Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kim Čong-un jen těsně unikl atentátu. Diktátora chtěli zabít „zrádní vojáci“, tvrdí generál

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. září 2020
15:47

Japonský admirál Katsutoši Kawano ze sboru náčelníků štábů ozbrojených sil sdělil magazínu Shukan Gendai, že severokorejský diktátor Kim Čong-un před dvěma lety jen těsně unikl atentátu. Ten naplánovali vojáci, kteří „zradili svého vůdce“. Podle admirála Kim jako zázrakem útok přežil, informoval deník The Sun.

Kawano popsal, že čtyři vojáci, kteří měli na svědomí atentát, byli v prosinci 2018 objeveni v rybářské lodi. Muži byli zadrženi jihokorejskými strážníky. Podle admirála incident nebyl tak medializovaný, v tisku prý zanikl mezi ostatními články. V reakci na atentát podle Kawanoa vyslali Jihokorejci do severokorejské provincie Wonsan-Kalma torpédoborec, jednali na základě informace ze styčného úřadu obou Korejí v Kesongu.

„Pokus o vraždu vůdce Kim Čong-una v regionu Wonsan-Kalma byl neúspěšný, atentátníci byli příslušníky severokorejské armády,“ vypověděl admirál. „Čtyřem lidem se toho dne podařilo uniknout, po moři směřovali k Japonsku,“ uvedl Kawano.

 

KLDR popravila jihokorejského úředníka

Před dvěma lety se ještě Jihokorejci podíleli na „záchraně“ Kim Čong-una, od té doby ale vztahy mezi zeměmi značně ochladly. Jihokorejské ministerstvo obrany tento týden například informovalo, že Severní Korea zastřelila jihokorejského úředníka, který začátkem tohoto týdne zmizel při plnění služebních povinností na moři. Agentura AP napsala, že zmizení a zastřelení jihokorejského úředníka ještě zhorší už beztak mrazivé vztahy mezi oběma zeměmi.

„Potvrzujeme, že se Severní Korea dopustila brutálního činu, když Jihokorejce zastřelila a jeho tělo spálila,“ uvedlo ministerstvo, které Pchjongjang vyzvalo, aby se omluvil a tento incident vysvětlil. Agentury uvedly, že úředník zmizel v pondělí z jihokorejské lodě, která kontrolovala možné nepovolené rybaření v oblasti námořní hranice mezi oběma zeměmi u jihokorejského ostrova Jonpchjong.

Proč vojáci izolovaného komunistického státu 47letého Jihokorejce zastřelili, není jasné, podle agentury Jonhap není vyloučené, že jednali v souladu s příkazy proti šíření koronaviru. V červenci vyvolal poplach v KLDR navrátilec z Jižné Koreji, kvůli kterému úřady uzavřely příhraniční město Kesong a tisícům lidí nařídily karanténu. Světová zdravotnická organizace později uvedla, že výsledky testu tohoto člověka byly neprůkazné. Severní Korea tvrdí, že nemá žádné případy koronavirové infekce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

balin ( 25. září 2020 17:39 )

nešikové

SCHWARZENBERG ( 25. září 2020 14:04 )

To se divím že to nebyl Putin s Babišem

iFender ( 25. září 2020 08:28 )

Jejich vec,nevim co tam porad hledaji.Nepratele a porad spolu vesele obchoduji,daruji potraviny a tim SEVER podporuji.

santikxauz ( 25. září 2020 08:03 )

Ještě,že se nevymlouvají na Rusko.

Zobrazit celou diskusi