Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Johnson byl blízko smrti, z nemocnice je už doma. „Zachránili mi život,“ děkuje doktorům

Aktualizováno -
12. dubna 2020
16:05
Autor: ČTK, simao - 
11. dubna 2020
16:42

Zdravotní stav Borise Johnsona, který trpí nemocí covid-19, se zlepšil natolik, že mohl být propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Stav britského premiéra ovšem stále vyžaduje zotavení, proto se Johnson k řízení vlády zatím nevrací. Jeho povinnosti již dříve převzal šéf britské diplomacie Dominic Raab.

„Premiér nadále dělá velmi dobré pokroky,“ uvedl v sobotu mluvčí úřadu vlády. Už v pátek řekl, že Johnson dokáže ujít kratší vzdálenost a má dobrou náladu. Zdůraznil rovněž, že je předseda vlády „v rané fázi“ zotavování. Podle stanice Sky News si Johnson čas v nemocnici poté, co se jeho stav zlepšil a byl převezen z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení, krátil luštěním sudoku a sledováním filmů. Zhlédl mimo jiné fantasy trilogii Pán prstenů.

V neděli odpoledne pak přišla z Londýna dobrá zpráva. Johnson byl z nemocnice propuštěn. „Na radu lékařů se premiér prozatím do práce nevrátí. Děkuje všem v Nemocnici svatého Tomáše za výjimečnou péči, které se mu dostalo,“ uvedl Johnsonův mluvčí.

Premiér: Vděčím doktorům za život

„Neexistují slova k vyjádření díků. Zachránili mi život,“ neskrýval přitom Johnson v neděli vděk vůči zdravotníkům, kteří se o něj starali.

Agentura Reuters premiérova slova, která potvrdil i Johnsonův úřad, označila za první komentář šéfa kabinetu poté, co byl propuštěn z jednotky intenzivní péče.

Podle jeho přátel byl Johnson blízko smrti, když bojoval s koronavirem na jednotce intenzivní péče.

Pětapadesátiletý Johnson 27. března oznámil, že se nakazil koronavirem. Příznaky nemoci řadu dní neustupovaly, proto jej minulou neděli převezli do nemocnice. V pondělí odpoledne se jeho zdravotní stav zhoršil, lékaři jej proto přeložili na jednotku intenzivní péče. Na ní strávil tři noci. Ve čtvrtek večer se premiér vrátil na běžné lůžkové oddělení.

Náladu během pobytu v nemocnici se snažila premiérovi zvednout také jeho těhotná snoubenka Carrie Symondsová, která mu posílala dopisy a fotografie jejich nenarozeného dítěte z ultrazvuku.

Sama Symondsová minulou sobotu uvedla, že poslední týden strávila v posteli s hlavními příznaky nákazy. Dodala ale, že už se uzdravuje.

V Británii podle páteční statistiky zemřelo na covid-19 už 8 958 lidí. Mezi čtvrtečním a pátečním večerem přitom zemřelo 980 lidí, což je více úmrtí, než kolik jich kdy za 24 hodin zaznamenala nejpostiženější evropská země Itálie. Mezi oběťmi epidemie v Británii je i 19 zdravotníků včetně 11 lékařů. Celkem se v zemi koronavirem nakazilo přes 70 000 osob.

verka1 ( 12. dubna 2020 17:26 )

Tak tak, nějak brzo ho pustili z nemocnice 😂 komedie

Pepa Re ( 12. dubna 2020 16:18 )

Je nějak brzo uzdraveny ro elity už mají asi lék no. Jen na pražskou lůzu se vyprdnou

bjuno ( 12. dubna 2020 15:50 )

Než to chytil, tak zlehčoval situaci že e nic neděje, žádné nebezpečí nehrozí... S tím jak se k tomu postavila jejich vláda by si zasloužil tomu podlehnout, hospody otevřné, roušky nic, dýchánky v parcích...

sorgedoktor ( 12. dubna 2020 13:54 )

....Ja si eda mykim, ze ty Vase nazory jsou ujety...Zastavat takovou funkci chce zrejme velkou kapacitu mozku, nejake vtddelani,m zdravotni stav a dobre nervy...

adeso ( 12. dubna 2020 10:57 )

nemůžu si pomoct, ale Brotánie je v riti, pokud si zvolili takovéhle ho--do. Vždyť si ani manželku nedovedl vybrat na popáté

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa