla vývoje zbraní, o které usilovala. Po tom, co selhala jednání, se Kim opět uchýlil k testování raket. Odpaly „naštěstí“ přerušila pandemie koronaviru a hermetický stát se ještě více uzavřel, přestože tvrdí, že nemají žádné případy, platí přísná opatření, a to hlavně na hranicích. Kim se sice na veřejnosti pohybuje bez roušky, všichni jeho poradci si v jeho přítomnosti ústa a nos zakrývají.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi