Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dvě oběti (†18 a †22) střelby na večírku. V místě nepokojů po smrti černocha Daniela

Autor: ČTK - 
19. září 2020
13:21

Dva mladí lidé zemřeli a 14 dalších bylo zraněno při střelbě na soukromém venkovním večírku ve městě Rochester ve státě New York, uvedl prozatímní policejní šéf Mark Simmons. Rochesterem přitom v poslední době otřásly především nepokoje, které způsobila smrt Afroameričana Daniela Prudea po policejním zásahu.

Policie v případě střelby v Rochesteru zatím nikoho nezadržela a neví, zda střelců bylo více. Při střelbě zemřel muž a žena ve věku 18 a 22 let. Zranění byli převezeni do nemocnic, žádný z nich nebyl v ohrožení života, dodal Simmons.

Informace o střelbě přicházejí krátce poté, co se místní policejní oddělení dostalo pod palbu kritiky kvůli zásahu, po kterém v březnu zemřel 41letý černoch Daniel Prude. V reakci na to rezignoval místní policejní šéf.

Zatím to ale nevypadá, že dnešní střelba souvisela s březnovým úmrtím. Simmons uvedl, že policie reagovala na telefonáty o střelbě a na místě našla přibližně 100 lidí, kteří se snažili z místa utéct.

Před telefonáty policie o večírku nevěděla, uvedla agentura AP. Policie se o střelbě dozvěděla kolem 00:30 místního času (06:30 SELČ).

„Jde o další tragédii, kdy jednotlivci pořádají tyto nezákonné, neschválené domácí večírky v domech, které nejsou bezpečné především kvůli covidu, kvůli těm podmínkám. A když se přidá alkohol a násilí, je z toho recept na katastrofu,“ prohlásil Simmons.

41letý černoch Daniel Prude zemřel v Rochesteru po  zásahu policie v březnu 2020 41letý černoch Daniel Prude zemřel v Rochesteru po zásahu policie v březnu 2020 | ČTK

Prude zemřel na konci března, jeho smrt se ale ve zpravodajství amerických médií objevila až na začátku září, kdy jeho příbuzní zveřejnili záběry z policejního zásahu, který úmrtí předcházel.

Záběry ukázaly, že strážníci muže nad ránem 23. března zadrželi na ulici rozrušeného a úplně nahého, přičemž mu zakryli hlavu kapucí a jeden z policistů mu asi dvě minuty tlačil hlavu k silnici.

Prude, který se podle všeho potýkal s psychickými problémy, pak přestal jevit známky života, načež jej v nemocnici ještě několik dní udržovali naživu za pomoci přístrojů. Soudní lékař jeho úmrtí označil za následek dušení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kralovna-vsech-mori ( 19. září 2020 16:34 )

No a co my s tím?

sorgedoktor ( 19. září 2020 15:29 )

Je todost divne...My cesi jsme tajkovi zmekcili

Zobrazit celou diskusi