Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zkroušený a unavený: Experti na řeč těla odhalili, jak premiér bez snoubenky po boku „trpí“

Autor: Darina Jíchová - 
22. září 2020
20:55

Viditelně unavený a zkroušený britský premiér Boris Johnson (56) se účastnil mše ve Westminsterském opatství u příležitosti 80. výročí bitvy o Británii. Jeho obvyklou „nabubřelost“ vystřídal znavený výraz, který nedokázala skrýt ani černá rouška, zhodnotili vzhled ministerského předsedy odborníci na řeč těla. Jeho vzezření připsali nepřítomnosti Johnsonovy snoubenky Carry Symondsové (32), uvedl list Daily Mail.

Na pietu dorazil i lídr opozice Keir Starmer, kterého na rozdíl od Johnsona jeho partnerka Victoria doprovázela. Podle expertky na řeč těla Judi Jamesové premiér působil sklesle a znepokojeně, chyběla mu jistá „namyšlenost“, která z něj vždy čišela.

Z premiéra vyprchala nabubřelost

Nehýřil ani úsměvy, zde Jamesová podotkla, že se Johnson nejvíce usmívá ve společnosti Symondsové, které v soukromí přezdívá „vydřička“. „Působil až zaraženě. Zdá se, že si tuhle cestu rozbouřeným mořem moc neužívá,“ okomentovala Jamesová, narážela na to, že Johnson a jeho vláda připravují nová opatření spojená s bojem proti koronaviru.

Premiér Boris Johnson se snoubenkou Carrie Symondsovou. Premiér Boris Johnson se snoubenkou Carrie Symondsovou. | Reuters

Symondsová s největší pravděpodobností zůstala doma s jejich malým synem Wilfredem, který se narodil letos na konci dubna, krátce poté, co se premiér zotavil z koronaviru. „Boris vypadl zlomeně, opuštěně a nemocně. Nepřekvapilo by mě, kdyby složil funkci. Žádné vítězství ho nečeká, nic se mu nedaří a kupí se mu starosti,“ poznamenal moderátor pořadu Good Morning Britain Piers Morgan.

„Bez Carrie po boku působil až ztrápeně.“

„Vypadal nevídaně vážně. Býval vždycky králem tzv. manspreadingu, typického mužského posedu s roztaženýma nohama a založenýma rukama, tahle nabubřelost je teď ale téměř neviditelná,“ Jamesová poukázala, že během mše seděl premiér velmi spořádaně s rukama v klíně. „Nohy měl roztažené jen mírně v souladu se sedákem židle, působilo to, jako by byl v obranářské pozici, jako by čekal útok nebo kritiku z jakékoliv strany,“ zhodnotila expertka.

„Ve zmuchlané košili, s neupraveným límečkem a kravatou nakřivo byl naprostým opakem nažehleného Starmera, který do opatství nakráčel energicky se svou ženou po boku,“ navázala Jamesová. „Bez Carrie po boku působil Johnson odevzdaně, ustaraně až ztrápeně,“ uvedla odbornice. Podotkla, že z pohledu expertů na řeč těla byl Johnson vždycky „charismatický, leč netradiční lídr“.

„Je možné, že se osobnostně zase někam posunul – prodělal těžkou nemoc, ve stejné době finišovalo jeho rozvodové řízení, narodilo se mu malé dítě,“ domnívá se Jamesová. „Vzpomeňme si na jeho dřívější samolibé úšklebky a jiskru v očích, jak se vyžíval ve své popularitě, to není ten samý muž, kterého jsme měli možnost vidět,“ pokračovala expertka.

Problémy mezi snoubenci?

„Jeho nový výraz se možná příčí Piersu Morganovi, ale z hlediska řeči těla jde o naprosto upřímný výraz, který svědčí o jisté míře empatie, ta mu předtím chyběla. Svědčí o tom, že si uvědomuje zodpovědnost, která na něm leží, i závažnost situace, které čelíme,“ dodala, že by bylo „zcela nepřijatelné“, kdyby se Johnson choval a tvářil „jako normálně“.

Zdroj blízký premiérovi sdělil Daily Mailu, že Johnson a Symondsová nemají stejný vztah jako Johnson a právnička Marina Wheelerová, jeho druhá exmanželka. „Boris a Marina si byli rovni na intelektuální rovině. Carrie ho upřímně miluje a on miluje ji, ale jsou dost odlišní. I když je přizpůsobivá, žit s malým dítětem v Downing Street musí být velmi obtížné,“ vypověděl zdroj.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi