Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Otrávený Navalnyj je venku z nemocnice. Podle lékařů se zřejmě plně zotaví

Aktualizováno -
23. září 2020
15:59
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
23. září 2020
09:25

15:59Ruského opozičního politika Alexeje Navalného propustili v úterý z berlínské nemocnice. S odvoláním na lékaře kliniky Charité o tom dnes informovala agentura DPA. Podle lékařů je možné, že se Navalnyj po otravě paralytickou látkou ze skupiny novičok zcela zotaví, nelze ale ani vyloučit trvalé následky. Kde se nyní Navalnyj nachází, není známo. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina podle agentury TASS označil za „velmi skvělé“, pokud se pacient opravdu uzdravuje.

Kritik Kremlu zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. Nejprve jej ošetřovali v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny byl v bezvědomí přepraven do Berlína, kde v nemocnici strávil 32 dní.

Na posouzení následků je podle lékařů brzo

Zdravotní stav 44letého Navalného se v posledních dnech podle lékařů „natolik zlepšil, že bylo možné ukončit akutní lékařskou péči“. „Vzhledem k pacientovu pokroku a k jeho současnému stavu se ošetřující lékaři domnívají, že je možné, že se úplně zotaví. Zatím je ovšem příliš brzy na posouzení případných dlouhodobých následků jeho vážné otravy,“ dodala Charité.

„To je velmi skvělé, jestli se pacient opravdu zotavuje. Přejeme mu rychlé uzdravení,“ reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že se Navalnyj může kdykoli vrátit do Ruska, jak to sám opozičník již dříve naznačil.

„Po 32 dnech v nemocnici se lékaři rozhodli, že další zotavení nevyžaduje ústavní péči, ale normální život. Mám chodit, trávit čas s rodinou. Ponořil jsem se do každodenní rutiny,“ napsal 44letý opoziční politik. Dodal, že se hodlá teď každý den věnovat fyzioterapii, aby opět nabyl motorických schopností a získal plnou vládu nad levou rukou. A poděkoval lékařům.

Navalného spolupracovníci uvedli, že se jednoho dne plánuje vrátit do Ruska. Dnes se ale Navalnyj o těchto plánech nezmínil.

Peskov k tomu poznamenal, že žádná setkání s Navalným se v Rusku neplánují. „Pokud sám pacient nebude mít přání a záměr nějakým způsobem se s našimi vyšetřovateli podělit o informace, o něž se aktivně dělí s kolegy z Německa a dalších zemí,“ dodal mluvčí.

Kde se nyní ruský opozičník nachází, nemocnice nesdělila. Uvedla jen, že informace o jeho propuštění a zdravotním stavu zveřejnila po dohodě s ním a s jeho manželkou.

Navalnyj  po propuštění z nemocnice zveřejnil na instagramu fotografii, jak sedí na lavičce v parku. K ní mimo jiné napsal, že plánuje každodenní fyzioterapie a pak možná pokračovat ve zotavování v některém rehabilitačním centru.

Otrávený Navalnyj je venku z nemocnice. Podle lékařů se zřejmě plně zotaví, (23.09.2020). Otrávený Navalnyj je venku z nemocnice. Podle lékařů se zřejmě plně zotaví, (23.09.2020). | Instagram Alexeje Navalného

Navalnyj se lekl, když se viděl v zrcadle

Ve svém příspěvku se zmínil rovněž o tom, že když se poprvé po otravě viděl v zrcadle, „vykoukla“ na něj postava z Pána prstenů. „A rozhodně to nebyl elf,“ napsal na instagramu Navalnyj. Snahu lékařů, kteří bojovali o jeho život a uzdravení, označil za zázrak. Uvedl, že počátek rehabilitace odhalil různé zajímavé věci. „Nejsem schopen házet míčem levou rukou,“ posteskl Navalnyj. Dodal, že první bodem fyzioterapie bylo například stání na jedné noze.

Navalnyj rovněž poděkoval týmu lékařů, kteří se o něj starali, a všem lidem za podporu. Svěřil se s tím, že ho v nemocnici vyšetřoval neuropsycholog. „Testoval, jestli jsem nezhloupnul,“ zlehčil závažnost vyšetření Navalnyj. Prohlásil, že byl velmi spokojený s terapií, kterou mu specialista doporučil. „Víc číst i psát, třeba na sociální sítě a hrát videohry. Teď už jen musím zjistit, jestli se dá na lékařský předpis získat PlayStation 5,“ zakončil Navalnyj.

Moskva je pod tlakem

Rusko čelí silnému tlaku ze zahraničí, aby úřady případ Navalného vyšetřily a pachatele pohnaly před soud. Moskva ale stále odmítá, že byl Navalnyj otráven v Rusku. Odvolává se přitom na informace od lékařů v Omsku, kteří tvrdí, že jejich laboratorní testy neprokázaly žádnou otravu ani přítomnost toxických látek.

Německá vláda na počátku září uvedla, že k otravě Navalného byla nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. Kromě německé laboratoře výsledky potvrdila také odborná pracoviště ve Francii a ve Švédsku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zvonik54 ( 24. září 2020 13:16 )

Skvělé! Teď by si mohl dát druhou dávku Novičoku, aby už byl proti němu imunní a Rusům znovu zatopil.

gabreta ( 23. září 2020 19:52 )

Že by soudruzi nejen v NDR, ale i v SSSR udělali někde chybu???

Tara-Tara ( 23. září 2020 11:54 )

prdlajs novičok...zase jen komedie

Huron ( 23. září 2020 11:48 )

Proč by se neuzdravil když podle Putina si namýchal novičok a otrávil se sám.Nevím, ale asi s Putinem nebude něco v pořádku,možná ta doba kterou tráví u moci na něm zanechala následky.

gabreta ( 23. září 2020 11:25 )

Docela úsměvné je, že po otravě Novičokem, smrtelným jedem, proti kterému není pomoc se na západě uzdravují lidi! Shodou náhod, jsou všichni otrávení Putinem!!

Zobrazit celou diskusi